Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Macron: Frankrike måste rusta för nedskärningar av rysk gasförsörjning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Frankrikes president Emmanuel Macron deltar i den årliga militärparaden på Bastilledagen i Paris, Frankrike, den 14 juli 2022.

Frankrike måste snabbt lära sig att klara sig utan rysk gas, eftersom Moskva använder nedskärningar i leveranserna till Europa som ett vapen i sitt krig med Ukraina, sade Frankrikes president Emmanuel Macron på torsdagen och uppmanade alla att tygla sin energiförbrukning.

I en tv-intervju för att uppmärksamma Frankrikes nationaldag, skulle Macron snart lägga fram en "energibegränsande plan" som skulle be alla medborgare att engagera sig i en allmän "jakt på avfall", som att släcka ljuset när de lämnar kontoret.

"Vi måste förbereda oss för ett scenario där vi måste klara oss helt utan rysk gas (...) Ryssland använder energi som krigsvapen", sa han och tillade att konflikten i Ukraina var "inställd på att bestå".

Energipriserna, som ökade redan innan Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina i slutet av februari, har stigit kraftigt sedan dess, vilket lett till den högsta inflationen i de flesta stora globala ekonomierna på decennier.

Med cirka 17 % av sin tillgång från Ryssland är Frankrike mindre beroende av rysk gas än några av sina grannar.

Men oro för utbudet från Ryssland kommer när Frankrike brottas med redan begränsad elproduktion på grund av oväntat underhåll vid sina åldrande kärnreaktorer, vilket skapar oro över vinterbrist.

Annons

För att skydda konsumenterna från skyhöga energiräkningar införde regeringen förra året ett tak för el- och gaspriserna, en åtgärd som har förlängts till slutet av året.

Men efter det föreslog Macron att det skulle vara möjligt att behålla denna åtgärd "bara för dem som behöver det mest".

Den franske presidenten, vars förmåga att fastställa politik äventyrades förra månaden när hans läger förlorade sin absoluta majoritet i parlamentet, sa också att Frankrike måste fortsätta att investera i sina försvarsstyrkor med tanke på Rysslands invasion av Ukraina.

"Försvarsbudgeten kommer inte att minska, tvärtom (...) vi måste återinvestera i våra lager (...) vi måste kunna producera mer ammunition och snabbare", sa Macron efter att ha övervakat den traditionella militärparaden på Bastiljen.

Den franske presidenten sa också att Frankrike hade medel att fortsätta att hjälpa Ukraina i dess kamp mot Ryssland, och tillade att landet, liksom sina Nato-allierade, ville "stoppa kriget utan att föra krig".

"Det här kriget kommer att pågå men Frankrike kommer alltid att vara i en position att hjälpa Ukraina", sa Macron, som besökte Ukraina för en månad sedan, tillsammans med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Italiens premiärminister Mario Draghi.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend