Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Människorättsgruppen lyfter fram Kazakstans förtryck

DELA MED SIG:

publicerade

on

Mukhtar_Ablyazov__2150166aSmakämnen Öppen Dialog Foundation har lyft fram fallet med den tidigare politikern och affärsmannen Mukhtar Ablyazov i Kazakstan, som organisationen citerar som "fiende nummer ett" till Kazaks president Nursultan Nazarbayev och vars fall, tillsammans med Muratbek Ketebayev, Tatiana Paraskevich, Alexandr Pavlov och Alma Shalabayeva, Mukhtar Ablyazovs fru, representerar "omfattande repressiva åtgärder mot politiska dissidenter som bor i Europa".

Den 31 juli i år greps Mukhtar Ablyazov i södra Frankrike nära Cannes, efter krav från Ukraina. Han sitter nu häktad i Aix-en-Provence i väntan på ett ytterligare beslut från domstolen om hans potentiella frigivning. Han måste tillhandahålla dokument som bevisar att han kan vistas i närheten under hela förfarandet, han kan begäras att betala en borgen och, om han släpps, skulle han placeras under elektronisk övervakning (GPS-spårarmband). Rätten förväntas pröva hans begäran om frigivning under andra delen av augusti.

Följande artiklar, enligt Open Dialog Foundation, illustrerar Ablyazovs fall:

1. Hur Europa hjälper "jägarna" i Ablyazov, från webbplatsen för den förbjudna kazakiska tidningen Respublika. Klicka här. (Engelsk översättning bifogas).

2. Frankrike: Säkerställ säkerheten för den kazakstanska oppositionen: Amnesty International, klicka här.

3. Italiens skamliga samverkan med Kazakstan: The Washington Post, klick här.

4. Spöken av övergång: Intervju med Yevgeniy Zhovtis, klicka här. (Engelsk översättning bifogas.

Annons

Open Dialog Foundation har vädjat till de franska myndigheterna, det franska justitieministeriet i synnerhet, att ta hänsyn till farorna som väntar Ablyazov om han skulle utlämnas och hamna i Kazakstan, Ryssland eller Ukraina, där organisationen uppger ”han inte kan förvänta sig att ställas inför en rättvis rättegång”.

Med avseende på Vadim Kuramshin, den internationella Ludovic-Trarieux-pristagaren (priset delas ut årligen till aktivister och förespråkare som är involverade i försvar av mänskliga rättigheter) avtjänar för närvarande 12 års fängelse i en högsäkerhetsfängelseanläggning, ES 164/4, som han kritiserade för att inte respektera fångars rättigheter. Han har begärt att bli förflyttad till en annan högsäkerhetsinrättning, närmare familjens bostadsort, där han inte skulle riskera att bli ett vedergällningsmål för sin tidigare verksamhet med att fördöma intrång i fångars rättigheter. För Ludovic-Trarieux-prisets webbplats, klicka här..

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend