Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#Kazakhstan nyckeln till ett bättre kopplat Europa och Asien

DELA MED SIG:

publicerade

on

The EU has unveiled ambitious proposals designed to “better connect” Europe and Asia. The blueprint was outlined on Wednesday by the European Commission and Federica Mogherini, the High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy. The joint communication sets out the EU’s vision for a “new and comprehensive strategy” to better connect Europe and Asia.

Mogherini, EU: s utrikeschef, sa: "Vi kommer att göra detta genom att bygga nya förbindelser och nätverk mellan Europa och Asien."

Detta kommer att göras genom transportnät, genom att bygga digitala och energinät och för det tredje genom att främja mänskligt utbyte och mobilitet.

Den övergripande idén är att underlätta ömsesidig förståelse och att dela idéer.

"Visionen" lovar att bli en win-win för både EU och centralasiatiska länder som Kazakstan.

EU är på sin väg att hävställa hållbara investeringar för anslutningsprojekt. Asien beräknas behöva cirka € 1.3 biljoner per år för infrastrukturinvesteringar - en enorm summa pengar - och om EU stöder Kazakstan och dess grannar är möjligheterna för de europeiska företagen tydligt där.

Annons

Men Kazakstan kommer också att vinna genom att marknadsföra sig själv på världsscenen och utnyttja allt tätare förbindelser, både handel och ekonomi, med EU och dess medlemsländer.

Kazakstan är naturligtvis rikt på energiresurser, dess företag ingår i globala och regionala värdekedjor och Kazakstan främjar grön ekonomi med ambitiösa mål och genom diversifiering och investeringar i förnybar energi.

Men landets snabba reformprogram slutar inte där. Det är till exempel också modernisering av järnvägens rullande materiel och det nya Astana International Financial Center (AIFC), som öppnades i år, har redan visat sig vara en stor framgång.

Idén med det nya EU-initiativet är att utveckla effektiva, ekonomiskt hållbara och miljömässigt hållbara handelsvägar och korridorer mellan Europa och Asien.

En källa från kommissionen berättade för denna webbplats: ”Idag, uppmätt i värde, går 70% av handeln till sjöss, över 25% transporteras med flyg, medan järnvägen förblir relativt marginell. Potentialen för tillväxt inom alla sektorer är stor. ”

Det är av denna anledning som EU vill arbeta för att ansluta det välutvecklade transeuropeiska nätverket för transport (TEN-T) med nätverk i Asien

The relationship between the EU and Asia, including Kazakhstan, is of global significance and the ties are likely to increase in the coming years. Asia, with roughly 60% of the world population accounts for 35% of the EU’s exports (€618bn) and 45% of the EU’s imports (€774bn).

Asien kommer att kräva över € 1.3 biljoner euro per år av infrastrukturinvesteringar under de kommande decennierna för att upprätthålla dagens tillväxt och för att anpassa sig till klimatförändringarna.

Finanspolitiska och finansiella hållbarhet i infrastrukturprojekt måste säkerställas för att undvika risken för skuldnöd. Det är delvis anledningen till att kommissionen har föreslagit en ”EU-strategi för anslutning av Europa och Asien” med sina konkreta förslag och initiativ för att förbättra förbindelserna mellan Europa och Asien.

Kommissionen uppmanar nu Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Regionkommittén, Europeiska investeringsbanken och berörda intressenter att diskutera och stödja dess gemensamma kommunikation.

Sådana ambitioner överensstämmer med vad Kazakas president Nursultan Nazarbayev försöker göra.

Han har fokuserat på vad han uttrycker en ny, tredje etapp i landets modernisering. Detta består av fem högsta prioriteringar som är att säkerställa ekonomisk tillväxt över världsgenomsnittet och föra nationen närmare sitt mål att ansluta sig till de bästa 30 mest utvecklade länderna av 2050. Prioriteringarna är: ekonomins snabbare teknologiska modernisering; förbättring och utvidgning av affärssfären; makroekonomisk stabilitet; förbättra kvaliteten på mänskligt kapital; institutionella reformer; säkerhet och kampen mot korruption.

EU och Kazakstan undertecknade EPCA på 150 sidor i Astana redan i december 2015 och på onsdagen sa en kommissionstjänsteman att EU: s förhållande till Kazakstan och resten av Centralasien "aldrig har varit något starkare eller bättre".

"EU och Kazakstan delar många gemensamma mål, från regional fred och stabilitet och bekämpning av terrorism, till att främja rättsstatsprincipen och öka välstånd och handel," sade han.

2018 är ett viktigt år för förbindelserna mellan EU och Kazakstan, eftersom det markerar 25-årsdagen för att upprätta diplomatiska förbindelser och början av ett nytt kapitel med det förbättrade partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan Kazakstan och EU (EPCA) som träder i kraft.

Astana (och dess grannar) kommer att stå i centrum för det arbete som kommissionen hoppas kunna göra under oktober som, som Mogherini sa, kommer att bli en mycket Asienorienterad månad eftersom EU i Bryssel kommer att vara värd för mötet mellan Asien och Europa den 18 och 19 oktober.

Innan dess förväntas EU: s utrikesministrar komma överens om den nya strategin vid nästa utrikesråd.

Allt förbättrar det särskilt, särskilt för EU och Kazakstan, eftersom de båda sidorna försöker ytterligare cementera sina ständigt blomstrande förbindelser.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend