Anslut dig till vårt nätverk!

Sysselsättning

Tillämpningsregler kommer att bidra till att förhindra utnyttjande av utstationerade arbetstagare

DELA MED SIG:

publicerade

on

kontorsarbetareEuropaparlamentet röstade i går (24 april) för att godkänna ett slutligt avtal om EU-lagstiftning om upprätthållande av EU:s regler om utstationerade arbetstagare.

De gröna välkomnade de nya reglerna. Sysselsättnings- och socialtalesperson Elisabeth Schroedter sade: "Denna nya lagstiftning är ett viktigt steg framåt för utstationerades rättigheter att arbeta tillfälligt i andra EU-medlemsländer. Korrekt efterlevnad av EU:s regler om utstationerade arbetstagare kommer att bidra till att förhindra exploatering av utstationerade arbetstagare och säkerställa att de tillerkänns sina rättigheter. Med otaliga exempel på exploatering, från byggsektorn till livsmedelsförädlingssektorn, var det viktigt för EU att vidta åtgärder.

"De nya reglerna kommer att tvinga EU:s medlemsländer att aktivt arbeta mot olaglig praxis som brevlådeföretag och falsk egenföretagare. Om fall av falsk egenföretagare upptäcks infördes en skyddsklausul för att skydda arbetare för första gången.

"Utstationerade arbetstagare kommer att ha rätt till information om sina rättigheter, med medlemsstaterna i uppdrag att inrätta organ för detta ändamål. De slutgiltiga reglerna kommer också att stärka medlemsstaternas händer att utföra kontroller. Medlemsstaterna kommer inte att göra det, som kommissionen ursprungligen önskas, vara bundna av en stängd lista över kontrollåtgärder, men kommer även fortsättningsvis ha rätt att själva bestämma vilka kontrollåtgärder de vill använda för att verifiera lagligheten av utstationering.

"Det nya direktivet fastställer också solidariskt ansvar i EU-rätten för första gången. Även om dessa bestämmelser är begränsade är det ett viktigt första steg. Medlemsstaterna kan behålla eller införa system med solidariskt ansvar som går längre."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend