Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Svart januari – Steg till frihet och självständighet

DELA MED SIG:

publicerade

on

34 år har gått sedan tragedin den 20 januari, även kallad Black January, som för evigt finns kvar i minnet av alla azerbajdzjaner – skriver Narmin Hasanova,

 Natten mellan den 19 och 20 januari gick sovjetiska arméenheter in i Baku och närliggande regioner utan varning, massakrerade civila och lämnade uppskattningsvis 147 människor döda och 638 skadades. Ytterligare 841 personer arresterades olagligt och hundratals andra torterades. Massakrer och plundringar av ett stort antal offentliga och privata egendomar i Baku på den tiden spred sig till många områden i Azerbajdzjan. Och bland de dödade fanns 6 ryssar, 3 judar, 3 tatarer, såväl som oskyldiga åskådare – barn, kvinnor och äldre...

De grymheter som sovjetiska imperiet planerade och förberedde syftade till att kväva folkets nationella befrielseanda och att förhindra medborgarna i Baku från att protestera mot det armeniska parlamentets beslut av den 9 januari 1990 att annektera regionen Nagorno-Karabach i Azerbajdzjan till Armenien.

På morgonen för massakern höll den rikstäckande ledaren Heydar Aliyev en presskonferens vid Azerbajdzjans ständiga representation i Moskva, där han bestämt fördömde de grymheter som skapats i Baku och beskrev dem som en konsekvens av kaoset och anarkin i landet och den politiska makthavarnas inkompetens. Han karakteriserade den blodiga tragedin med civila offer som en terror som begicks mot mänskliga friheter, rättigheter och andra demokratiska värden.

Denna blodiga tragedi förenade alla i Azerbajdzjan som en knytnäve, oavsett ålder, yrke eller politisk status. Det var en modell för nationell enhet som ett sätt att protestera mot vandalismen som inte kunde passa med några politiska, juridiska, mänskliga normer; registrerar en stark protest mot det militärpolitiska brott som begås av sovjetiska trupper som plötsligt invaderade Azerbajdzjan; och uttrycka misstro och hat mot det forna sovjetiska imperiet.

Allt eftersom åren gick och Azerbajdzjans folk blev återigen en järnhand. Det var en enhet av den lysande segern i det 44-dagars patriotiska kriget, folkets gränslösa tillit och sympati för staten, dess armé och den segerrike högsta befälhavaren!

Varje år den 20 januari besöker hundratusentals människor Martyrs' Alley, som har blivit en helig helgedom, och minns med smärta och kärlek våra martyrer som förlorade sina liv i kampen för frihet och skydd, Azerbajdzjans suveränitet och territoriella integritet …

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend