Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit deal possible, May’s deputy says

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritannien och EU är nästan på beröringsavstånd från ett brexitavtal som skulle kunna ingås senast i dag (15 november), sade premiärminister Theresa Mays de facto vice på tisdagen (13 maj). skriver Michael Holden.

"Vi är inte riktigt där ännu," sade brittiska ministern David Lidington till BBC radio. "Vi är nästan inom beröringsavstånd nu. Premiärministern har sagt att det inte kan bli en affär till vilket pris som helst.”

På frågan om han sa att det var möjligt att det kunde bli en affär inom de närmaste 24 eller 48 timmarna, sa han: "Fortfarande möjligt men inte alls bestämt, jag tror att det sammanfattar det ganska mycket. Försiktigt optimistisk."

May sa på måndagen (12 november) att det fortfarande fanns betydande olösta frågor kring Brexit när de två sidorna närmade sig "slutspelet" i förhandlingarna.

Både EU och Storbritannien behöver ett avtal för att hålla handeln flytande mellan världens största handelsblock och den femte största nationella ekonomin.

Med mindre än fem månader tills Storbritannien lämnar EU prutar förhandlarna om den så kallade nordirländska backstoppen, en försäkring som säkerställer att det inte kommer att bli någon återgång till en hård gräns på ön Irland om en framtida handelsrelation inte kommer överens i tid.

Asked if the UK could be trapped in a backstop against its will, Lidington said: “The prime minister has said again and again, if the backstop were ever to be used – we don’t want it to be used – is that it’s clearly got to be something that would be temporary and not indefinite.”

Lidington avböjde att säga om Storbritannien skulle behöva börja förbereda sig på allvar för ett no-deal om inget avtal ingicks i slutet av onsdagen (14 november) som tidningar har rapporterat.

Annons

"Jag kommer inte att tillskriva dagar till särskilda handlingar. Slutet av onsdagen är viktigt men det vi har gjort i regeringen under de två åren sedan folkomröstningen är att föra beredskapsplaneringen framåt mot alla eventualiteter”, sa han.

"Vi både hoppas och förväntar oss att ett avtal kommer att förhandlas fram i slutet av dagen."

I ett tal till Reuters i Riyadh sa utrikesminister Jeremy Hunt att han fortfarande var säker på en lösning men att de sista fem procenten av avtalet som fortfarande måste förhandlas fram var svårt.

"Jag är fortfarande övertygad om att det finns en möjlig lösning men det här är den sista kritiska perioden," sa Hunt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend