Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Global Gateway: 10 miljarder euro åtagande för att investera i Trans Caspian Transport Corridor som förbinder Europa och Centralasien tillkännagavs på Investors Forum

DELA MED SIG:

publicerade

on

Global Gateway Investerarforum för transportförbindelser mellan EU och Centralasien öppnade den senaste veckan i Bryssel och samlade regeringar, finansieringsinstitutioner, företag och det civila samhället från Europa, Centralasien och utanför. Europeiska kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis tillkännagav att europeiska och internationella finansinstitutioner som är närvarande vid forumet kommer att avsätta 10 miljarder euro i stöd och investeringar för hållbara transportförbindelser i Centralasien.

Valdis Dombrovskis, vice ordförande för en ekonomi som fungerar för människor, sade:

“In the spirit of collaboration and progress, the Investors’ Forum marks a pivotal step towards realising the ambitious vision of the Trans-Caspian Transport Corridor. Together, we strive to achieve a faster, more reliable connection between Europe and Central Asia, fostering stronger ties and opening new avenues for cooperation and trade. I am very pleased to see that international partners present today are committing to provide €10 billion in investments to develop sustainable transport connectivity in Central Asia, including new European Commission and European Investment Bank commitments of €1.5 billion, with more to come through the Commission’s open architecture for investment guarantees."

Under två dagar diskuterade deltagarna de nödvändiga investeringarna för att omvandla den transkaspiska transportkorridoren till en banbrytande, multimodal och effektiv rutt som förbinder Europa och Centralasien inom 15 dagar.

Russia’s invasion of Ukraine has underlined the urgency to find alternative reliable efficient trade routes between Europe and Asia that do not transit Russia. In addition to opening new possibilities for businesses, the development of transport connectivity is also a means to strengthen the regional integration and economic development of Central Asia. This is why the Investors Forum focuses on transport connections that comply with all aspects of sustainability, in line with the trusted connectivity principles of Global Gateway.

Åtagandet på 10 miljarder euro är en blandning av pågående och planerade investeringar som, efter omfattande samråd med internationella partner närvarande vid forumet, förutser Europeiska kommissionen att mobiliseras för hållbar transportutveckling i Centralasien på kort sikt.

Rent konkret görs flera betydande åtaganden under forumets första dag som en del av de totala 10 miljarderna euro. Dessa inkluderar:

Annons

Europeiska investeringsbanken (EIB), representerad av dess vicepresident Teresa Czerwińska, undertecknade samförståndsavtal på totalt 1.47 miljarder euro med regeringarna i Kazakstan, Kirgizistan och Uzbekistan samt Kazakstans utvecklingsbank. Dessa lån kommer att möjliggöras genom garantier från Europeiska kommissionen.

Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD), representerad av dess vicepresident Mark Bowman, undertecknade ett samförståndsavtal med Kazakstan, med en investeringspipeline värd 1.5 miljarder euro med projekt som redan är under förberedelse för den övergripande utvecklingen av transportförbindelser i centrala asiatiska regionen.

Smakämnen Investerarforum sammanför representanter på hög nivå från Europeiska kommissionen, EU:s medlemsstater, Centralasien samt Kaukasusländerna och Turkiet. Andra deltagare inkluderar G7-nationer, andra likasinnade länder, finansiella institutioner och den privata sektorn.

The Investors’ Forum builds upon the findings of the June 2023 studie om hållbara transportförbindelser mellan Europa och Centralasien, som leddes av Europeiska kommissionen och genomfördes av Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD). Studien identifierade 33 behov av hård infrastruktur och 7 nyckelåtgärder för mjuka anslutningar vars genomförande avsevärt skulle förbättra den operativa effektiviteten och den ekonomiska attraktiviteten för de transkaspiska transportnäten. Dessa presenterades på 2nd Ekonomiskt forum för EU och Centralasien, som ägde rum i maj 2023 i Almaty, Kazakstan.

Since the publication of the study, the European Commission has worked towards operationalising the study’s findings. The EU and its partners, in Team Europe and beyond, are together mobilising €10 billion. The European Commission is confident that the discussions taking place at the Investors’ Forum will unblock further funding for the development of key transport networks in Central Asia.

The EU’s longstanding partnership with the five Central Asian countries (Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, and Uzbekistan) has been further strengthened, building on the relationship established in 1991 and upgraded in 2019. The Investors Forum deepens this collaboration as the EU moves decisively to foster the establishment of direct transport links with Central Asia through the Black Sea and Caucasus regions, in full partnership with Central Asian countries, Türkiye, as well as those of the Eastern Partnership, who are actively participating in the Investors Forum.

Smakämnen GlobalGateway strategy is the EU’s positive offer to reduce the worldwide investment disparity and boost smart, clean and secure connections in digital, energy and transport sectors, and to strengthen health, education and research systems. In a Team Europe approach that brings together the European Union, EU Member States, and European development finance institutions, together we aim to mobilise up to €300 billion in public and private investments from 2021 to 2027, creating essential links rather than dependencies, and closing the global investment gap.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend