Anslut dig till vårt nätverk!

Konferensen för perifera kustregioner i Europa (CPMR)

EU:s #fiskeministrar vägrar att stödja ett starkt förslag om EU:s fiskeflotta i vatten utanför EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

SharkFishing_Marcia_Moreno_MarinePhotobankIdag (28 juni) har europeiska fiskeriministrar enats om en gemensam ståndpunkt om EU-kommissionens förslag om att reglera en hållbar förvaltning av EU:s externa fiskeflotta (EC 2015/636), som enligt WhoFishesFar.org uppgick till 22,085 2008 fartyg mellan 2015-XNUMX. Oceana är besviken över att EU:s fiskeriministrar tog bort alternativet som skulle ge EU-kommissionen befogenhet att dra in tillstånd när en medlemsstat inte övervakar sin flotta korrekt. Ministrarna avvisade också det föreslagna kravet att endast fartyg med en ren överensstämmelse kan ansöka om fiskelicens för att fiska i vatten utanför EU, vilket ger fartyg som tidigare begått en allvarlig intrång tillträde till fiskevatten utanför EU.

Oceana välkomnar dock deras nya åtaganden att öka insynen i EU-fartyg i vatten utanför EU genom att skapa en första offentlig databas någonsin och även förhindra otillåten "flaggahoppning" eller "omflaggning", där ett EU-fartyg lämnar EU:s fiskeflotta och flaggar om till ett land utanför EU, för att fortsätta fiska efter att ha uttömt EU:s kvoter eller bevarandelagar som är tillämpliga på förvaltning och kringgående.

"Öppenhet i fisket är ett viktigt verktyg för att förhindra olagligt fiske, undvika oklarheter i privata affärer med tredjeländer och säkerställa hållbarhet för fiskeresurserna. Oceana står helt bakom idén att skapa en offentlig databas över fartyg som fiskar över hela världen. Detta är ett steg i rätt riktning av EU:s fiskeriministrar för att öka transparensen för europeiska företag”, säger fiskeridirektören för Oceana i Europa Maria Jose Cornax.

Omfattningen och räckvidden för EU:s fiskeverksamhet utomlands är sådan att säkerställandet av lagligheten och hållbarheten i dess verksamhet kan ha en betydande inverkan på det långsiktiga bevarandet och förvaltningen av globala fiskbestånd.

”Det är därför särskilt beklagligt att EU:s fiskeriministrar misslyckades med att ge kommissionen befogenhet att ingripa och tog bort kravet på att endast fartyg med ett rent efterlevnadsregister kan ansöka om fisketillstånd. Vi hoppas verkligen att dessa två aspekter kommer att läggas tillbaka i den slutliga texten för att öka tillsynen och övervakningen av den europeiska flottan som helhet”, tillade Cornax.

Förslaget diskuteras för närvarande också av Europaparlamentet och Oceana uppmanar parlamentsledamöterna att agera som Europas medborgares röst när de ser till att dessa två nyckelbestämmelser blir den slutliga texten.

Läs mer på WhoFishesFar.org

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend