Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: Den framstående brexitkampanjen upprepar Kremls lögner

DELA MED SIG:

publicerade

on

brexit+dörrDet pågår för närvarande mycket diskussion om den kommande folkomröstningen, i juni i år, om brittiskt medlemskap i Europeiska unionen (EU).

Detta är en långvarig fråga, och en som de flesta på båda sidor av debatten är överens om måste lösas.

Medan euroskepticismen i Storbritannien började med arbetarklassens arbetarrörelse, kom den att bli mer förknippad med det konservativa partiet, vilket uttrycks av Margaret Thatchers ledning.  Därefter, i det brittiska och i det bredare europeiska sammanhanget, har euroskeptisismen kapats av extremhögern. Det är rekord att många högerextrema och euroskeptiska partier nu finansieras av Moskva. Franska Front National ska ha fått tiotals miljoner euro i Moskva-pengar.

Många observatörer kommer därför, förståeligt nog, se denna debatt i samband med Kremls stöd för extremistiska högerextrema EU-partier, många som rider sina långvariga nynazistiska och fasistiska ideologier på ryggen av vad som en gång ansågs vara respektabel euroskeptiker. känsla.

Och så det var intressant att se, denna vecka, en debatt, på Press TV, mellan den tidigare politiska rådgivaren till Europaparlamentet Gary Cartwright, en sedan länge etablerad euroskeptiker, och Robert Oulds, direktör för Bryggegruppen.

Bryggegruppen har traditionellt sett setts som en ledande aktör i debatten, och hjälpt till att definiera den euroskeptiska rörelsens akademiska och ideologiska ståndpunkter.

Whilst both interlocuters generally agreed on the need for a referendum on the issue, it was in one particular policy area – security – that there was to be a clash.

Annons

Cartwright, a co-author of the 2010 petition calling for a referendum on Britain’s continued membership of the EU, stated that the current geo-political situation is not conducive to an action that could break European unity. Specifically, he pointed to the threat to posed to European, and indeed global peace, by the actions of Vladimir Putin’s Russia.

Addressing the question of understandable concerns in the east about EU expansion, Cartwright stated that such concerns and, indeed, objections were no justification for Russia to launch it’s troops into the sovereign territories of Georgia (2008) and Ukraine (2014).

Oulds, whilst suggesting that the EU should have accepted a trade agreement with Russia in 2011, appears to blame the currently existing agreement between between the EU and Ukraine, for Russia’s actions in Crimea and eastern Ukraine. Apparently, according to Oulds, Russia can choose it’s trading partners, but Ukraine can not.

Robert Oulds further stated, somewhat surprisingly for one who claims to be a historian, that it is the EU that is responsible for the current divisions in Ukraine. According to Oulds, the EU is responsible for a war that has left “a million people homeless, fleeing to take safe refuge in Russia”.

In response to Cartwright’s point that Putin’s illegal annexation of Crimea in 2014 was the first such act in Europe since Adolf Hitler invaded his neighbours, Oulds launched into a rant, claiming that the Crimean people “want to be Russian”.

Gary Cartwright suggested that Oulds may wish to ask the Crimean Tatars for their opinion on this….

Mot slutet av debatten blev Oulds något upprörd och verkade skylla på georgierna för deporteringen av krimtatarerna 1944.

After the debate, Gary Cartwright told us “The last time I heard such nonsense, it came directly from the Kremlin press service. Of course, Moscow is manipulating, and more importantly, funding the European far-right and Eurosceptic movements. I speak as one who was involved in the Eurosceptic debate for many years, from the beginning, indeed, but I hope that history will not associate me with Putin’s useful and paid idiots. I would, as a committed democrat and as a patriot, be ashamed to be associated with such people.”

För den ursprungliga debatten, Klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend