Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Nystartade företag och #COVID-19 - En ny verklighet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Digitala kommunikationsverktyg, onlineplattformar och mobila applikationer har spelat en central roll för att hjälpa Europas medborgare och företag att anpassa sig till det nya normala covid-19. Organisationer, stora som små, har tagit tillfället i akt för att bekämpa desinformation, tillhandahålla aktuell information, göra det möjligt att arbeta och hålla oss i kontakt med våra nära och kära. Även om vi hoppas att nödsituationen går över snabbt, har den understrukit i vilken utsträckning våra liv – och vår ekonomiska aktivitet – nu sker online, skriver Benedikt Blomeyer, Director EU Policy på Allied for Startups.

Startups i solidaritet

Alla delar av ekonomin ropar på hjälp och det blir inte lätt att prioritera stöd. Men vi har också sett en anmärkningsvärd blomstring av innovation och gemenskapsanda, när människor ställer upp frivilligt och företag gör om, för att ta itu med hotet från coronaviruset.

I vår egen community av startups i Europa har vi sett ett enormt engagemang. Till exempel ett italienskt 3D-utskriftsföretag, Isinnova, producerade ventiler för livräddande andningsskydd på 24 timmar. Den polska regeringen och mjukvaruutvecklingsföretag GÖR OK introducerade ett "Hack the Crisis"-projekt, som uppmuntrade ett internationellt samhälle av hackare att föreslå digitala lösningar. Oavsett om det är genom offentlig/privat samverkan eller helt enkelt genom enskilda företags insatser har vi varit stolta över andan som visas.

Tyvärr, under denna yttre självförtroende och optimism, kämpar många startups redan.

Vi inser att det finns konkurrerande krav men dessa små företag kommer att driva på vår ekonomiska återhämtning. Lika viktigt som att ge direkt stöd är det också avgörande att inte bygga nya hinder för hållbar tillväxt.

Politik för tillväxt

Annons

Rapport att kommissionen överväger anpassningar av sin AI- och datastrategi i ljuset av den nya verkligheten med covid-19 är uppmuntrande och vi välkomnar kommissionsledamot Bretons praktiska tillvägagångssätt för att utforma praktiska lösningar.

Vi hoppas att kommissionen behåller denna stora, praktiska och flexibla inställning till andra nyckelaspekter av sin politiska agenda. I synnerhet när det gäller den kommande lagen om digitala tjänster.

I en nyligen blogginlägg, hävdade vi att lagen om digitala tjänster är en möjlighet att säkerställa en fri och öppen plattformsekonomi som gynnar både företagare och användare. Ett harmoniserat regelverk över hela Europa kommer att ge startups mycket bättre möjligheter att skala upp och konkurrera globalt.

Vi är oroade över att föreslagna ändringar av "förmedlande ansvar" skulle innebära existentiella nivåer av finansiell risk som skulle få många nystartade företag att lägga sig. Ändringar av denna regim bör uppmuntra plattformar att utveckla och upprätthålla gemenskapsriktlinjer för att stävja olaglig aktivitet på sina respektive plattformar. Att göra plattformar juridiskt ansvariga för olaglig verksamhet oavsett deras kunskap skulle dock skapa en situation där endast de största plattformarna kan lansera nya produkter och driva tillväxt.

Lagen om digitala tjänster måste säkerställa att den inte motverkar tillväxt. Tidigare har kommissionen accepterat att föreslagna rättsliga ramar skapar hinder för tillväxt för nystartade företag och försökte därför undanta nystartade företag från nya regler. Detta är ingen lösning.

Undantag för start kommer att skapa ett tak för tillväxt för europeiska företag, vilket uppmuntrar grundare att växa sina företag till denna tröskel och sedan hitta en lösning, inklusive att sälja till ett stort multinationellt företag eller förbli liten. I en tid då ekonomisk tillväxt kommer att vara avgörande, är Europas politiska representanter har ett ansvar att se till att de gör vägen till denna tillväxt så smärtfri som möjligt. Om de tror att nya regler kan hämma tillväxten för europeiska företag, tyder det på att samma regler kan behöva övervägas ytterligare.

En lag om digitala tjänster för tillväxt

När vi väntar på lanseringen av det offentliga samrådet om DSA, uppmanar vi beslutsfattare att för det första ta hänsyn till de seismiska globala förändringar som vi har sett till följd av covid-19, och för det andra att noga tänka på vilka typer av regler som skulle främja, snarare än att förhindra utvecklingen av ett blomstrande europeiskt start-ekosystem.

Det är därför vi uppmanar EU-kommissionen att genomföra en uppstartskonsekvensbedömning av Digital Services Act, som kommer att ge korrekta uppskattningar av kostnaden för efterlevnad för olika typer av tjänster och affärsmodeller. Kämpande europeiska entreprenörer förtjänar en möjlighet att till fullo förstå de potentiella kostnaderna för en framtida DSA och att planera därefter.

Just nu – med regelbunden politik och ekonomi upphävd av covid-19, och med tekniska lösningar i spetsen för vårt kollektiva europeiska svar – är det mer sant än någonsin. Vi ber kommissionen att nu samarbeta med oss ​​och våra medlemmar i planeringen av DSA. Bra saker händer när entreprenörer pratar med beslutsfattare och det finns inget överflöd av bra saker för tillfället.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend