Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

Vad bör Europas Farm to Fork-strategi lära sig av #COVID-19?

DELA MED SIG:

publicerade

on

I sina diskussioner nyligen med parlamentsledamöter om EU:s Farm to Fork-strategi (F2F), kom kommissionens vice ordförande Frans Timmermans insisterade F2F är veckor men "absolut inte månader" bort. Den strategin, som ursprungligen var tänkt att släppas i mars, är avsedd att göra Europas livsmedelsförsörjning hälsosammare och mer hållbart för både konsumenter och planeten. Nu, med hela EU i kläm på en historisk folkhälsokris, verkar kommissionen vara tvungen att lägga denna typ av långsiktig planering på baksidan.

Inte för att EU-institutionerna helt har slutat tänka på dessa initiativ. Även när man försöker komma tillrätta med den nuvarande krisen, EU:s senaste planeringsdokument redan påpeka F2F bör "spegla lärdomarna från covid-19-pandemin i relation till livsmedelssäkerhet." Men vad kan de lärdomarna vara?

Jordbruk och klimatkrisen

Redan före uppkomsten av covid-19 hade det europeiska jordbruket och dess bidrag till klimatförändringen allvarliga konsekvenser för folkhälsan. En expertkommission sammansatt av Lansetten publicerat en rapport förra året beskrev vad de kallade "Global Syndemic" - en koppling mellan global fetma, undernäring och klimatförändringskriser.

Dessa tre utmaningar tillsammans utgör det som studiens författare pekar ut som "den största hälsoutmaningen för människor, miljön och vår planet." den "konservativ” WHO:s uppskattningar av 250,000 2030 årliga dödsfall orsakade av klimatförändringar mellan 2050 och 529,000 tar inte ens hänsyn till dess påverkan på livsmedelsproduktionen, som i sig kan vara ansvarig för XNUMX XNUMX dödsfall.

Europa, och europeiska jordbrukare, är knappast immuna mot klimatförändringarnas effekter. Kontinenten upplevde sitt varmaste året på rekord 2019, och den tydliga uppvärmningstrenden under de senaste decennierna har resulterat i dramatiska minskningar av den genomsnittliga nederbörden i södra Europa. Dessa klimatförändringar påverkar redan EU:s förmåga att försörja sig själv.

Annons

Oregelbundna väderförhållanden, t.ex. härjade olivskördar i Italien förra året. Enligt det italienska jordbruksfacket Coldiretti har klimatförändringarna redan kostat Italiens jordbrukssektor 14 miljarder € under de senaste 10 åren. Medan länder som Spanien motverkar dessa effekter genom att byta till ännu mer intensiva jordbruksmetoder, gör de det på bekostnad av biologisk mångfald och vattenanvändning – vilket potentiellt skapar andra problem i processen.

Nutrition och fetmaepidemin

Klimatförändringarnas inverkan på jordbruket hotar alltså redan att påverka dieter över hela kontinenten, äventyra livsnödvändiga livsmedel och sätta extra stress på försörjningskedjorna som har hållit EU matad under denna förlängda låsning. Jordbruket i sig är naturligtvis en bidragande orsak till klimatförändringarna. Sektorn stod för drygt 10% av EU:s totala utsläpp av växthusgaser 2012.

Istället för att mildra denna påverkan kan åtminstone en del av EU:s jordbruksstöd ha istället förvärrade det under åren sedan, bland annat genom att främja den ohållbara köttkonsumtionen som vissa hälsoexperter skyller på stigande fetma såväl som klimatförändringar.

De europeiska institutionerna verkar åtminstone inse sina egna felsteg. I linje med sammankopplingen mellan "Global Syndemic" innebär F2F-strategin att ta itu med blockets växande fetmaepidemi tillsammans med hållbarheten för sin jordbrukssektor, delvis genom ett märkningssystem på framsidan (FOP). Dessa etiketter är tänkta att ge konsumenterna en tydlig förståelse av hälsosamheten (eller bristen på sådan) hos livsmedelsprodukter så snart de hämtar dem i snabbköpet.

Besluta om en FOP-etikett för användning i hela Europa

En ledande FOP-kandidat är den färgkodade Nutriscore system, utvecklat av franska nutritionister och främjat av den franska regeringen. Nutriscore använder en algoritm för att betygsätta mat från "A" till "E" på en glidande skala, och tilldelar positiva poäng för protein-, frukt- och fiberinnehåll och negativa för mättade fetter, sockerarter och natrium. Förespråkare för Nutriscore, inklusive ett antal parlamentsledamöter, vill se det implementerat i hela EU.

Nutriscore har dock fått kritik från ett antal hörn av den europeiska kostdebatten. Kritiker av överdriven köttkonsumtion påpekar systemets algoritm kan tillskriva mer positiva betyg till köttprodukter på grund av deras proteinhalt och oavsiktligt driver försäljningen. Försvarare av södra Europas traditionella "Medelhavsdiet" hävdar för sin del att Nutriscore straffar olivolja, grunden för den kosten.

Teamet bakom Nutriscore avvisar olivargumentet som "falska nyheter, men oro över Nutriscores klassificering av traditionella livsmedel har fått till och med regeringar som stöder den att kräva ändringar av dess algoritm. Spanien har indikerat olivolja kommer att vara undantas direkt från dess implementering av Nutriscore-gradering. Frankrike har självt "anpassat” dess iteration av Nutriscore-algoritmen när det kommer till att gradera landets ikoniska ostar.

Annan framstående kandidat under EU-övervägande är NutrInform "batterisystem” framfört av Italien. Till skillnad från Nutriscore, som använder sitt färgkodnings- och klassificeringssystem för att ge rekommendationer till konsumenter, verkar NutrInform prioritera objektivitet genom att begränsa sig till att kommunicera näringsämnena i en produkt i förhållande till rekommenderade dagliga värden. Dess förespråkare hävdar att detta tillvägagångssätt är bättre lämpat för dieter som integrerar rimliga nivåer av konsumtion från alla livsmedelsgrupper.

Medan debatten rasar kommer det i slutändan att vara upp till kommissionen att göra det beslutar hur EU-omfattande märkningssystem för nutrition, men också frågor som djurens välbefinnande, kan hjälpa F2F att uppfylla sina hållbarhets- och folkhälsomål.

Ett helhetsgrepp för en systemfråga

Genom att radikalt förändra hur hundratals miljoner människor över hela Europa bor, arbetar och till och med äter, har covid-19-krisen erbjudit europeiska ledare, folkhälsotjänstemän och industrier en möjlighet att ompröva hur hållbara och hälsosamma EU:s befintliga strategier för jordbruket, försörjningskedjor, nutrition och folkhälsa är det verkligen.

SARS-CoV-2-viruset kan hota européer i månader och kanske flera år framöver, men farorna med "Syndemin" kan bli helt uppenbara först under de kommande decennierna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend