Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

2013 Sacharovpriset för tankefrihet: Sju nomineringar

DELA MED SIG:

publicerade

on

20130916PHT20038_width_300De nominerade Sacharovpriset 2013, som presenterades vid ett gemensamt möte mellan utskotten för utrikes frågor och utveckling och underkommittén för mänskliga rättigheter på måndagen, är: Malala Yousafzai (Pakistan), Edward Snowden (USA), Reeyot Alemu och Eskinder Nega (Etiopien), Ales Bialatski, Eduard Lobau och Mykola Statkevich (Vitryssland), Mikhail Khodorkovsky (Ryssland), demonstranterna "Standing Man" (Turkiet) och CNN Freedom Project: Ending Modern - Day Slavery (USA).

Malala Yousafzai - nominerade gemensamt av tre politiska grupper:

• för EPP-gruppen, av José Ignacio Salafranca (ES), Elmar Brok (AT), Michael Gahler (DE), Arnaud Danjean (FR), Joseph Daul (FR), Gay Mitchell (IE) och Mairead Mc Guinness (IE) ,

• för S&D-gruppen, av Hannes Swoboda (DE) och Véronique de Keyser (BE),

• för ALDE-gruppen, av Guy Verhofstadt (BE), Sir Graham Watson (UK) och Annemie Neyts-Uyttebroeck (BE),

och även av Jean Lambert (De gröna, Storbritannien) och ECR-gruppen.

Yousafzai var 11 år när hon började sin kamp för rätten till kvinnlig utbildning, frihet och självbestämmande i Pakistans Swat Valley, där talibanregimen förbjuder flickor att gå i skolan, genom att skriva en blogg under pseudonym 2009. Hon snabbt blev en framträdande röst mot sådana övergrepp, och beväpnade talibanmän försökte mörda här i oktober 2012. Hon har sedan dess blivit en symbol för kampen för kvinnors rättigheter och världsomspännande tillgång till utbildning.

Annons

Edward Snowden - nominerad av gruppen De gröna/EFA och GUE/NGL-gruppen

En dataexpert som arbetade som entreprenör för US National Security Agency och läckte detaljer om dess massövervakningsprogram till pressen, Mr Snowden har åtalats för spionage i USA och bor nu i tillfällig asyl i Ryssland.

Reeyot Alemu och Eskinder Nega - nominerad av Ana Maria Gomes (S&D, PT) och 40 andra parlamentsledamöter

Dessa etiopiska journalister avtjänar fängelsestraff för terrorism. Alemu dömdes i januari 2012 efter att ha skrivit kritiska kolumner mot regeringen, och Nega dömdes sex månader senare, efter att ha kritiserat åtalet mot journalister och dissidenter i Etiopien och skrivit om hur en arabisk vårliknande demokratirörelse kan uppstå där.

Ales Bialatski, Eduard Lobau och Mykola Statkevich, som representerar alla vitryska politiska fångar - nominerade av Marek Migalski (ECR, PL), Filip Kaczmarek (EPP, PL), Jacek Protasiewicz (EPP, PL) och 39 andra parlamentsledamöter.

Den vitryska presidentkandidaten Statkevitch, "Malady Front"-aktivisten Lobau, ordförande för "Viasna" Human Rights Center, Mr Bialiatski och andra demonstranter har suttit i fängelse sedan december 2010, när de protesterade på gatorna i Minsk om det "bedrägliga" presidentvalet val som bekräftade president Alexander Lukasjenko i tjänst.

Michail Chodorkovskij - nominerad av Werner Schulz (De gröna/EFA, DE) och 40 andra parlamentsledamöter

Den ryske affärsmannen Chodorkovskij greps den 25 oktober 2003 efter att ha uppmanat president Putin att stå till svars för systemisk korruption och förespråkat ett oberoende rättssystem och respekt för rättsstatsprincipen. Han åtalades för bedrägeri och dömdes i maj 2005 till nio års fängelse. I december 2010 väcktes ytterligare åtal mot honom, och hans straff förlängdes till 2017.

"Standing Man"-demonstranter - nominerad av Marietje Schaake (ALDE, NL) och 40 andra parlamentsledamöter
Erdem Gündüz var den första mannen som stod och stirrade i Taksimtorgets protester i Istanbul, som startade den 17 juni 2013. Senare fick han sällskap av andra, vilket gjorde denna form av protest till en symbol för den fredliga rörelsen för ett liberalt samhälle som respekterar mänskliga rättigheter och friheter.

CNN Freedom Project: Avsluta modern slaveri - nominerad av Boris Zala (S&D, SK) och 40 andra parlamentsledamöter

Denna globala mediekampanj mot slavhandel, människohandel och tvångs- och barnarbete har utfärdat över 400 rapporter sedan 2011 som lyfter fram lidandet för offer från Mauretanien till Indien till Filippinerna.

Nästa steg

Utskottet för utrikesfrågor och utveckling och underutskottet för mänskliga rättigheter kommer att hålla ett nytt gemensamt möte den 30 september för att rösta om den korta listan över de tre finalisterna. Pristagaren kommer att utses av parlamentets talmanskonferens den 10 oktober i Strasbourg och bjudas in till prisceremonin den 20 november, även den i Strasbourg.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend