Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Vad #Google kan lära av Microsofts antitrust problem

DELA MED SIG:

publicerade

on

0fd872778e985160f4192a546350e1afEuropeiska kommissionens antitrustprocesser mot , som nyligen har skapat rubriker, hotar att utdöma böter på upp till 7 miljarder dollar på teknikjätten för att ha tvingat Android-telefontillverkare (OEM) att använda Google Sök, bland andra påstådda överträdelser, skriver Nicholas Economides, professor i ekonomi vid NYU Stern School of Business. Detta kommer på toppen av EU:s stämningsansökan mot Google för att gynna dess dotterbolag i internetsökning, och EG:s stämningsansökan om Googles dominans och exklusiva affärer inom onlineannonsering. På Android tillåter inte Google Android OEM, som Samsung, att installera "Google Play" om de inte också installerar "Google Search" som standardapplikation för sökning.

Du kanske frågar vad som är fel med att Google kombinerar sina applikationer? Och trots allt säljer McDonalds buntar ("måltider") av en Big Mac med pommes frites och Cola. Den stora skillnaden är den enorma skillnaden: McDonalds låter dig köpa alla delar av paketet separat. Det tvingar dig inte att köpa Big Mac om du köper pommes frites (förutsatt att pommes frites är den bästa delen av "måltiden"). Eftersom delarna i McDonald's-paketet är tillgängliga a-la-carte, bryts ingen lag när de också säljs som ett paket.

Googles typ av paketering, som kallas "bindning" i lagen, är precis vad som fick djupa problem med början 1998 när företaget paketerade Internet Explorer med Windows och senare dess Media Player med Windows. USA stämde Microsoft och vann 2001, vilket ledde till miljarder förluster i grupptalan mot Microsoft. EU stämde Microsoft två gånger, vann båda gångerna och ålade böter på totalt 3.4 miljarder dollar. Det tvingade till och med Microsoft att skapa en speciell version av Windows för europeiska konsumenter utan Windows Media Player.

Att knyta kopplingar fråntar konsumenterna valet i sin sökleverantör. Det skadar också innovationen eftersom andra sökföretag berövas sin chans att nå denna marknad. Koppling av Google Play med Google Sök är olagligt enligt antitrustlagstiftningen i USA, EU, Japan, Korea, Brasilien och många andra jurisdiktioner.

Google Play är en extremt önskvärd, nästan oumbärlig, applikation för telefontillverkare eftersom den underlättar nedladdning och uppdatering av Android-applikationer. Så OEM-tillverkare är i en bindning. De måste ha Google Play, men de tvingas installera Google Sök som standard. Dessutom kräver Google enhetlighet. Det vill säga, om Samsung installerar Google Play i en rad telefoner, kräver Google att den installerar Google Sök i alla sina telefoner!

Det har rapporterats allmänt att Google vägrar att sluta knyta an och inte kommer att lösa ärendena. Denna strategi kan se bra ut från Mountain View, som den gjorde från Redmond för över ett decennium sedan. Till viss del är det ett resultat av arrogansen i att vara ett toppteknikföretag.

Dessutom tenderar teknikledare, särskilt de som började i det små som Microsoft och Google, att tro att vad de än gjorde när de var små kan de fortsätta göra nu när de är giganter. Detta är ett stort strategiskt misstag. Jättar har särskilda skyldigheter enligt lagen att inte använda sin marknadsmakt för att krossa rivaler. Det tog Microsoft över ett decennium att lära sig det.

Annons

Microsoft bytte, från att inte bry sig om antitrustproblem innan det stämdes, till att vara besatt av antitrust några år efter att det stämdes. Microsoft tappade fokus och missade nya hot mot det, till exempel från en startup som heter Google.

En annan viktig antitrustprocess som EU lämnat in mot Google är för att justera sin algoritm för att placera sina affiliates överst på söksidor, även om de inte är de mest populära. Om du söker efter "New Orleans New York" i Google får du ett resultat från "Google flights", ett Google-affiliat, högst upp på sidan och inte från Orbitz eller Kayak. Om du gör samma sökning i Bing eller Yahoo får du Orbitz, Expedia eller Kayak överst.

Förra torsdagen lade EU till ytterligare en stämningsansökan mot Google för exklusiv hantering av stora webbplatser som tvingades använda Google för att annonsera på sina webbplatser snarare än konkurrenter. Totalt har EU tre antitrustprocesser mot Google: om Android-kopplingar, om jämförelsehandel och om reklam.
Ju längre EU:s fall mot Google pågår, desto större skada för Google. Kan Google lära sig av Microsofts erfarenhet, göra upp snabbt och, som vuxen jätte, undvika att slå ner sina rivaler?

Om Google inte lär sig läxorna från vuxenlivet kommer det att göra det mer troligt att det blir omkört snabbare av nästa Google (eller ska jag säga Facebook?). Och har inte lovat "att inte göra något ont" ... Men naturligtvis, även för Google, kan teori och praktik skilja sig åt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend