Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

PEGAS: EEX att lansera kvalitetsspecifika naturgasprodukter för Tyskland

DELA MED SIG:

publicerade

on

logo_headInom ramen för PEGAS samarbete med sin partner Powernext, the European Energy Exchange (EEX) är glada att kunna tillkännage introduktionen av kvalitetsspecifika produkter för de tyska gasmarknadsområdena den 1 oktober 2013, för att sammanfalla med starten av det nya gasåret. Detta steg kommer ytterligare att förenkla handeln med kontrollenergi på börsgasmarknaden. Produkterna kommer att listas på PEGAS handelsplattform.

Kontrakt för de tyska marknadsområdena GASPOOL och NetConnect Germany (NCG), samt för det nederländska TTF-marknadsområdet, kan redan handlas dygnet runt på EEX Spot Market. För närvarande handlas endast högvärmegas (H-gas) genom börsen vid de virtuella handelsplatserna (VTP) på de tyska marknadsområdena. Dessutom kan H-gas som handlas under de befintliga produkterna omvandlas till gas med ett lägre värmevärde (Lgas) av marknadsområdets operatörer, vilket drar till sig en konverteringsavgift.

Under förutsättning att börsrådet godkänner, avser EEX att lansera kvalitetsspecifika Spot Market-produkter för de tyska marknadsområdena, vilket för första gången möjliggör börshandel och leverans av både H-gas och L-gas dygnet runt. I detta sammanhang måste handlare av kvalitetsspecifika produkter se till att naturgas av den kvalitet som handlas matas in i eller dras ur systemet, med hjälp av motsvarande balanseringsgrupper.

”Med introduktionen av kvalitetsspecifika produkter säkerställer vi att H- och L-gasvolymer kan handlas direkt på börsen, vilket bidrar till att ytterligare öka likviditeten och transparensen. Utöver marknadsområdets operatörer drar alla handelsdeltagare nytta av dessa produkter eftersom de stödjer målmodellen för kontrollenergimarknaden i Tyskland, säger Peter Reitz, verkställande direktör för EEX.

Eftersom kvaliteten på gasen som ska levereras eller tas emot specificeras innan en affär genomförs, gör den den
lättare att planera de fysiska effekterna på rutnäten. Som ett resultat kan kontrollenergi handlas av en större grupp av handelsdeltagare.

"Med implementeringen av målmodellen för styrenergimarknaden från och med det nya gasåret kommer marknadsområdesoperatörerna GASPOOL och NCG i allt högre grad att använda sig av de produkter som erbjuds av börsen för handel med styrenergi", säger GASPOOLs VD Stefan Müller -Reinisch och NetConnect Germany VD Torsten Frank.

Lanseringen av kvalitetsspecifika gasprodukter för de tyska marknadsområdena följer efter lanseringen av Within-day-produkter på EEX, utvidgningen av Spot Market till 24/7-handel och introduktionen av Spot-produkter på det holländska TTF-navet, och bidrar till att att ytterligare kontrollera volymerna för handel med energi till den organiserade börsmarknaden.

Annons

För närvarande kan alla Powernext Natural Gas-produkter och alla EEX Natural Gas Derivatives Market-produkter handlas på PEGAS. EEX Spot Market-produkter kommer att aktiveras för handel på PEGAS den 28 augusti 2013.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend