Anslut dig till vårt nätverk!

Gränsöverskridande säkerhet

Frontex regler en förbättring, men problem kvarstår när det gäller behandlingen av flyktingar säger Greens

DELA MED SIG:

publicerade

on

Frontex_acc_European_unionDen 16 april röstade Europaparlamentet för att bekräfta ny EU-lagstiftning som reglerar sjöuppdrag av FRONTEX, EU:s gränsförvaltningsbyrå. De gröna erkände vissa förbättringar i de nya reglerna men uttryckte oro över att de fortfarande inte kommer att erbjuda fullt skydd till ledamöterna i Europaparlamentet.

Efter omröstningen sa den gröna migrationspolitiska talespersonen Ska Keller: "Skydd av flyktingar till sjöss är en okränkbar princip som EU bör upprätthålla. Medan de regler som antas i dag inkluderar några tydliga förbättringar av den nuvarande situationen, kvarstår oro för att FRONTEX sjöoperationer kommer att fortfarande kunna avvisa flyktingbåtar utan att ordentligt bedöma om flyktingar på avlyssnade båtar behöver skydd i EU. Detta skulle strida mot en dom från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (ECHR) om skyldigheten att skydda flyktingar till sjöss (1).

"De nya reglerna inkluderar bindande bestämmelser om sök och räddning. Viktigt är att den grundläggande principen om icke-avvisning av personer som utsätts för förföljelse är uttryckligen detaljerad i de nya reglerna, efter Greens insisterande. FRONTEX kommer också att ha en skyldighet att inkludera medicinsk hjälp, översättning och juridisk rådgivning vid planering av sin verksamhet. Det finns dock oro kvar. Eftersom en översättare inte behöver vara ombord på FRONTEX-båten och endast tillgänglig för att bli uppringd vid behov, finns det ingen garanti för att flyktingar kan göra klart att de behöver skydd i EU. Flyktingar kommer inte heller att ha några medel att bestrida ett försök att skicka tillbaka båtar. Detta trots att ECHR-domen klargjorde att flyktingar måste ges omedelbara rättsliga medel att överklaga ett sådant beslut. Detta är oacceptabelt för gröna."

(1) Dom från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna i fallet Hirsi Jamaa och andra mot Italien från den 23 februari 2012

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend