Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Humanitära partners sträcks av förvärrade konflikter i #Donbass

DELA MED SIG:

publicerade

on

Enligt FN:s organisation för samordning av mänskligt bistånd är 3.8 miljoner människor i Donbass-regionen i behov av humanitärt bistånd. Med inget slut i sikte på den militära konflikten i Ukrainas öst, fördunstar förhoppningarna hos tusentals oskyldiga medborgare som bor på båda sidor om "kontaktlinjen" att återgå till ett normalt liv. Deras beroende av externt bistånd fortsätter att fördjupas, skriver James Wilson.

Det har skett en ökning av civila offer i kriget i år. FN uppskattar att mer än 2000 2014 civila har dödats sedan konfliktens början i april 9,000 och ytterligare XNUMX XNUMX personer skadats, mestadels av beskjutning och explosioner. Det har också skett massiva skador på civila bostäder och kritisk infrastruktur, såsom elektricitet, vatten, sjukhus och skolor, vilket ytterligare förvärrar försörjningen för människor som bor nära de militära fientligheterna och hotar kritisk kollaps.

Förra veckan i Bryssel Rinat Akhmetov Humanitarian Center, den största oberoende biståndsbyrån som är verksam i Donbass, höll en presskonferens om den försämrade situationen i regionen och de problem som humanitära biståndspartners som verkar där står inför.

Sedan den 28 februari har centret varit blockerat från att verka utanför de territorier som kontrolleras av den ukrainska regeringen, men kan fortfarande nå medborgare som bor i krigszonen som passerar kontaktlinjen.

Centret tillhandahåller inte bara mat och medicinsk hjälp, utan också välbehövlig kirurgisk hjälp, psykologisk rådgivning, sjukgymnastik och rehabilitering till civila offer som drabbats av trauma till följd av kriget.

Två ögonvittnen till kriget som kom med centrets delegation till Bryssel för att berätta sin historia var 5-åriga Milana Abdurashytova och hennes mormor Olga. Milana tappade benet när en raketattack träffade hennes lägenhet i Mariupol; hennes mamma dog i attacken. Milana är bara en av tusentals civila offer i det här kriget, men hennes berättelse handlar om tapperhet och hopp. Hon har återfått självförtroendet att gå, och kan berätta om sin tragedi, tack vare det pågående stöd hon och hennes mormor har fått från Rinat Akhmetov Center. Under sin vistelse i Bryssel besökte Milana Schumanmonumentet för att visa sin respekt och sympatier till offren för Brysselbombningarna, en gripande påminnelse om att oskyldiga civila förtjänar allt stöd och all hjälp vi kan ge.

Annons

Även om konflikten i Donbass, nu på sitt fjärde år, inte visar några tecken på att avta, och trots finansiering och administrativa utmaningar för organen, fortsätter det internationella humanitära biståndssamfundet att sträcka på sina begränsade resurser för att svara på den drabbade befolkningens behov .

Författaren, James Wilson, är chef för EU Ukraine Business Council.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend