Anslut dig till vårt nätverk!

Audiovisuella

Starka prestationer över hela europeisk film med 24 % kassatillväxt

DELA MED SIG:

publicerade

on

International Union of Cinemas (UNIC), som representerar europeiska biografoperatörer och branschorganisationer, har idag släppt 2023 biljettkontor och inträdesdata för sina 39 territorier. Siffrorna representerar den första bedömningen av europeiska biografers prestanda förra året, baserat på preliminära uppskattningar. Detaljerad slutlig data kommer att släppas senare under våren. 

2023 visade sig vara ett framgångsrikt år för europeiska biografer tack vare internationella succétitlar, bl.a. BarbieOppenheimerSuper Mario Bros.-filmenSpider-Man: Across the Spider-VerseMission: Impossible - Dead Reckoning del ett och Wonka, samt ett brett utbud av mycket populära nationella utgåvor.

Med siffror för flera territorier som fortfarande inte har bekräftats, uppskattar UNIC att de europeiska antagningarna ökade med 21 % och att det totala biljettkontoret för året kommer att nå 7.1 miljarder euro – en ökning med 24 % i Europa och 25 % i EU jämfört med 2022, den senare är endast 8 % lägre än resultaten för 2017–2019.

Nederländerna, Kroatien, Albanien, Serbien och Montenegro avslutade året med kassaintäkter över genomsnittet för 2017-2019. Holländarna uppnådde nästan 32 miljoner inträden, 27 % mer än 2022 och tjänade 338 miljoner euro, en ökning med 31 % jämfört med 2022. Serbien och Montenegro såg en kassaökning på 27 % jämfört med 2022, främst tack vare den lokala titeln Formelns väktare. Österrike, Tjeckien, Finland, Ungern och Slovakien var i paritet med pre-pandemiska kassaresultaten.

De tyska biljettintäkterna uppgick till 859 miljoner euro, en ökning med 24 % från 2022, medan de totala inträdena ökade med 19 % till 87 miljoner från året innan.

Frankrike uppnådde 181 miljoner inträden, en ökning med 19 % jämfört med 2022. Det brittiska biljettkontoret genererade totala intäkter på över 978.5 miljoner pund, en ökning med 8.5 %.

Italienska biljettkassan tjänade 496 miljoner euro och biografinsläppen uppgick till 71 miljoner, imponerande ökningar med 62 % respektive 59 % jämfört med 2022. I Spanien ökade insläppen med 22 % till 75 miljoner med biljettkassan på 489 miljoner euro.

Annons

Årets höjdpunkt var utan tvekan den samtidiga premiären av två filmer som fängslade publik över hela världen. Warner Bros' Barbie samlade in häpnadsväckande 1.44 miljarder dollar globalt och toppade listorna i Storbritannien och Irland (96 miljoner pund), Tyskland (55.3 miljoner euro) och många andra europeiska länder. Filmen med Greta Gerwig-hjälm var också den mest inkomstbringande filmen som någonsin regisserats av en kvinna.

Under tiden, Universal Pictures Oppenheimer tjänat över 952 miljoner dollar över hela världen. Med många publik som omfamnar en dubbel funktion med Barbie, och ofta i premiumformat, hjälpte fenomenet som kallas "Barbenheimer" till att leverera en extraordinär sommar i Nederländerna, Belgien, Sverige, Polen, Storbritannien, Spanien och Italien för att nämna några.

Inte att förbise, Super Mario Bros.-filmen tjänat mer än en miljard dollar över hela världen, medan Taylor Swift: The Eras Toursatte ett nytt rekord för den högsta globala öppningshelgen för en konsertfilm på 128 miljoner dollar. Släppt i oktober 2023 på 94 territorier och över 4,500 XNUMX spelplatser, nådde årets fyra gångers album Grammy-vinnaren topplacering i USA, Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien.

Lokala titlar spelade också en nyckelroll i 2023 års filmiska framgångssaga. I Frankrike fick 12 nationella filmer över en miljon antagningar, varav tre nådde årets topp 10: Asterix och Obelix: Mittriket (4.6 miljoner antagningar), Alibi.com 2 (4.3 miljoner), och De tre musketörerna: D'Artagnan (3.4 miljoner). I Rumänien hamnade för första gången så många som fyra inhemska släpp bland topp 10. Miami Bici 2 sågs av 430,000 XNUMX biobesökare på bara tre veckor.

I Italien ökade också marknadsandelen för lokala filmer och nådde 24.3 % av de totala intäkterna och 25.9 % av insläppen. Italienska titlar tjänade 120.7 miljoner euro 2023, dubbelt så mycket som 2022. Den italienska "dramedin" C'è ancora domani var den mest inkomstbringande filmen för året med biljettintäkter på 32.9 miljoner euro, och blev den femte mest framgångsrika italienska filmen någonsin i landet hittills.

I Norge såldes under jullovet tre av fyra biobiljetter till en norsk film, som t.ex Bukkene Bruse på Badeland och Den första julen i Skomakergata. Under året som helhet stod norska filmer för 23.7 % av de totala intäkterna.

I Danmark nådde fyra lokala titlar topp 10 – Meter i sekundet, När befrielsen kommer, BastardenKysset – och sågs av en total publik på 1.1 miljoner, vilket gav samma marknadsandel som "Barbenheimer". Hösten 2023 köpte 35 % av de danska hushållen minst en biobiljett.

National Cinema Days nådde betydande framgångar i hela Europa, med miljontals som kunde njuta av Big Screen-upplevelsen till rabatterade priser. Frankrikes La Fête du Cinema lockade 3.1 miljoner biobesökare i sina 38th år. Italiens Bio i Festa och Spaniens Filmfestival visat sig vara mycket populär, medan Polens Święto Kina, med biljetter för 12 PLN (2.60 €), drog en publik på 550,000 40 med polska filmer som stod för XNUMX % av biljettförsäljningen.

Laura Houlgate, VD för UNIC, sa:

"De imponerande siffrorna för 2023 visar att Big Screen inte har förlorat något av sin tjusning för den europeiska publiken, med en blandning av fantastiska internationella filmer och fantastiska nationella titlar. Den stora mångfalden av program och upplevelser som erbjuds gör att biografer har något för alla smaker och alla åldersgrupper.

"Det här är en bransch med ett oöverträffat rekord av innovation och som fortsätter att leverera. Vissa utmaningar kvarstår – effekten av strejkerna i Hollywood och ökade driftskostnader bland dem – men 2023 är ett bevis på att biografer är lika populära som någonsin.”

Gower Street Analytics uppskattar att 2024 års globala biljettkontor kommer att nå 31.5 miljarder dollar, med EMEA som beräknas nå 8 miljarder dollar.

UNIC är den europeiska handelsgruppen som representerar bioutställare och deras nationella branschorganisationer i 39 europeiska territorier. Mer information finns på unic-cinemas.org.

Källor

UNIC-medlemmar. Kompletterande information från Comscore, Gower Street, European Audiovisual Observatory, BG (Национален филмов център), CZ (Unie Filmovych Distributoru), FR (Centre National du Cinéma et de l'Image Animée), Ελληητ ματογράφου), HU (Nemzeti Filmiroda Főosztály), IE (Pearl&Dean), LU (Centre national de l'audiovisuel), PT (Instituto do Cinema e do Audiovisual), RO (Cinemagia), RU (Nevafilm Research), UA (Planeta Kino).

Kontakt

International Union of Cinemas (UNIC) [e-postskyddad]

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend