Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

May pressar Labour för att nå #Brexit-avtal, men läckor äventyrar samtalen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritanniens premiärminister Theresa May intensifierade på söndagen (5 maj) uppmaningarna till Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn att komma överens om ett tvärpolitiskt avtal för att lämna EU, efter dåliga resultat för båda partierna i lokala val på torsdagen (2 maj). skriva David Milliken och William James.

Parterna har varit i förhandlingar i över en månad för att försöka förmedla ett brexitavtal som kan säkra majoritetsstöd i parlamentet, efter att Mays minoritetsregering led tre tunga nederlag på hennes föredragna avtal i år och tvingades skjuta upp Storbritanniens avgång.

”Till oppositionsledaren säger jag detta: Låt oss lyssna på vad väljarna sa i lokalvalet och lägga våra meningsskiljaktigheter åt sidan för ett ögonblick. Låt oss göra en deal”, skrev hon i tidningen Mail on Sunday.

Labour svarade med att säga att alla avtal borde göras snabbt, men anklagade May för att läcka detaljer om den kompromiss som diskuterades och äventyra samtalen.

Mays konservativa förlorade mer än tusen platser i engelska lokalråd som var aktuella för omval, och Labour - som vanligtvis skulle sikta på att få hundratals platser i en halvtidsomröstning - förlorade 81.

Samtalen med Labour är en sista utväg för May, vars partis djupa splittring kring Brexit hittills har hindrat henne från att få godkännande för ett exitavtal och lämnat världens femte största ekonomi i utdraget politiskt limbo.

 

Annons

The Sunday Times rapporterade att de konservativa skulle erbjuda nya eftergifter till Labour när samtalen återupptas på tisdagen, inklusive en tillfällig tullunion med EU fram till ett nationellt val i juni 2022.

"Vid den tidpunkten kunde Labour använda sitt manifest för att argumentera för en mjukare Brexit om de ville och en ny konservativ premiärminister kunde argumentera för en hårdare Brexit", sa en källa som citeras av Sunday Times.

Labours Corbyn har gjort en permanent tullunion med EU till ett villkor för att stödja Mays brexitplaner, medan de flesta konservativa motsätter sig en tullunion eftersom det skulle stoppa Storbritannien från att nå sina egna handelsavtal med andra länder.

 

Rapporten om villkoren för en möjlig kompromiss upprörde Corbyns seniora allierade John McDonnell, som övervakar partiets finanspolitik och har varit involverad i brexitsamtalen.

På frågan om han litade på May sa McDonnell: "Nej, förlåt. Inte efter den här helgen när hon har sprängt sekretessen... Jag tror faktiskt att hon har äventyrat förhandlingarna för sitt eget personliga skydd.”

Ändå sa McDonnell att samtalen kommer att fortsätta denna vecka och om en överenskommelse fortfarande kan träffas måste den avslutas snabbt.

Inte ens då är riksdagens godkännande – som krävs enligt lag – okomplicerat.

En tullunion skulle uppröra de mest pro-Brexit-medlemmar i det konservativa partiet som säger att de inte respekterar villkoren i landets omröstning 2016 om att lämna EU.

Den euroskeptiske lagstiftaren John Redwood twittrade på söndagen att en tvärpolitisk överenskommelse som innebar att stanna i blocket var "det sista vi behöver".

På andra sidan av Brexit-klyftan är Observer tidningen rapporterade att massor av Labour-lagstiftare hade skrivit till May och Corbyn för att insistera på en andra Brexit-folkomröstning om en överenskommelse.

Veteranen för Brexit-kampanjen Nigel Farage, vars nya Brexit-parti förutspås göra stora framgångar i valet till Europaparlamentet denna månad, sa att ett Brexit-avtal mellan konservativa och labour-organisationer om en tullunion skulle vara "en koalition av politiker mot folket."

En tillfällig tullunion skulle sannolikt också ge upphov till EU:s oro för att det skulle kunna leda till tullkontroller på gränsen mellan eurozonmedlemmen Irland och den brittiska provinsen Nordirland om den senare går sönder – något Irland motsätter sig starkt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend