Anslut dig till vårt nätverk!

Elektricitet till sammankoppling

Ledamöterna stöder planer på en mer överkomlig och konsumentvänlig elmarknad

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Reformen av elmarknaden, för att göra den mer stabil, prisvärd och hållbar, fick stöd av energiutskottet i onsdags.

  • Starkare konsumentskydd mot volatila priser 
  • Särskilda avtal, långsiktiga köpavtal för att uppmuntra energiinvesteringar 
  • Mer skydd för att förhindra att utsatta hushåll får sin ström avstängd  

I sina ändringsförslag till lagförslaget föreslår ledamöterna att konsumentskyddet mot instabila priser ska stärkas ytterligare. Konsumenter bör ha rätt till fastprisavtal, dynamiska prisavtal, samt mer nyckelinformation om de alternativ de tecknar sig för, vilket förbjuder leverantörer att ensidigt kunna ändra villkoren i ett avtal. Syftet är att säkerställa att alla konsumenter, såväl som småföretag, skulle dra nytta av långsiktiga, överkomliga och stabila priser och att mildra effekterna av plötsliga prischocker.

Ledamöterna förespråkar också att EU-länder förbjuder leverantörer att minska elförsörjningen för utsatta kunder, inklusive under tvister mellan leverantörer och kunder, och förhindrar leverantörer från att kräva att dessa kunder använder förskottsbetalningssystem.

Specialavtal och flexibilitet

Energikommittén stöder en bredare användning av så kallade "Contracts for Difference" (CFD) för att uppmuntra energiinvesteringar och föreslår att man lämnar dörren öppen för likvärdiga stödsystem efter godkännande av kommissionen. I en CFD kompenserar en offentlig myndighet energiproducenten om marknadspriserna faller för kraftigt, men tar ut betalningar från dem om priserna är för höga.

Ledamöterna betonar också vikten av Power Purchase Agreements (PPA) för att ge konsumenterna stabila priser och leverantörer av förnybar energi med pålitliga intäkter. Europeiska kommissionen har i uppdrag att inrätta en marknadsplats för energiköpsavtal i slutet av 2024.

Ledamöterna justerade kriterierna för att förklara en elpriskris, för att se till att det finns konkreta åtgärder för att bättre skydda medborgare och företag.

Annons

Utskottet förespråkar också ”icke-fossil flexibilitet” (kraftnätets förmåga att anpassa sig till förändringar i utbud och efterfrågan utan att förlita sig på fossila bränslen) och flexibilitet på efterfrågesidan, till exempel genom användning av hembatterisystem . Detta kan bidra till att balansera elnätet, minska prisfluktuationer och ge konsumenterna möjlighet att anpassa sin energiförbrukning till priser och behov.

"Med det här avtalet sätter parlamentet medborgarna i centrum för utformningen av elmarknaden, förbjuder företag att skära ner makten för utsatta konsumenter och konsumenter i riskzonen, främja rätten att dela energi, minska pristopparna och främja överkomliga priser för medborgare och företag, säger ledamoten i Europaparlamentet Nicolás González Casares (S&D, ES). "Vi förvandlade CfDs till referenssystemet för att uppmuntra elsektorn att övergå till ett förnybart baserat nollutsläppssystem. Ett system som kommer att förbättra göra företag mer konkurrenskraftiga genom ren el till konkurrenskraftiga och stabila priser”, tillade han.

Nästa steg

Elmarknadsreformen stöddes av 55 ledamöter i utskottet för industri, forskning och energi, 15 röstade emot och 2 avstod från att rösta. De röstade också för att inleda förhandlingar med rådet med 47 röster för, 20 emot och 5 nedlagda röster – ett beslut som kommer att få grönt ljus av hela kammaren vid en kommande plenarsession.

Bakgrund

Energipriserna har stigit sedan mitten av 2021, initialt i samband med den ekonomiska återhämtningen efter COVID-19. Energipriserna steg dock kraftigt på grund av gasförsörjningsproblem efter inledningen av Rysslands krig mot Ukraina i februari 2022, vilket utlöste en energikris. Höga gaspriser hade en omedelbar effekt på elpriserna, eftersom de är sammanlänkade under meriteringsordning system, där den dyraste (oftast fossilbränslebaserade) energikällan bestämmer det totala elpriset.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend