Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EPintegritet: Ledamöterna tittar på nya regler för att skydda dina personliga uppgifter online

DELA MED SIG:

publicerade

on

The EU could soon have new privacy rules to take account of new practices such as internet-based messaging and allow users better control of their privacy settings, especially when it comes to cookies. Parliament’s civil liberties committee discussed the plans by the European Commission on 11 April. Marju Lauristin, the MEP responsible for steering the rules through Parliament, said that if companies providing communication services wanted to be trusted they needed to ensure confidentiality.

De flesta européer fortsätter att uppskatta sin integritet online. Nio av 10 européer anser att det är viktigt att sekretessen för deras e-post och snabbmeddelanden garanteras, enligt en 2016 Eurobarometerundersökning. Dessutom säger åtta av tio att det är viktigt att verktyg för att övervaka deras onlineaktiviteter endast används med deras tillåtelse.
Utmaningen är att lagstiftningen hänger med i den tekniska utvecklingen. I januari publicerade Europeiska kommissionen en förslag som säger att EU:s strikta integritetsstandarder för elektronisk kommunikation inte bara bör gälla för traditionella telekomföretag, utan också för nya leverantörer av kommunikationstjänster, som WhatsApp, Facebook Messenger, Skype och Gmail.

Under the proposed changes it would also become easier for users to accept or refuse cookies so that they don’t have to click on a notice asking for cookie consent every time they visit a website. In addition protection against spam would be boosted. The idea is to adopt the new privacy rules by May 2018 when the EU’s new general data protection regulation träder i kraft.

Parliament’s civil liberties committee discussed the plans with experts during a hörsel den 11 april. Estnisk S&D-medlem Marju Lauristin, who will be writing a report on recommendations, welcomed the Commission’s proposals, but called for stronger privacy safeguards for children active online. She intends to present her draft report to the committee in June. The plenary vote on it is expected in October.

Den polske EPP-ledamoten Michał Boni, som följer filen på uppdrag av sin politiska grupp, sa att han var oroad över "oavsiktliga konsekvenser" för publicister som lokala nättidningar när det gäller reklam, och tillade att ePrivacy-förordningen borde vara förenlig med de allmänna uppgifterna skyddsförordningen.

UK ECR member Daniel Dalton, who is also following it on behalf of his political group, said he feared that if people massively opted out of cookies, it could make it difficult for companies to offer free services. “The internet is all about advertising revenue, particularly free services, and cookies are vital for that,” he said.

Mer information

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend