Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska medborgarinitiativet (ECI)

Koalition efterlyser EU -förbud mot reklam för fossila bränslen

DELA MED SIG:

publicerade

on


Ett försök att förbjuda gröntvätt av fossila bränsleföretag i hela EU inleddes idag, med mer än 20 organisationer som representerar miljontals européer som lanserar ett europeiskt medborgarinitiativ för att "förbjuda reklam och sponsring av fossila bränslen".

Kampanjen syftar till att förankra ett sådant förbud i EU: s lagstiftning [1]. Att uppnå detta, enligt koalitionen Europe Beyond Coal, skulle stänga av en viktig kanal som kolbaroner och andra fossila företag använder för att främja sina otillräckliga insatser för klimatåtgärder, medan en stor majoritet av deras investeringar fortfarande går till fossila bränslen.

”Finlands Fortum låtsas att det är grönt trots att man öppnade en ny kolanläggning i Tyskland förra året; RWE skriker om sin verksamhet inom förnybar energi samtidigt som de förstör tyska byar som Lützerath för att bryta kol som det inte kan bränna; och Polens statliga PGE expanderar olagligt kolbrytning i Turów, samtidigt som det riktar sig mot Brysselpolitiker med annonser som visar falska medborgare som marknadsför kol, säger Kathrin Gutmann, kampanjchef för Europa Beyond Coal.

”Även om kol kommer att vara borta i Europa år 2030, är ​​dessa företag mer än villiga att slösa stora summor pengar på att försöka stoppa det ostoppbara, snarare än att planera för det och finansiera en rättvis energiomställning. Det är samhällen, arbetare och alla vi vanliga människor som slutligen betalar priset för sin propaganda. ”

Över 60 procent av annonserna från fossila bränsleföretag är ”gröntvättande” enligt ny forskning [2], som till exempel kan användas för att polera deras offentliga profiler, neka sitt ansvar för klimatkrisen, främja falska lösningar som kol till gasersättningar, och fördröja avvecklingen av deras fossila företag.

"De företag som är mest ansvariga för klimatnedbrytning köper annonser och sponsring för att presentera sig själva som lösningen på krisen de skapade och för att påverka politiker", säger Silvia Pastorelli, Greenpeace EU: s klimat- och energikampanjär. ”Precis som tobaksindustrin förnekade fossila bränsleförorenare först vetenskapen och försökte sedan skjuta upp åtgärder. Ett förbud mot deras reklam är ett logiskt steg för att anpassa offentlig debatt och politik till vetenskap. ”

Mer information om det europeiska medborgarinitiativet, "Förbud mot reklam och sponsring av fossila bränslen", är finns här.

Annons
  1. Ett europeiskt medborgarinitiativ (eller ECI) är en framställning som officiellt erkänns av Europeiska kommissionen och som är förgodkänd av dem. Om ett ECI når en miljon verifierade underskrifter inom den tillåtna tidsramen är Europeiska kommissionen juridiskt skyldig att svara och kan överväga att införliva kravet i europeisk lag.
  2. Förbud mot reklam för fossila bränslen har prejudikat i EU. I december 2020 förbjöd Amsterdam stad reklam för fossila bränslen från tunnelbanan och stadens centrum. Den franska lag om klimat och motståndskraft, som publicerades 2021, innehåller också några första steg mot ett förbud mot reklam för fossila bränslen. Den 18 oktober debatterar Stockholms stadsfullmäktige ett föreslaget förbud mot reklam för fossila bränslen i staden.
  3. Deltagande organisationer för detta ECI inkluderar: ActionAid, Adfree Cities, Air Clim, Avaaz, Badvertising, BoMiasto.pl, Ecologistas en Acción, Europe Beyond Coal, FOCSIV, Food and Water Action Europe, Friends of the Earth Europe, Fundación Renovables, Global Witness , Greenpeace, New Weather Institute Sweden, Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, Reclame Fossielvrij, Social Tipping Point Coalitie, Stop Funding Heat, Transport & Environment, and Zero.
  4. Forskning från miljönyhetsmediet DeSmog på uppdrag av Greenpeace Nederländerna visade att av över 3,000 Shell, Total Energies, Preem, Eni, Repsol och Fortum annonser publicerade på Twitter, Facebook, Instagram och Youtube sedan lanseringen av European Green Deal, från december 2019 till april 2021 var endast 16 procent uttryckligen för fossila bränsleprodukter, trots att detta är majoriteten av alla sex företagen.
  5. I våras lanserade PGE en PR -kampanj i Bryssel, där man uppmanade till en "Green Deal, not a Grim Deal" med ett stockfoto av ett barn.
  6. En lokalbo talade om den falska kampanjen, och Turows verkliga inverkan på hans samhälle.
  7. Less than a week after Germany’s ‘climate election’, people from the village of Lützerath in Western Germany staged a sit-in to defend their homes from destruction by coal company RWE last Friday (1 October). The expansion of the mine would cause Germany to fail on its Paris Agreement commitments. Greta Thunberg and German climate activist Luisa Neubauer visited Lützerath the day before the election, ramming a sign into the ground in front of the village that read: “Defend Lützerath, defend 1.5”. Bilder här.
  8. Europa bortom kol är en allians av civilsamhällsgrupper som arbetar för att katalysera stängningen av kolgruvor och kraftverk, förhindra byggandet av nya kolprojekt och påskynda den rättvisa övergången till ren, förnybar energi och energieffektivitet. Våra grupper ägnar sin tid, energi och resurser åt denna oberoende kampanj för att göra Europa kolfritt 2030 eller tidigare.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend