Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Från #QE till #QT: Fem frågor till #ECB

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska centralbanken träffades på torsdagen (13 september), bara veckor innan en ny halvering av månatliga tillgångsköp i oktober som kommer att markera nästa steg i avvecklingen av dess massiva monetära stimulans, skriver Dhara Ranasinghe.

När det går bort från oöverträffade kvantitativa lättnader (QE) och mot kvantitativ åtstramning (QT), letade investerare efter detaljer om hur den "stora avvecklingen" kommer att utspela sig.

Här är några av nyckelfrågorna:

1) Kommer ECB att göra några ändringar i sina riktlinjer?

För att bibehålla flexibiliteten skulle ECB kunna stärka sin "förväntning" om att halvera de månatliga obligationsköpen till 15 miljarder euro (17.5 miljarder USD) från oktober, men fortsätta att säga att den "förväntar sig" att tillgångsköpen upphör vid årets slut.

Det råder ingen tvekan om att QE kommer att upphöra någon gång, och ECB-chef Mario Draghi skulle sannolikt pressas igen vid bankens presskonferens i torsdags för att få klarhet i bankens hållning om att hålla räntorna stabila åtminstone "till sommaren 2019".

Analytiker säger att formuleringen är avsiktlig för att ge banken flexibilitet. För marknader är denna räntevägledning nyckeln när tillgångsköp avvecklas. Penningmarknaderna prissätter ungefär 90 procents chans för en ECB-räntehöjning i oktober 2019. En åtgärd i slutet av nästa år är fullt prissatt. ECBWATCH

Annons

For a graphic on European Central Bank’s QE programme, klicka här.

Reuters Graphic

2) Hur kommer ECB att återinvestera medel från förfallande obligationer?

För euroområdets obligationsmarknader som länge underbyggts av ECB:s stimulansordning på 2.6 biljoner, är hur banken planerar att återinvestera medel från förfallande obligationer potentiellt en stor marknadsfaktor.

Goldman Sachs uppskattar att det totala beloppet av obligationer för återinvestering sannolikt kommer att vara nära 120 miljarder euro 2018 och uppgå till ungefär 200 miljarder euro per år 2021.

Draghi said in July the ECB would follow its capital key – the amount of capital each member state has paid in – when deciding on reinvestments, without providing more details.

En utmaning är att den återstående löptiden på ECB:s obligationshög minskar över tiden, så banken måste bestämma sig för om den ska rikta in sig på längre löpande obligationer eller låta sin portfölj åldras.

For a graphic on ECB’s redemption estimates, klicka här.

3) Försvårar globala handelsspänningar ECB:s utsikter?

Visst är oron för en eskalering av världshandelns spänningar fortfarande hög, vilket ökar turbulensen på tillväxtmarknaderna och väcker oro för global tillväxt. Flera ECB-tjänstemän har sagt att ett handelskrig är den viktigaste risken för närvarande.

ECB sa i sin augustibulletin att om alla åtgärder som hotats av Washington skulle genomföras, skulle den genomsnittliga amerikanska tullsatsen stiga till nivåer som inte setts under de senaste 50 åren.

Ekonomer förväntar sig att ECB håller fast vid sin förväntning om att ekonomin kommer att förbli i hyfsad form, och det har kommit en del uppmuntrande ekonomiska uppgifter. Det betyder, åtminstone för närvarande, att rädsla för handelskrig sannolikt inte kommer att hålla tillbaka QE-exit.

För en relaterad grafik, klicka här.

Reuters Graphic

4) Kan ECB förlänga QE för Italien?

Lugnande kommentarer från italienska topptjänstemän under den senaste veckan har lugnat marknadens rädsla för att den nya regeringen i Rom kommer att öka utgifterna, förvärra skuldprofilen och utlösa en kollision med EU:s regler om skattedisciplin.

Men med budgeten för 2019 som fortfarande ligger kvar, och med den risken för ytterligare marknadsomvälvningar, kommer Italien sannolikt att komma upp på presskonferensen.

Vissa i det italienska politiska etablissemanget föreslog nyligen att ECB kunde göra mer för att hålla Italiens lånekostnader låga efter att räntorna steg kraftigt i maj.

The ECB has only limited responsibility for maintaining financial stability, executive board member Yves Mersch said last week – a line the ECB may have considered on Thursday.

För en relaterad grafik, klicka här.

Reuters Graphic

5) Hur är det med Draghis arv?

Frågan kan mycket väl komma upp på presskonferensen, med tanke på en färsk rapport om att Tysklands förbundskansler Angela Merkel fokuserar på att vinna EU-kommissionens ordförandeskap för en tysk snarare än att backa Bundesbank-chefen Jens Weidmann för att efterträda Draghi. Draghis mandatperiod som ECB-chef går ut i oktober 2019.

Beslutet om Draghis efterträdare är ett politiskt beslut, vilket innebär att Draghi kan komma att undvika ämnet.

Ändå, med marknader angelägna om att få en känsla av vem som är med och tävlar, kan Draghi istället få frågan om nästa ordförande för bankväktaren Single Supervisory Mechanism (SSM). ECB måste föreslå en kandidat för jobbet och resultatet kan påverka beslutet om nästa ECB-chef.

Tyskland stöder irländska Sharon Donnery för att ersätta nuvarande SSM-chef Daniele Nouy, ​​vars mandatperiod går ut i slutet av 2018. Om Donnery får jobbet, till exempel, är det troligt att den irländska centralbankschefen Philip Lane ställs utanför tävlingen om att ersätta Draghi.

För en relaterad grafik, klicka här.

Reuters Graphic

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend