Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Azerbajdzjan och Europa skyndar på avtalet om grön energi

DELA MED SIG:

publicerade

on

Sedan undertecknandet av "Århundradets kontrakt" mellan Azerbajdzjan och 13 internationella energibolag i september 1994 har Azerbajdzjan börjat exportera energi, särskilt råolja, till globala energimarknader. Specifikt är azerisk naturgas en viktig energikälla för Europa som ett "övergångsbränsle" eftersom det släpper ut mindre CO2-utsläpp än kol och andra fossila bränslen – skriver Shahmar Hajiyev, Senior Advisor vid Center of Analysis of International Relations (AIR Center) och Robert Tyler, Senior Policy Advisor på New Direction Foundation.

Naturgas stöder Europas initiativ för förnybar energi eftersom den snabbt kan kompensera för nedgångar i sol- eller vindkraftsförsörjningen och snabbt svara på plötsliga ökningar i efterfrågan. Det är av denna anledning som naturgas slutligen inkluderades i Europeiska kommissionens "taxonomi" av rena energikällor som en del av EU:s "Green New Deal". Därför har exporten av den azerbajdzjanska naturgasen till europeiska energimarknader via Trans Adriatic Pipeline (TAP), den europeiska delen av Southern Gas Corridor (SGC), blivit avgörande för Europas energisäkerhet när det gäller diversifiering av försörjning och rutter.

Under de senaste åren har intensiva förhandlingar ägt rum mellan EU och Azerbajdzjan för att undersöka möjligheterna att öka exporten av azerbajdzjansk naturgas till Europa och för samarbete inom området grön energi. För detta ändamål har "Memorandum of Understanding on a Strategic Partnership in the Field of Energy” mellan Azerbajdzjan och Europa, undertecknad den 18 juli 2022, satte grunden för tillväxten i volymen av exporterad naturgas och grön energi från Azerbajdzjan. Enligt det undertecknade samförståndsavtalet kommer Azerbajdzjan att öka importen av azerbajdzjansk naturgas till Europa med minst 20 miljarder kubikmeter (bcm) per år till 2027. Samförståndsavtalet öppnade också för nya möjligheter för utveckling av grön energi för att stödja elexport mellan region och Europa.  

När det gäller utvecklingen av grön energi är det värt att notera att grön energi kommer från förnybar energiteknik, och det är en miljövänlig och ren energikälla. Den 18 maj 2022 publicerade Europeiska kommissionen REPowerEU plan, som bygger på tre pelare: att spara energi, producera ren energi och diversifiera EU:s energiförsörjning. Som en del av sin uppskalning av förnybar energi inom elproduktion, industri, byggnader och transporter, föreslår kommissionen att målet i direktivet höjs till 45 % till 2030. Stöd till initiativ för grön energi i Azerbajdzjan kommer således att stärka det ömsesidigt fördelaktiga samarbetet mellan parterna .

Azerbajdzjan är också intresserad av att stödja grön energiprojekt för att diversifiera sin energiproduktion. Under de senaste åren har landet startat en hållbar utveckling inom energisektorn genom skapandet av gröna energizoner och den gradvisa avkolningsprocessen. Förnybar energiproduktion i landet syftar till att stödja en hållbar energiframtid genom att producera mer el från förnybara energikällor. Denna process kommer att vara ett viktigt mål för att minska användningen av naturgas i elproduktion och främja dess export till Europa. I detta avseende två viktiga förnybar energi projekt undertecknades med Saudiarabiens ACWA Power och Förenade Arabemiratens (UAE) Masdar energibolag. Solkraftverket på 230 MW som ska byggas av Masdar och 240 MW vindkraftverket Khizi-Absheron som ska byggas av ACWA Power kommer att stödja landets framtida hållbara energi och exportpotentialen för grön energi. Dessa två projekt kommer att spela en viktig roll för att öka andelen förnybara energikällor i landets energisystem upp till 30 procent till 2030.

Mot bakgrund av energisamarbetet mellan EU och Azerbajdzjan deltog Azerbajdzjans president Ilham Aliyev i ett plenarmöte om undertecknandet av "Avtalet om strategiskt partnerskap för grön energi" i Rumänien den 17 december 2022. Bukarests plenarmöte med deltagande av president för Rumänien Klaus Iohannis, Georgiens premiärminister Irakli Garibashvili, Ungerns premiärminister Viktor Orban och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen visar ett starkt samarbete mellan Azerbajdzjan och partners.

Det undertecknade dokumentet föreställer export av el från Azerbajdzjan via en undervattenskabel under Svarta havet från Georgien till sydöstra Europa. Som nämnts ovan är Azerbajdzjan mycket intresserad av att utveckla förnybar energi och exportera sin el till europeiska energikonsumenter. Under händelse president Aliyev underströk "Vårt land planerar att bli en viktig leverantör av elektrisk energi till Europa, främst grön energi. Azerbajdzjans potential för förnybar energi är mer än 27 gigawatt vind- och solkraft på land och 157 gigawatt vindkraft i den azerbajdzjanska sektorn av Kaspiska havet. Tillsammans med en av vårt lands strategiska investerare planerar vi att implementera 3 gigawatt vind och en gigawatt solkraft till 2027, varav 80 procent kommer att exporteras. Till 2037 planerar vi att skapa ytterligare en kapacitet på minst 6 gigawatt”. Det visar att Azerbajdzjan siktar på att inte bara vara naturgasexportör utan även grön energiexportör till de europeiska energimarknaderna inom en snar framtid.

Annons

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen noterade också att "För att integrera en växande andel förnybar energi behöver vi verkligen starkare sammankopplingar av el, och det är därför Svarta havets elektriska kabel mellan Rumänien, Georgien och Azerbajdzjan är så viktig, och jag kan bara säga vilket ambitiöst projekt! Det skulle förbinda oss på båda sidor om Svarta havet och vidare mot Kaspiska havet. Det kommer att bidra till att stärka vår försörjningstrygghet genom att föra el från förnybara källor till Europeiska unionen via Rumänien och genom Ungern.”

I själva verket kommer Azerbajdzjan och Georgien som regionala partner att genomföra ytterligare ett strategiskt projekt som förbinder Sydkaukasien och Europa. Detta avtal om grön energi är mycket viktigt för Rumänien och Ungern elmix av dessa länder, särskilt Ungern, är främst beroende av fossila bränslen. Därför kommer importen från Azerbajdzjan att göra det möjligt för dem att balansera elmixen genom att minska naturgasen för elproduktionen.

Denna diversifiering av EU:s energikällor är av särskild betydelse, eftersom den kommer mot bakgrund av det pågående kriget i Ukraina. Många västeuropeiska länder tog för givet att billig energi skulle flöda från Ryssland till Europa oavbrutet, utan att ta hänsyn till växande spänningar vid Europas östra gräns. Nu har länder som Tyskland, Frankrike och Nederländerna – som under längst tid haft ekonomisk tillväxt på grundval av att billig rysk energi kunde omvandlas till industriproduktion, tvingats diversifiera sin import. Sanktioner mot Ryssland innebär att EU måste börja leta längre bort efter nya källor.

I Central- och Östeuropa gjordes redan ett tidigt arbete för att diversifiera sin energiimport – med länderna i Three Seas Initiative, en koalition av 12 EU-medlemsstater – som redan byggde nya LNG-terminaler i Kroatien och Polen med målet att importera amerikansk gas . De har också gått i spetsen för uppmaningar om bättre energirelationer med Sydkaukasien.

Sammanfattningsvis blev energiresurserna allt viktigare i relationerna mellan Azerbajdzjan och väst. Olika energiprojekt lyfter Azerbajdzjans geopolitiska betydelse. Genom att stödja grön energi kommer Azerbajdzjan att balansera användningen av naturgas och förnybar energi i elproduktionen, och det kommer att öka landets potential för elproduktion och -export. Europa strävar också efter att påskynda den gröna energiomställningen för att stödja hållbar utveckling genom att spara energi och diversifiera energiförsörjningen. Hittills visar Svarta havets elkabelprojekt att regionalt samarbete är avgörande för att genomföra strategiska projekt. För detta ändamål skulle undertecknandet av det slutliga fredsavtalet mellan Azerbajdzjan och Armenien göra det möjligt för Jerevan att gå med i interregionala projekt, som skulle stödja Armeniens ekonomiska utveckling och välstånd.  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend