Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstans president anger sina mål för fred och välstånd

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayev har markerat det nya året med en omfattande intervju med tidningen Egemen Qazaqstan. Han undrade inte de svåraste frågorna om sitt lands framsteg sedan de tragiska händelserna som skakade Kazakstan för exakt två år sedan, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Dikhan Kamzabekuly intervjuar Pesident Kassym-Jomart Tokayev

Efter omvälvningen orsakad av gatuprotester som övergick till våld i början av 2022 och de stora konstitutionella reformerna 2023, ser president Tokayev fram emot en period av varaktiga ekonomiska framsteg i ett land rikt på naturresurser och med en central roll i handeln mellan Asien och Europa. I ett tal till tidningschefen Dikhan Kamzabekuly sa presidenten att hans regering kommer att agera "noggrannt och systematiskt, och ständigt röra sig mot de uppsatta målen", som inkluderar att fördubbla Kazakstans BNP till 2029.

Presidenten utmanades om det målet, som skulle öka den nationella ekonomins storlek till 450 miljarder dollar, när Internationella valutafonden och Världsbanken förutspår en ekonomisk tillväxt på 3%-4% 2023-2024. "Det är ett ganska uppnåeligt mål", insisterade han och påpekade att Kazakstan nådde en tillväxt på 15 % mellan 2022 och 2023. "Detta är den högsta nominella tillväxten i Centralasien. Positiv dynamik är också uppenbar i BNP per capita, som förväntas nå nästan 13,000 2023 USD 1,600, med en uppskattad årlig tillväxt på 2028 16,800 USD. Enligt IMF:s prognos, fram till XNUMX, förväntas denna siffra växa med en tredjedel och nå $XNUMX XNUMX”.

"Dessa gynnsamma prognoser kommer att bli verklighet om regeringen antar nya tillvägagångssätt för ekonomisk förvaltning", sa presidenten. Han påminde sin intervjuare om att regeringen hade fått i uppdrag att identifiera en lista över möjliga storskaliga projekt och att utarbeta en utvecklingsplan för infrastrukturen. Den andra avgörande uppgiften var att locka till sig investeringar, bland annat genom privatisering och återvinning av tillgångar. "Storskaliga investeringar har potential att "bränsle" ekonomin och skapa ny tillväxt", hävdade han.

Den kazakiska regeringen håller på att utarbeta en ny skattelagstiftning för att återställa förhållandet mellan staten och näringslivet. "Vi måste hitta en balans mellan att skapa gynnsamma villkor för investerare och att upprätthålla den nödvändiga nivån på budgetintäkter", sa presidenten och tillade att det måste ske en grundläggande förändring i attityden till budgetmedel, "med fokus på rationalitet, ekonomi , och relevansen av deras användning”.

Nya lagar om offentlig upphandling och offentlig-privata partnerskap kommer att säkerställa transparens i offentlig upphandling och skapa en finansiell grund för ekonomisk utveckling, lovade han. ”Det är viktigt att alla åtgärder för att stimulera ekonomisk tillväxt åtföljs av strukturella reformer som syftar till att utveckla entreprenörskap och konkurrens, skydda privat egendom och säkerställa rättvis rättvisa. Med ett sådant tillvägagångssätt kommer vi att uppnå alla våra mål, inklusive att fördubbla storleken på samhällsekonomin inom den planerade tidsramen”.

Annons

President Tokayev sa att Kazakstan kommer att fortsätta att föra en konstruktiv och balanserad utrikespolitik, med hänsyn till landets nationella intressen. År 2024 kommer landet att vara ordförande för flera internationella organisationer, inklusive Shanghai Cooperation Organisation, Collective Security Treaty Organisation, konferensen om interaktion och förtroendeskapande åtgärder i Asien, Organisationen av turkiska stater, Internationella fonden för att rädda Aralsjön, och Islamic Food Security Organisation.

Tillfrågad om att motivera de ryska fredsbevarande styrkornas roll under de tragiska händelserna i januari i början av 2022, sade presidenten att Kazakstan som medlem av Collective Security Treaty Organisationen hade sökt hjälp från den organisationen, inte från Ryssland direkt. Sammanlagt fem länder hade svarat men enbart som fredsbevarare, bevakade anläggningar och frigjorde kazakiska styrkor för insatser mot terrorism. "CSTO-kontingenten fungerade verkligen som en fredsbevarande styrka och spelade en avskräckande roll i turbulensen under dessa tragiska dagar. Enligt överenskommelse med de deltagande länderna lämnade organisationens kontingent vårt land utan några förutsättningar och dessutom före schemat”.

Kassym-Jomart Tokayev pressades i intervjun om de frågor som fortfarande återstår om händelserna i den tragiska januari, deras huvudsakliga orsaker och förutsättningar. ”Jag anser att de tragiska händelserna i januari orsakades av många år av olösta socioekonomiska problem och allmän stagnation, som övergick i en förnedring av både myndigheter och samhälle. Detta var synligt, som man säger, för blotta ögat”.

Sedan han valdes till president 2019 hade han satt en kurs för demokratisering av det politiska systemet, liberalisering av det offentliga livet och demonopolisering av ekonomin. "För att vara ärlig orsakade denna nya kurs ett skarpt avslag av inflytelserika individer som uppfattade det som ett hot mot det djupt rotade tillståndet i landet och deras privilegierade status i maktstrukturerna. Deras förtäckta och ofta öppna motstånd mot reformerna växte gradvis. Till slut bestämde de sig för att vidta extrema åtgärder för att vända förändringarna och återställa den tidigare ordningen”.

"Denna grupp av högt uppsatta tjänstemän hade ett enormt inflytande på säkerhetsstyrkorna och brottslingarna, så alternativet att organisera ett våldsamt maktövertagande valdes. Enligt utredningen inleddes förberedelserna runt mitten av 2021. Därefter fattade regeringen ett ogenomtänkt, olagligt beslut att kraftigt höja priset på flytande gas, vilket ledde till demonstrationer i Mangistau-regionen, ansatta av provokatörer”.

"Extremister, kriminella och religiösa radikaler samarbetade i kuppförsöket. De syftade till att sprida rädsla bland medborgare, desorganisera statliga institutioner, undergräva den konstitutionella ordningen och, i slutändan, ta makten”, tillade president Tokajev. Hans svar var att påskynda demokratiska reformer, liberalisera lagarna om politiska partier och fredlig protest och att gå bort från den superpresidentiella modellen, med mer makt för parlamentet och en gräns för hans egen mandatperiod.

Detta föranledde vad intervjuaren beskrev som en potentiellt obehaglig fråga om rollen som president Tokajevs föregångare, Nursultan Nazarbayev, som fortfarande åtnjöt status som Elbasy, eller nationens ledare, fram till de senaste konstitutionella reformerna. "Eftersom du har ställt en så svår fråga måste jag vara väldigt ärlig", svarade presidenten. "Det fanns verkligen försök att införa en modell av dubbel makt, som var särskilt målmedvetna och välorganiserade ... politiska manipulatorer bildade ett visst parallellt maktcentrum. I vårt land var både presidentens och den högsta befälhavarens och säkerhetsrådets ordförande, representerad av den före detta presidenten, aktiva. Detta ledde oundvikligen till en maktkollision”.

"Jag kommer att säga mer: den här situationen blev en av förutsättningarna för januarikrisen. Detta berodde på att konspiratörerna försökte utnyttja den konstruerade modellen av dubbel makt, eller "tandem", för sina egna intressen... Senare informerade jag direkt Nursultan Nazarbayev om att de politiska spelen, främst för hans närmaste medarbetare, nästan slet landet isär. Jag anser att det inte borde finnas några "senior och junior" presidenter alls. När du går så går du”.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend