Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Arbetsvillkor: Kommissionsledamot Andor och ILO:s generaldirektör är överens om att stärka samarbetet om hälsa och säkerhet på arbetsplatsen

DELA MED SIG:

publicerade

on

emblem_svKommissionsledamot för sysselsättning, sociala frågor och integration László Andor och Internationella arbetsorganisationens (ILO) generaldirektör Guy Ryder har kommit överens om att intensifiera samarbetet inom området hälsa och säkerhet på arbetsplatsen som ett sätt att öka synergieffekter och främja konsekvens i arbetslivet Säkerhets- och hälsoutmaningar hanteras på global nivå, och därför bättre hantera denna nyckelutmaning över hela världen. Avtalet sammanfaller med konferens om arbetsvillkor värd av Europeiska kommissionen i Bryssel idag (28 april), den Världsdag för säkerhet och hälsa på jobbet. Över hela världen dör en arbetare var 15:e sekund av en arbetsrelaterad olycka eller sjukdom och 160 arbetare råkar ut för en arbetsrelaterad olycka.

"Att förbättra säkerhet och hälsa på arbetsplatsen i alla länder är en prioritet för både ILO och oss. Vi genomför redan framgångsrika gemensamma åtgärder, till exempel hållbarhetspakten i Bangladesh. Genom att intensifiera vårt samarbete kommer vi att bli mer effektiva i våra ansträngningar att förbättra säkerheten och hälsan på arbetsplatsen i hela världen, säger kommissionär Andor.

"Världsdagen för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen bekräftar rätten för alla arbetstagare till en säker och hälsosam arbetsmiljö. Ändå finns det fortfarande så mycket mer att göra - och som kan göras - för att få ner förekomsten av arbetsplatsrelaterade dödsfall , skador och sjukdomar. Idag uppmanar vi alla som har en roll att spela när det gäller arbetarskydd - på global, regional, nationell nivå och arbetsplatsnivå - att arbeta tillsammans och att agera med en känsla av verklig brådska. ILO och EU har ett enastående partnerskap om säkerhet och hälsa på arbetsplatsen, och vi kommer att stärka vårt samarbete på detta område", tillade ILO:s generaldirektör Guy Ryder.

Andor och Ryder kom överens om att förbättra sitt samarbete eftersom Europeiska kommissionen och Internationella arbetsorganisationen:

  • Ha ett ömsesidigt intresse av att stödja varandras aktiviteter, särskilt när det gäller samarbete för att främja säkerhet och hälsa på arbetsplatsen i framväxande ekonomier, genomföra agendan för anständigt arbete och förbättra arbetsvillkoren i globala leveranskedjor;
  • dela ett förebyggande tillvägagångssätt för att motverka yrkes- och arbetsrelaterade sjukdomar, särskilt genom att ta itu med nya och framväxande risker relaterade till fysisk och psykisk hälsa, förknippade med ny teknik och nya arbetsorganisationsmönster. Inom denna ram är de överens om behovet av att undersöka möjligheter att förbättra samarbetet inom området förebyggande och om datainsamling om yrkes- och arbetsrelaterade sjukdomar.
  • erkänna den avgörande roll som yrkesinspektionerna spelar för förebyggande, rådgivning och efterlevnad på företagsnivå och erkänna den kompletterande roll som privata efterlevnadsinitiativ kan spela för att förbättra arbetsvillkoren. De lyfter båda fram behovet av att förstärka kapaciteten hos yrkesinspektions- och verkställighetsinstitutioner och den roll som tekniskt bistånd och kapacitetsuppbyggnad spelar för detta mål och ;
  • dela en gemensam uppfattning om behovet av att förstärka den trepartskulturen för arbetsmiljöstyrning på alla nivåer och därför vikten av att främja ett aktivt deltagande av regeringar, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer i utvecklingen av arbetsmiljöpolicyer och -program.

Högnivåmötet, som består av högnivårepresentanter för kommissionen och ILO, kommer att uppmanas att följa upp avtalet mellan kommissionen Andor och generaldirektör Ryder.

Bakgrund

En nyligen genomförd Eurobarometerundersökning om arbetsförhållanden i de 28 medlemsländerna (IP / 14 / 467), anser en liten majoritet av européerna (57 %) att arbetsvillkoren i deras land har försämrats under de senaste fem åren, även om mer än tre fjärdedelar (77 %) är nöjda med sina egna arbetsvillkor. Det finns också stora skillnader i nivåer av tillfredsställelse mellan medlemsländerna.

Annons

EU förlitar sig på en omfattande uppsättning politik och lagstiftning som syftar till att stödja bättre arbetsvillkor i EU, inklusive minimistandarder för arbetsrätt och yrkessäkerhet och hälsa. Förra året föreslog Europeiska kommissionen också två kvalitetsramar för omstrukturering (IP / 13 / 1246) och på praktikplatser (IP / 13 / 1200). Quality Framework on Traineeships antogs av EU:s ministerråd i mars 2014 (IP / 14 / 236).

Den 7 april 2014 lanserade Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-OSHA) kampanjen Healthy Workplaces Manage Stress för att öka medvetenheten om de psykiska, fysiska och sociala riskerna kopplade till stress på jobbet (se IP / 14 / 386).

Mer information

ILO- Hälsa och säkerhet i arbetet
Conference on Working Conditions, Bryssel, 28 april 2014
Hållbarhetskompakt för Bangladesh
Rättigheter på jobbet
Omstrukturering
László Andors webbplats
Följ László Andor på Twitter
Prenumerera på Europeiska kommissionens kostnadsfria e-post nyhetsbrev om sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend