Anslut dig till vårt nätverk!

Asylpolitik

#Refugees: Tear-gasning av migranter vid den grekisk-makedonska gränsen belyser akut behov av EU: s reaktion

DELA MED SIG:

publicerade

on

border_col_macedonia1Stridigheterna mellan makedonska myndigheter och migranter belyser det akuta behovet av ett organiserat och medkännande EU-svar på flyktingkrisen.

Migranter har tårgasats och skjutits upp av gummikulor av makedonisk polis vid gränsen mellan Grekland och Makedonien, eftersom tusentals försöker ta sig norrut efter genomförandet av avtalet mellan EU och Turkiet, där Ankara får ekonomiskt stöd och politiska eftergifter i återvända för att ta tillbaka alla migranter som reser till Grekland, och för varje syrisk flykting som skickas tillbaka, kommer en annan syrisk att återinflyttas i EU direkt från läger i Turkiet.

Ledamöterna röstade för en rapport om situationen i Medelhavsområdet som uppmanar EU att visa solidaritet med länder i periferin som Grekland och Italien genom att erbjuda humanitärt bistånd, snabbt genomföra omlokaliseringsavtalet och arbeta tillsammans för att förbättra säkrare och lagliga vägar till Europa .

Claude Moraes parlamentsledamot, ordförande för utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor, sade i parlamentet: "Scenerna under de senaste dagarna i Idomeni uppmärksammar det akuta behovet av ett medkännande och organiserat svar. Användningen av tårgas och gummi kulor mot flyktingar och asylsökande är oacceptabelt och strider mot alla våra europeiska värderingar.

"Över en vecka har gått sedan återvändande inom EU: s nya avtal med Turkiet började och redan ett antal bekymmer som tidigare har tagits upp av detta hus har uppstått när det gäller resurser och iakttagande av internationell rätt och mänskliga rättigheter. Bara förra veckan berättade kommissionen för oss att för närvarande har endast 30 ärenden som skickats från EU-länder utbildats för att utföra individuella bedömningar - men mer än 50,000 XNUMX flyktingar och migranter är strandade i Grekland.

"Det är viktigt att nationella regeringar omedelbart förser Grekland med mycket nödvändigt humanitärt stöd utan dröjsmål för att säkerställa att dess asylförhållanden förbättras avsevärt för att genomföra återvändande i full respekt för internationell lag."

 Moraes tillade: "Labour-parlamentsledamöter välkomnar EU-samarbete med Turkiet som svar på flyktingkrisen, men avtal med tredjeländer bör inte prioriteras som lösningen för att hantera migrationsströmmar till EU.

Annons

"Vi uppmanar regeringar att snarast visa solidaritet och upprätthålla sitt ansvar genom att snabbt genomföra nyckelåtgärder som svar på krisen, såsom nödåtgärder - som sker i en oroväckande långsam takt - och snabbt upprätthålla vidarebosättningsåtaganden i EU-Turkiet. När våren närmar sig och risken för att människor ger sig ut på farliga resor över Medelhavet och Egeiska havet ökar är parlamentet redo att gå vidare i sitt arbete med kommande viktiga lagstiftningskommissionens förslag för att förbättra säkrare och lagliga vägar till Europa. "

MEP-ledamoten Richard Howitt, ledamot av den gemensamma parlamentarikerkommittén EU-Turkiet, sade: "Omröstningen om dagens rapport kommer inte att komma överens eller stödja EU: s flyktingavtal med Turkiet på något sätt, utan är för en resolution som fortsätter att ställa de sökande frågorna, som är Europaparlamentets rätta roll - att granska själva affären. Det är rätt för Europa att försöka samarbeta med Turkiet och alla länder som angränsar Syrien när det gäller flyktingarnas humanitära sak, men helt klart bara om detta omfattar full respekt för internationell humanitär rätt.

Han tillade: "Debatten och överenskommelsen i den årliga lägesrapporten om Turkiet samma dag som själva affären behandlas av parlamentet visar att oro för mänskliga rättigheter existerar både för flyktingar men också i förhållande till Turkiet mer allmänt. Europeiska unionen kan byt aldrig ut respekten för de mänskliga rättigheterna för samarbete om migration. "

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend