Anslut dig till vårt nätverk!

katastrofer

Kommissionen främjar resiliens för katastrofdrabbade samhällen globalt

DELA MED SIG:

publicerade

on

bildEuropeiska kommissionen är värd för det första någonsin EU Resilience Forum i Bryssel idag (28 april). Representanter från den humanitära världen och utvecklingsvärlden kommer att bedöma de framsteg som uppnåtts i deras arbete med motståndskraft, utbyta bästa praxis och kartlägga vägar framåt för att ytterligare stödja motståndskraften i katastrofbenägna länder.

Forumet kommer att samla representanter från medlemsländer, andra givare, tankesmedjor och partnerorganisationer inom kommissionen, såsom FN, Röda Korset, icke-statliga organisationer och Världsbanksgruppen.

Vad är motståndskraft?

Katastrofer – vare sig de plötsligt uppstår som tsunamier och jordbävningar, eller den krypande, återkommande sorten, som torka, dödar miljontals människor varje år och tillfogar många fler förstörelse, fattigdom och elände. Komplexa katastrofer (där konflikt också är en del av ekvationen) är också ett växande problem. De fattigaste är de mest sårbara för effekterna av katastrofer.

Detta problem blir mer och mer allvarligt på grund av den ökande frekvensen och intensiteten av naturliga och konstgjorda kriser de senaste åren. Därför är det en prioritet för Europeiska kommissionen att bygga motståndskraften hos individer och samhällen i dess humanitära och utvecklingssamarbete.

Resiliens är förmågan hos en individ, ett hushåll, ett samhälle, ett land eller en region att stå emot, anpassa sig och snabbt återhämta sig från påfrestningar och chocker utan att kompromissa med den långsiktiga utvecklingen. Utan ansträngningar för att bygga upp motståndskraft kommer katastrofer att fortsätta att orsaka onödigt lidande, humanitära behov och missade utvecklingsmöjligheter.

Resiliensbyggande kan ta sig många former. Till exempel kan kontantöverföringsprogram för de fattigaste hushållen i torkautsatta områden ge dem ett skyddsnät under den period på året när deras matreserver är som lägst. Förebyggande och beredskapsprojekt som system för tidig varning eller katastrofförsäkring kan också bygga motståndskraft, till exempel mot riskerna för tropiska stormar och jordbävningar. Stöd till "statsbyggande" kan också vara en motståndskraftsåtgärd genom att förbättra tillhandahållandet av rättvisa hälso- och sjukvårdstjänster och den institutionella utvecklingen av relevanta ministerier och förbättra kvaliteten, omfattningen och täckningen av sociala skyddsnät för de fattigaste.

Annons

Vad gör Europeiska kommissionen för att bygga upp motståndskraft?

Resiliens hjälper till att minska skadorna orsakade av katastrofer och därmed humanitära behov och riskerna för utveckling. Att investera i katastrofförebyggande är en logisk prioritet för humanitär politik och utvecklingspolitik. Att agera nu för att minska framtida lidande och förluster är både etiskt och kostnadseffektivt: att investera en euro eller en dollar i beredskap kan spara upp till sju i insatser.

Det är därför att stödja de mest utsatta människorna och samhällena för att bygga upp sin motståndskraft är en del av EU-kommissionens kort-, medellång- och långsiktiga politik och åtaganden inom området för humanitärt bistånd, krishantering och utvecklingsbistånd.

Kommissionen stöder människor i riskbenägna områden att förbereda sig för, stå emot och återhämta sig från katastrofchocker. Under 2013 användes mer än 20 % av Europeiska kommissionens hjälpmedel för katastrofriskminskning (DRR) och två tredjedelar av dess humanitära projekt inkluderade DRR-aktiviteter, som nådde ut till 18 miljoner människor världen över.

Resiliensbyggande sker i gränslandet mellan humanitära och utvecklingsåtgärder och kräver ett gemensamt engagemang från både hjälp- och biståndsutövare.

Kommissionens meddelande från 2012 "EU:s tillvägagångssätt för motståndskraft – att lära av livsmedelsförsörjningskriser" lade grunden för Europeiska unionens arbete och betonade att bygga upp motståndskraft som ett centralt mål för dess externa bistånd.

Smakämnen "Handlingsplan för motståndskraft i krisbenägna länder 2013-2020" beskrev de steg som ska vidtas för att uppnå resultat genom att föra samman humanitära åtgärder, långsiktigt utvecklingssamarbete och politiskt engagemang.

EU:s politik för klimatförändringar, minskning av katastrofrisker, jordbruk, livsmedels- och näringstrygghet och socialt skydd prioriterar redan motståndskraft. Viktiga framsteg har gjorts för att integrera motståndskraft i utvecklings- och humanitära program i alla länder och regioner, inte bara i Afrika.

Vilka är de viktigaste framgångarna hittills?

Framsteg har redan gjorts när det gäller förbättrad biståndseffektivitet, riskinformerad planering, flexibilitet och starkare ansvarsskyldighet.

Europeiska kommissionen arbetar med följande initiativ som har motståndskraft i kärnan:

AGIR (Global Alliance for Resilience for Sahel och Västafrika): Det lanserades 2012 tillsammans med andra humanitära och utvecklingspartners och strävar efter att mobilisera 1.5 miljarder euro för att bygga upp motståndskraft i regionen mellan 2014 och 2020 och har som mål att uppnå målet "Noll hunger" till 2032. Ett ramverk är nu väletablerat för att samordna regeringar och donatorer för att förbättra livsmedelssäkerheten och näringen i denna torka och undernäringsutsatta del av världen.

DELA ('Stödja Afrikas horns motståndskraft'): Lanserades 2012 efter hungerkrisen 2011 och har mobiliserat cirka 350 miljoner euro sedan dess och kommer att följas upp med projekt under den 11:e Europeiska utvecklingsfonden. Initiativet arbetar med att förbättra markresursförvaltningen och generera inkomster för människor som är beroende av boskap. Detta innebär att hitta varaktiga botemedel mot kronisk undernäring och hållbara lösningar för flyktingar och befolkningsgrupper som tvingats lämna sin hembygd.

Global Climate Change Alliance (GCCA): Det lanserades 2007 av Europeiska kommissionen för att stärka dialogen och samarbetet om klimatförändringar mellan EU och utvecklingsländer som är sårbara för klimatförändringar. Det är en plattform för erfarenhetsutbyte om att integrera klimatförändringsmetoder i politik och budgetar.

Katastrofberedskapsprogram (DIPECHO): Kommissionens humanitära flaggskeppsprogram inom området för katastrofberedskap, DIPECHO finansierar förberedande åtgärder, inklusive utbildning, kapacitetsuppbyggnad, medvetenhetshöjande och tidig varningssystem för lokalsamhällen.

Hyogo Framework for Action efter 2015: Kommissionens nyligen antagna meddelande "The Post 2015 Hyogo Framework for Action: Hantering av risker för att uppnå motståndskraft" är en hörnsten i utformningen av en gemensam EU-ståndpunkt för att minska effekterna av naturkatastrofer och katastrofer orsakade av människor. Den anger den europeiska ståndpunkten om det förnyade internationella FN-ramverket för katastrofriskreduktion - det så kallade Hyogo Framework for Action (HFA) efter 2015, som tjänar som grund för kommande diskussioner mellan medlemsländerna, Europaparlamentet och andra intressenter.

Mer information

Europeiska kommissionens humanitära bistånd och civilskydd
Kommissionär Georgievas webbplats
Europeiska kommissionens utveckling och samarbete
Kommissionär Piebalgs webbplats
Faktablad om motståndskraft

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend