Anslut dig till vårt nätverk!

Utveckling

Förnyat EU-stöd för viktiga Albanienreformer

DELA MED SIG:

publicerade

on

bildDen 13 november antog Europeiska kommissionen 2013 års nationella program för Albanien inom ramen för instrumentet för stöd inför anslutningen (IPA). Programmet på 82 miljoner euro kommer att finansiera 19 program som är skräddarsydda för landets specifika behov, som stöder reformer och investeringar inom nyckelområden som styrelseformer, rättsliga och inrikes frågor, transport, miljö, sysselsättning och social integration, samt jordbruk och landsbygdsutveckling .

“Albania has shown its commitment to the integration process, which was reflected by the recent Commission’s recommendation to grant the country candidate status. Reforms, however, need to be sustained and I am confident that this year’s programme will help Albania do that and bring positive change to the lives of its citizens,” said Commissioner Füle.

Som en strategisk prioritering kommer programmet att bidra till att stärka rättvisans oberoende och effektivitet och förbättra kampen mot korruption och organiserad brottslighet. Finansieringen kommer att stödja konkreta reformer inom området offentlig förvaltning, med det yttersta målet att öka albanernas förtroende för sin egen statliga förvaltning.

Support will also go to environmental protection, including the management of waste, which is one of the most important challenges Albania will have to cope with in the years ahead. Socio-economic development will be supported with dedicated measures to uphold SMEs and to improve the performance of the government’s labour and social policies.

Finansieringen kommer ytterligare att hjälpa landet att förbereda sig för den framtida nationella förvaltningen av EU-medel för jordbruk och kommer att finansiera små och medelstora investeringsåtgärder för att stödja jordbrukare. Strategiska infrastrukturprojekt på landsbygden kommer att genomföras för att rehabilitera nätverket av sekundära vägar och bygga effektiva vattenförsörjningssystem.

För första gången inkluderar det årliga IPA-programmet en uppsättning projekt, som kommer att genomföras direkt av den albanska administrationen genom bidrags- och upphandlingsförfaranden, så snart landet får klartecken från kommissionen att förvalta IPA-medel.

Mer information

Annons

Instrument för stöd inför anslutningen

Albanien ekonomiskt bistånd

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend