Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Mays #Brexit-plan slår igenom efter "förnedring" av EU, säger brittiska medier

DELA MED SIG:

publicerade

on

Premiärminister Theresa Mays brexitförslag förklarades döda av brittiska medier i fredags (21 september) efter vad de betraktade som en förnedring i händerna på EU:s ledare under ett toppmöte i Österrike. skriver Guy Faulconbridge.

Efter en middag med wienerschnitzel i Salzburg sa EU-ledarna att de skulle driva på för ett brexitavtal nästa månad men avvisade Mays förslag.

För brittisk media var budskapet tydligt.

"Din Brexit är trasig," den Daglig spegel tidningen sade.

Tidningar ledde sina förstasidor med en Reuters-bild som visar May, klädd i en röd jacka, som tydligen står på avstånd och ensam från en massa lämpliga manliga EU-ledare.

 

"Kan förnedrad," The Guardian sa. "Förnedring för maj", sa The Times på dess första sida.

Annons

"Majs Salzburg-förhoppningar grusades när EU:s ledare förkastade Checkers-avtalet", sa den Financial Times, som starkt har stött Storbritanniens EU-medlemskap. BBC sa: "Pinsamt avvisande av premiärminister i Salzburg".

Få diplomater förväntade sig något genombrott från toppmötet i Salzburg eftersom EU upprepade gånger har gjort klart att May måste omarbeta sina "Chequers"-förslag som hon insisterade på var den enda seriösa planen.

Men ledarna varnade May för att om hon inte ger utrymme för handel och arrangemang för den brittiska gränsen till Irland senast i november, är de redo att klara av att Storbritannien kraschar.

Tonen i några av deras kommentarer, särskilt ironin från Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, lämnade May avslöjad hemma när hon beger sig in i vad som förväntas bli en tumultartad årlig konferens för hennes konservativa parti från den 30 september.

Det brittiska pundet föll till $1.3218, från två månaders högsta på $1.3295 som slogs i torsdags.

En EU-tjänsteman sa att det kan ha varit en något fastare ton än tänkt. Detta berodde på att en artikel som May publicerade i tyska tidningar var tuffare än väntat och vissa EU-ledare irriterades över brittiska försök att kringgå chefsförhandlaren Michel Barnier.

"Detta spelades i princip dåligt av britterna", sa tjänstemannen.

The Sun, Storbritanniens bästsäljande tidning, sade den brittiska allmänheten som borde rusta sig för en "no-deal" exit.

"EU Dirty Rats - Euro gangsters bakhåll för maj", stod det tillsammans med en hånad bild av Frankrikes president Emmanuel Macron och Tusk i rollerna som amerikanska gangsters med vapen.

Macron sa rakt ut att Mays brexitförslag, uppkallade efter lanthuset i Chequers där de godkändes av det brittiska kabinettet i juli, var oacceptabla.

 

Tusk kritiserades för att ha lagt upp en bild på honom där han erbjuder May ett urval av delikata kakor bredvid ett meddelande: "Förlåt, inga körsbär." Det är en hänvisning till vad EU:s ledare tolkar som brittiska försök att välja delar av EU-medlemskapet.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker försökte lugna alla sårade känslor men manade till försiktighet och jämförde Storbritannien och EU med två kärleksfulla igelkottar. "När två igelkottar kramar varandra måste man vara försiktig så att det inte blir några repor", sa han till österrikiska tidningar.

Storbritannien kommer att lämna EU den 29 mars, men det finns fortfarande inget skilsmässaavtal. Rivaler till May cirkulerar och några rebeller har lovat att rösta ner ett eventuellt brexitavtal i parlamentet.

"May kommer att framstå som unik i historiens annaler om hon överlever som premiärminister mycket längre inför motgångar i denna skala", skrev den brittiske journalisten Robert Peston om toppmötet i Salzburg, under rubriken "Chequers goes pop".

Mays tidigare brexitminister David Davis har sagt att upp till 40 lagstiftare från det konservativa partiet kommer att rösta emot hennes brexitplaner.

Om en eventuell överenskommelse förkastades av det brittiska parlamentet skulle Storbritannien stå inför att lämna EU utan avtal, försena Brexit eller utlysa en ny folkomröstning.

"Om alla konventionella vägar leder till en hård brexit utan avtal, skulle tanken på att parlamentet utövar kontroll och tvingar fram en ny folkomröstning om oss börja se inte helt fantasifull ut", skrev Peston i Åskådaren.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend