Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Kinas avgörande roll i #APEC

DELA MED SIG:

publicerade

on

1994 fastställdes Bogor-målen i APEC med målet att senast 2020 uppnå ett område med fri handel och investeringar bland alla medlemsekonomier, men inom tre år efter det datumet kommer det att bli svårt att nå det målet. Det var därför för några år sedan idén om att ha ett frihandelsområde i Asien och Stillahavsområdet, eller FTAAP, föreslogs, och vid APEC-ledarmötet 2014 i Peking, på initiativ av Kina, lanserades en studie om hur man uppnår det, skriver Professor Carlos Aquino Rodriguez vid San Marcos National University, Peru.

Vid APEC-ledarmötet 2016 i Lima, Peru, presenterades studien. Den rekommenderade att medlemsekonomierna skulle fortsätta att arbeta för att undanröja hinder för handel och investeringar, underlätta affärer och uppmuntra samarbete och att arbeta i de befintliga ansträngningarna från regionala grupper, som TPP och RCEP, för att ha ett brett frihandelsområde i Asien Stilla havet.

Men efter APEC-ledarnas toppmöte 2016 förändrades miljön kring medlemmarnas ekonomier ansträngningar mot ett fritt och öppet system för handel och investeringar i och med valet av en ny administration i USA. Detta land, som var det viktigaste som drev på för TPP-avtalet, antog att det var en av grundpelarna i den framtida FTAAP, beslutade att dra sig ur TPP, föredrar bilaterala framför multilaterala handelsförhandlingar, och intar en attityd att isolera sig från APEC-medlemmarnas mål. att ha ett öppet system för handel och investeringar.

Med tanke på den situationen, och det faktum att Kina är den viktigaste medlemmen av APEC när det gäller ekonomisk vikt, och huvudmotorn för tillväxt i världsekonomin, borde Kinas roll i APEC bli större. Hur kan detta uppnås? Nedan följer några förslag på det.

I och med USA:s tillbakadragande försvagades TPP-systemet, men nu under ledning av främst Japan och Australien drivs en TPP med elva medlemmar upp. En annan förhandlingsrunda för detta TPP11-avtal har precis avslutats i Tokyo och dess medlemmar hoppas kunna slutföra ett avtal till det kommande APEC-ledarmötet i Vietnam 2017. Som sagt tidigare, den andra pelaren i FTAAP är tänkt att vara RCEP, men förhandlingarna går inte framåt som önskat och en överenskommelse kommer inte att nås i år. Kina, som den största ekonomin i denna grupp, bör ta en ledande roll i RCEP. Hur? USA skulle kunna locka länder med incitament att få tillgång till sin stora marknad. Kina skulle kunna göra samma sak i RCEP, eftersom dess ekonomi ökar i storlek och blir mer attraktiv. Att öppna Kinas ekonomi mer är också ett mål för dess ekonomiska reformer eftersom det kommer att ge sina konsumenter tillgång till ett bredare utbud av varor och tjänster och kommer att uppmuntra dess företag att bli mer konkurrenskraftiga

Kina skulle kunna arbeta inom mekanismen för ekonomiskt och tekniskt samarbete (ECOTECH) i APEC, där mer avancerade medlemsekonomier ger samarbete och teknisk rådgivning till andra medlemmar inom flera områden. Kina har redan uppnått framsteg på flera områden där det skulle kunna ge detta samarbete, som i följande:

Miljöskydd: Kina drabbas fortfarande av miljöförorening i vissa städer och under vissa perioder av året, och på grund av det håller det på att bli världsledande inom teknik för att ersätta fossila bränslen, såsom solpaneler, vindkraft, elbilar, etc. Kina kan ge teknisk rådgivning och samarbete till andra medlemsekonomier på detta område, eftersom detta är ett vanligt problem, särskilt för de mindre utvecklade ekonomierna.

Annons

Att uppnå livsmedelssäkerhet är en av huvudprioriteringarna i APEC, och är en av de fyra prioriteringarna som Vietnam har för detta APEC-år 2017 efter att ha uttryckt det som "förbättra livsmedelssäkerhet och hållbart jordbruk som svar på klimatförändringar". I det här fallet ger Kina också stora bidrag. Det är redan en stor bedrift att Kina kan föda en femtedel av världens befolkning med mindre än 7 % av tillgänglig mark. Inte nog med det, nyligen hade kinesiska forskare gjort det möjligt att odla ris i saltvatten. Den ökande närvaron av salthaltig och alkalisk jord i odlingsbar mark är ett växande problem i många länder, och denna prestation av kinesiska forskare kommer att vara till stor hjälp för många människor i APEC-regionen, särskilt i Asien där ris fortfarande är huvudrätten.

Utvecklingen av mänskliga resurser är en fråga av yttersta vikt i APEC:s medlemsekonomier och är en prioriterad fråga i ECOTECH-agendan. Kina har också uppnått stora framsteg på detta område, vilket har visat sig genom uppgraderingen av dess industri, efter att ha förvandlats från att huvudsakligen vara en producent av billiga varor med okvalificerad arbetskraft till att bli mer och mer en producent av högt förädlade varor med kvalificerad arbetskraft. Kinas investeringar i utbildning och forskning och utveckling tillåter detta, erfarenheter som skulle kunna delas med andra mindre utvecklade APEC-medlemsekonomier.

Bristen på fysisk infrastruktur (vägar, hamnar, järnvägar, elnät etc.), som gör det svårt att uppnå anslutning är ett problem för många APEC-medlemmar, och lösningen kommer att underlätta handel och affärer i regionen. I detta avseende är det kinesiska initiativet av Belt and Road ett förslag som bör främjas i APEC-forum. Kina har erfarenheten, tekniken, företagen, de mänskliga och finansiella resurserna för att bidra med APEC-ekonomier för att lösa det problemet och bygga den nödvändiga infrastrukturen. Men frågan om att underlätta näringslivet i regionen handlar inte bara om att bygga fysisk infrastruktur utan också om att främja ett betalningssystem för att öka näthandeln och en kontantlös ekonomi. I detta avseende är Kina det mest avancerade landet i världen som tillhandahåller ett system för mobila betalningar med sina Alipay o Wechat Pay Schemes.

Mer än hälften av Kinas befolkning använder redan detta system, vilket gör det enklare för företag och människor, och tillåter miljontals småföretag (inklusive livsmedelsbutiker och taxichaufförer till exempel) att göra affärer bara med sina mobiltelefoner. Kina bör främja denna teknik och systembetalning i APEC-medlemsekonomierna.

Kampen mot korruption är också en viktig fråga i APEC:s agenda. Kinas kamp mot korruptionen på alla nivåer visar hur när en regering har viljan att fortsätta kan den uppnå framgång. Erfarenheter från Kina på detta område kan också delas med andra medlemsekonomier.

Slutligen, men inte av den minsta betydelse, är det faktum att Kinas ekonomi bör fortsätta att växa och fortsätta vara världsekonomins huvudmotor. Det bör också fortsätta sina ekonomiska reformer och öppna mer för sin ekonomi. Kinas betydelse i APEC kunde inte underskattas eftersom det redan är den största handelspartnern för de flesta av dess medlemmar (förutom Mexiko, Kanada och kanske en annan ekonomi), är huvudinvesterarna i många av dem, den som skickar de flesta turisterna (förutom för ekonomierna på den amerikanska sidan av Stilla havet), och de flesta av dess medlemmar kommer direkt att dra nytta av det en Bälte en Väg (OBOR) initiativ.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend