Anslut dig till vårt nätverk!

katastrofer

# Elnino: EU planerar att öka sina anslag i ny strategi för att möta de globala livsmedelskriser

DELA MED SIG:

publicerade

on

1-testatEuropeiska kommissionen förbereder ett ytterligare EU-bidrag på 414 miljoner euro för att tillgodose både de omedelbara och långsiktiga behoven hos människor som drabbats av livsmedelskriser.

Europeiska kommissionär för internationellt samarbete och utveckling, Neven Mimica öppnar idag (25 april) en Händelse på hög nivå i Bryssel om innovativa sätt för hållbar näring, livsmedelssäkerhet och inkluderande jordbrukstillväxt, där han kommer att föreslå 414 miljoner euro i nya pengar för att stödja de länder som drabbas mest av den nuvarande livsmedelssäkerhetskrisen orsakad av El Niño och andra faktorer. Denna finansiering kommer utöver de 125 miljoner euro som redan mobiliserades i december 2015, vilket innebär att EU: s totala bidrag uppgår till 539 miljoner euro.

Kommissionär för humanitärt bistånd och krishantering Christos Stylianides sa: "El Niño har förödande konsekvenser runt om i världen med 41 miljoner människor som kämpar för att tillgodose sina livsmedelsbehov. Den humanitära situationen i Afrika är särskilt oroande. EU vidtar åtgärder och detta nya stöd kommer att låta oss öka våra ansträngningar och fortsätta vårt stöd för de mest utsatta. "

Kommissionär Mimica sade: "Den här föreslagna nya finansieringen syftar till att kombinera kortsiktigt livräddningsstöd med att stärka långsiktig motståndskraft mot livsmedelskriser genom att ta itu med de grundläggande orsakerna till sårbarhet och sårbarhet. Vi kan bygga på tidigare framgångar som uppnåtts under våra befintliga motståndskraft till att öka våra ansträngningar och ge ett globalt svar på denna livsmedelssäkerhetskris som för närvarande drabbar så många över hela världen. "

Mobiliseringen av detta paket kräver ytterligare förslag från kommissionen och godkännande av medlemsstaterna.

Denna händelse på hög nivå är också en möjlighet att dela de första uppmuntrande resultaten Näringshandlingsplan Lägesrapport, som visar framsteg mot att uppnå EU: s mål att minska antalet bedövade barn med 7 miljoner med 2025.

Bakgrund

Annons

41 miljoner människor - av de 80 miljoner som lider av livsmedelskrisen i år - som bor i El Niño-drabbade regioner (Latinamerika och Karibien, södra, centrala och östra Afrika, samt få länder i Asien och Stillahavsområdet) lider av en allvarlig livsmedelskris.

Påverkan och sårbarheter av torka har kändes särskilt hårt i Etiopien, där antalet livsmedelsäkra människor har ökat kraftigt från 2.9 till mer än 10 miljoner under det senaste året. Den 8 april 2016 tillkännagav därför Europeiska kommissionen sin avsikt att mobilisera X miljoner euro för Etiopien för att tillgodose de omedelbara behoven hos människor som drabbats av den förvärrade humanitära situationen som också orsakats av El Niño. Situationen är också mycket allvarlig i södra Afrika, där flera länder har förklarat undantagstillstånd på grund av livsmedelsosäkerhet orsakad av torka från El Niño.

Mer information

MEMO / 16 / 1514: El Niño - EU tillkännager ytterligare medel i ett nytt tillvägagångssätt för att hantera globala livsmedelskriser

GFC: s rapport om "Global analys av livsmedels- och näringssäkerhetssituationen i livsmedelskris hotspots"

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend