Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

#NuclearEnergy: Kommissionen presenterar vägledande program om kärnenergi

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bryssel kärnvapenvarningDetta är den första rapporten sedan Fukushima 2011, med fokus på investeringar relaterade till säkerhetsuppgraderingar efter Fukushima och till säker drift av befintliga anläggningar.

Dessutom belyser detta nukleära illustrativa program de beräknade finansieringsbehoven i samband med avveckling av kärnkraftverk och till hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Nuclear Illustrative Program ger en diskussionsgrund och syftar till att inkludera alla intressenter, särskilt civilsamhället, i diskussionen om kärnenergitrender och relaterade investeringar för perioden fram till 2050.

Medan medlemsstaterna är fria att bestämma sin energimix, betonade energiunionsstrategin och den europeiska energisäkerhetsstrategin att medlemsländer som bestämmer sig för att använda kärnenergi i sin egen energimix ska tillämpa de högsta standarderna för säkerhet, säkerhet, avfallshantering och icke -spridning samt diversifiera tillgången på kärnbränsle.

Vice ordförande med ansvar för energiunionen, Maroš Šefčovič, sa: "Baserat på medlemsländernas input ger kommissionens nuclear Illustrative Program (PINC) ett användbart fotografi av hela kärnkraftens livscykel i Europa: från fronten av bränslet tillverkning, till säkerhetsuppgraderingar och långsiktig drift, till baksidan av cykeln, inklusive avfallshantering och avveckling. PINC bidrar till genomförandet av energiunionens strategi genom att titta på relevanta medlemsländers investeringar ur perspektivet säkerhet, försörjningstrygghet, diversifiering, tekniskt och industriellt ledarskap"

Kommissionären för klimatåtgärder och energi, Miguel Arias Cañete sa: "Fem år efter olyckan i Fukushima Daiichi har Europa lärt sig lärdomarna. Nuclear Illustrative Program samlar för första gången en översikt över alla investeringsaspekter av kärnenergi i en enda dokument. Det bidrar alltså till den offentliga diskussionen om kärnkraftsfrågor. Tillsammans bör vi kunna identifiera sätt att samarbeta över hela Europa för att säkerställa att kunskap om den säkraste användningen av kärnkraftverk delas, snarare än att göras separat av varje tillsynsmyndighet, och att hanteringen av radioaktivt avfall säkerställs ekonomiskt av medlemsstaterna till dess att det slutligt omhändertas."

Idag presenterade kommissionen också en rekommendation till medlemsstaterna om tillämpningen av artikel 103 i Euratomfördraget. Rekommendationen kräver att medlemsländerna har kommissionens åsikt om avtal med tredjeländer i kärntekniska frågor (mellanstatliga avtal) innan de ingås. Denna rekommendation syftar till att göra den processen mer effektiv genom att klargöra de nyckelaspekter och krav som medlemsstaterna måste ta hänsyn till när de förhandlar om sådana avtal, särskilt när det gäller de nya direktiven om kärnsäkerhet och säker hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall. Tillämpningen av denna rekommendation bör minska behovet för kommissionen att invända mot ingåendet av avtal och därigenom minska risken för förseningar i deras ingående.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend