Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Miljö: Nya studier stärker argumenten för att öka översvämningsskyddet och byta till grönare skatter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Allvarliga-översvämningar-över-så-010Två studier publicerade av Europeiska kommissionen idag (3 mars) visar hur miljöpolitik kan stimulera ekonomisk tillväxt genom att stärka översvämningsskyddet och göra en mer övergång till grönare skatter. Den ena producerar mer bevis om de övergripande ekonomiska fördelarna av snabba investeringar i skydd mot översvämningar, och den andra lyfter fram fördelarna med att flytta skattebördan bort från arbete och mot resursanvändning och föroreningar.

Environment Commissioner Janez Potočnik said: “Investing in flood protection can bring overall benefits to the economy, especially through nature-based solutions which are highly cost-effective. And environmental fiscal reforms have the potential to almost double the revenues they currently bring to national treasuries, with benefits for our environment as well as scope for cutting taxes on employment or cutting the deficit. That’s a powerful argument for changing the status quo. "

Studien om potentialen för miljövänligare skatter, som samlar data från 12 medlemsländer, tyder på att flytta skatter bort från arbete och mot föroreningar (höjande skatter på orsakerna till luft- och vattenföroreningar, till exempel) skulle ge intäkter på 35 miljarder euro i reala termer 2016, stigande till 101 miljarder euro 2025, med mycket högre siffror inblandade om åtgärder också vidtogs för att ta bort miljöskadliga subventioner. De potentiella intäkterna sträcker sig från drygt 1 % av BNP per år till drygt 2.5 % av BNP per år 2025, beroende på vilken medlemsstat det gäller.

Den andra studien tittar på olika kopplingar mellan miljö och ekonomisk politik, inklusive de makroekonomiska effekterna av översvämningar, bästa praxis för att stödja små och medelstora företag med fokus på resurseffektivitet och miljöutgifter i alla medlemsländer. Den ungefärliga totala kostnaden för skador från översvämningar i EU under perioden 2002–2013 var minst 150 miljarder euro. Att investera i åtgärder för att minska översvämningar är mycket effektivt och kostar i genomsnitt sex till åtta gånger mindre än skadorna av översvämningar. Ännu bättre, fördelarna med att investera i grön infrastruktur – det vill säga att återställa naturliga egenskaper för att hantera och lagra översvämningsvatten inkluderar bättre resultat för biologisk mångfald och kan hjälpa till att minska byggkostnaderna.

Bakgrund

Studierna som publiceras i dag kommer att matas in i europeiska terminen, a mechanism established in 2010 to improve the co-ordination of economic policies in European Union countries. It was one of the EU’s responses to the financial and economic crisis, which has resulted in economic contraction and rising unemployment in many EU countries. The European Semester is based on the idea that, because EU economies are highly integrated, enhanced policy co-ordination can help boost economic development in the EU generally.

By 'Gör den europeiska terminen grönare', strävar kommissionen efter att säkerställa att den makroekonomiska politiken är hållbar, inte bara ekonomiskt och socialt utan också miljömässigt. En tidigare studie som belyser de ekonomiska fördelarna med miljön, som tittade på genomföra avfallslagstiftning för att öka grön tillväxt, visade att ett fullständigt genomförande skulle spara 72 miljarder euro per år, öka den årliga omsättningen för EU:s avfallshanterings- och återvinningssektor med 42 miljarder euro och skapa mer än 400,000 2020 jobb fram till XNUMX.

Annons

Mer information

Studierna kan vara konsulteras här.
Webbplatsen för den europeiska terminen

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend