Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Uttalande av EU:s presidenter om åtgärder mot Ryssland

DELA MED SIG:

publicerade

on

20120124PHT36092_original1Uttalande av Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy och Europeiska kommissionens ordförande i namn av Europeiska unionen om de överenskomna ytterligare restriktiva åtgärderna mot Ryssland.

"Den 29 juli enades Europeiska unionen om ett paket med betydande ytterligare restriktiva åtgärder inriktade på sektoriellt samarbete och utbyte med Ryska federationen. Dessa beslut kommer att
begränsa tillgången till EU:s kapitalmarknader för ryska statsägda finansinstitut, införa ett embargo mot handel med vapen, upprätta ett exportförbud för varor med dubbla användningsområden för militära slutanvändare och begränsa rysk tillgång till känslig teknik, särskilt inom oljesektorn .

"Detta paket förstärker den nyligen utökade förteckningen över personer och enheter som undergräver Ukrainas territoriella integritet och suveränitet, inklusive de så kallade "kumpanerna", upphävandet av EIB och EBRD:s finansiering, begränsningen av investeringar och handel med Krim och Sevastopol och omvärderingen av Rysslands EU-bilaterala samarbete i syfte att minska nivån på samarbetet.

"Paketet svarar på anvisningar från Europeiska rådet den 16 juli. Det är menat som en stark varning: illegal annektering av territorium och avsiktlig destabilisering av ett angränsande suveränt land kan inte accepteras i 21-talets Europa. Dessutom, när våldet skapade spiraler utom kontroll och leder till dödandet av nästan 300 oskyldiga civila på deras flykt från Nederländerna till Malaysia, kräver situationen ett brådskande och beslutsamt svar.

"Europeiska unionen kommer att uppfylla sina skyldigheter att skydda och säkerställa sina medborgares säkerhet. Och Europeiska unionen kommer att stå vid sina grannar och partners.

"Sedan den ukrainska krisens början har Europeiska unionen uppmanat den ryska ledningen att arbeta för en fredlig lösning. Vi har gjort detta kollektivt och bilateralt. Vi beklagar att säga att trots vissa blandade budskap från Moskva, och utbyten i Normandie och andra format har det varit knapphändiga leveranser av åtaganden. Vår uppmaning har i praktiken lämnats obehörig. Vapen och krigare fortsätter att strömma in i Ukraina från Ryska federationen. Stark rysk statssponsrad nationalistisk propaganda fortsätter att stödja väpnade illegala handlingar separatister Vi har med ilska och frustration bevittnat förseningarna i att ge internationell tillgång till platsen för flygkraschen, manipuleringen av flygplanets rester och den respektlösa hanteringen av den avlidne.

"Rysska federationen och Europeiska unionen har viktiga gemensamma intressen. Vi kommer båda att dra nytta av öppen och uppriktig dialog, av ökat samarbete och utbyte. Men vi kan inte driva denna viktiga positiva agenda när Krim är olagligt annekterat, när Ryska federationen stöder väpnad revolt i östra Ukraina, när våldet som utlöste dödar oskyldiga civila.

Annons

"Packet med nya restriktiva åtgärder som EU enats om i dag (29 juli) utgör en kraftfull signal till Ryska federationens ledare: att destabilisera Ukraina, eller någon annan östeuropeisk grannstat, kommer att medföra stora kostnader för dess ekonomi. Ryssland kommer att befinner sig alltmer isolerad av sina egna handlingar. Europeiska unionen är fortfarande redo att vända sina beslut och återinföra ett samarbete med Ryssland när det börjar bidra aktivt och utan tvetydigheter för att hitta en lösning på den ukrainska krisen."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend