Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Ändra #Brexit-kurs eller möta total kapitulation - Boris Johnson

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritanniens tidigare utrikesminister Boris Johnson (avbildad) har återigen uppmanat premiärminister Theresa May att ändra kurs mot Brexit, och anklagar henne för att ha tvingat igenom ett avtal för att hålla landet låst i EU:s tullunion i en "total kapitulation". skriver Elizabeth Piper.

Det var den senaste uppmaningen från Johnson, galjonsfiguren i Storbritanniens kampanj för att lämna EU, för May att släppa sina så kallade Checkers-planer till förmån för att förhandla om ett rent brott med blocket och säkra ett frihandelsavtal i Kanada-stil.

Hans kommentarer kommer dagar efter att hans bror, den konservative lagstiftaren Jo Johnson, avgick som transportminister på grund av Brexit. Boris Johnson sa att han höll med sin bror om att Brexit-förhandlingarna var "det största misslyckandet för brittisk stat sedan Suez" när Storbritannien förlorade kontrollen över vattenvägen på 1950-talet.

"Jag kan verkligen inte tro det men den här regeringen verkar vara på gränsen till total kapitulation", skrev han i sin veckokolumn i tidningen Telegraph tidning.

"Jag vill att ni ska njuta av den fulla fasan av denna kapitulation ... vi är på väg att skriva under på något ännu värre än den nuvarande konstitutionella positionen. Det här är villkoren som kan tillämpas på en koloni."

The Independent webbplatsen rapporterade att May hade tvingats överge planerna för ett regeringsmöte på måndag (12 november) för att godkänna ett brexitavtal.

Johnson anklagade regeringen för att inte kunna förhandla fram ett sätt att ensidigt avsluta ett så kallat backstop-arrangemang, utformat för att förhindra återkomst av gränskontroller mellan den brittiska provinsen Nordirland och EU-medlemmen Irland.

Annons

Ett sådant misslyckande skulle göra Storbritannien till "en vasallstat" tills blocket beslutade att gå vidare till handelsförhandlingar, sade han.

"Det är uppriktigt sagt svårt att se varför de skulle göra det," skrev han och tillade att Mays Checkers-planer, uppkallade efter hennes landsortsbostad, var mycket levande trots omfattande kritik.

"Kärnan i idén - att Storbritannien ska vara kvar i tullunionen och den inre marknaden för varor och jordbrukslivsmedel - är vad backstoppet innebär. Och du kan vara helt säker på att den här idén kommer att vara kärnan i "affären" som jag inte tvivlar på att premiärministern snart och magiskt kommer att säkra."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend