Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Ilham Aliyev, First Lady Mehriban Aliyeva närvarade vid invigningen av den 5:e "Kharibulbul" internationella folklorefestivalen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den femte internationella folklorefestivalen "Kharibulbul" har öppnat i Shusha, Azerbajdzjans kulturhuvudstad. Republiken Azerbajdzjans president Ilham Aliyev och First Lady Mehriban Aliyeva deltog i festivalens invigning.

5:e "Kharibulbul" internationella folklorefestival

Den 5:e "Kharibulbul" internationella folklorefestivalen, som hölls i "Shusjas år" med anledning av 270-årsjubileet för staden Shusha, har organiserats av Heydar Aliyev Foundation, kulturministeriet och Shusha City State Reserve. Den 5:e festivalen, som avslutas den 14 maj, besöks av musiker och dansgrupper från olika länder, samt folkgrupper från olika regioner i Azerbajdzjan.

Den första "Kharibulbul"-festivalen hölls i Shusha 1989 i samband med 100-årsdagen för den berömda sångaren, pedagogen och folkkonstnären Seyid Shushinsky (1889-1965). Evenemanget anordnades i maj samma år i Shusha under blomningen av kharibulbul (Ophrys caucasica). Tillsammans med lokala artister besöktes den första festivalen av musikgrupper från de före detta sovjetrepublikerna Kirgizistan, Kazakstan, Ryssland (Bashkortostan), Litauen och Vitryssland.

1990 fick festivalen "Kharibulbul" internationell status. Inbjudan av folkgrupper från Nederländerna, Tyskland, Israel och Turkiet till den andra festivalen väckte också stort intresse. På grund av den svåra situationen i Shusha i kölvattnet av starten av Karabach-konflikten, anordnades konserterna i Aghdam. Ett antal festivalkonserter hölls också i Barda och Aghjabadi. Totalt besöktes den andra festivalen av cirka 170 delegater från olika länder.

Cirka 300 delegater från 25 länder deltog i den tredje "Kharibulbul"-festivalen som hölls 1991. Artister från USA och Australien deltog också i festivalen. På grund av ett stort antal åskådare hölls festivalens huvudkonserter på arenor. De sista konserterna av den andra och tredje festivalen hölls på Heydar Aliyev-palatset i Baku.

Den fjärde festivalen skulle starta i Baku den 15 maj 1992 och skulle vara det mest spektakulära evenemanget som någonsin hållits. Femhundra personer från mer än 30 länder förväntades delta. Men på grund av ockupationen av Shusha av armeniska trupper den 8 maj samma år, var det inte möjligt att organisera "Kharibulbul"-festivalen. Festivalen hölls endast kort på Imarat-komplexet i Aghdam.

Efter den ärorika segern för den modiga azerbajdzjanska armén i det patriotiska kriget under ledning av presidenten för Republiken Azerbajdzjan och den segrande överbefälhavaren Ilham Aliyev, organiserades den traditionella "Kharibulbul"-festivalen i Shusha igen. Azerbajdzjans president Ilham Aliyev, First Lady Mehriban Aliyeva och familjemedlemmar deltog också i invigningen av festivalen som anordnades av Heydar Aliyev Foundation på Jidir Duzu i Shusha den 12-13 maj 2021.

Annons

Festivalen innehöll nationella danser, mugham och uppträdanden av folkloregrupper från olika regioner i landet och nationella minoriteter, videor av azerbajdzjanska sångare filmade i Shusha under olika år och klassisk musik.

Dela den här artikeln:

trend