Anslut dig till vårt nätverk!

Ghana

Ghanas val 2024 ett test för EU:s utrikespolitik

DELA MED SIG:

publicerade

on

Med nästan ett år kvar till det amerikanska presidentvalet är EU-analytiker och beslutsfattare laserfokuserade på att bedöma utsikterna och konsekvenserna av ytterligare en mandatperiod för president Joe Biden, eller en andra Trump-administration, skriver Louis Auge.

USA:s omröstning kommer strax efter ännu ett snävt och relativt okänt val – men ett val som ändå kan ha en betydande inverkan på EU-länderna. I oktober 2024 går Ghana till valurnorna för att välja sin nya president, i ett lopp som förutspås bli hårt omtvistat mellan två mycket olika kandidater.

Ghanas styrande New Patriotic Party (NPP) valde i helgen den nuvarande vicepresidenten, Mahamadu Bawumia, till sin kandidat för oktoberloppet 2024. En teknokrat och utbildad ekonom, Bawumia kommer att möta John Dramani Mahama, en populist som var president från 2012 till 2017.

Att upprätthålla stabilitet och stärka den ekonomiska återhämtningen kommer att stå i förgrunden för väljarna. Det är lätt att se varför dessa frågor är så viktiga för väljarna helt enkelt genom att titta på vad som händer i regionen runt Ghana. Under president Nana Akufo-Addo har Ghana varit en stabil och konsekvent stöttepelare mot den instabilitet och kaos som har slitit genom Västafrika och Sahel.

Sedan 2020 har statskupper störtat etablerade ledare från Sudan vid Röda havet till Guinea på Atlanten, med Mali, Tchad, Burkina Faso (två gånger), Gabon och Niger som alla har upplevt ett regimskifte. Samtidigt har ökande islamisk extremism, ofta kopplad till kriminell verksamhet, frodats i maktvakuum som lämnats av försvagade administrationer, vilket gör att gängen kan kontrollera stora delar av territoriet och rikta sig mot gränsbosättningar i mer välmående grannar som Ghana.

EU inser vikten av stabilitet i Ghana och är uppenbarligen oroad över smittspridning. I slutet av förra månaden gav EU Ghana över 100 bepansrade militärfordon som hade beslagtagits från ett fartyg utanför Libyens kust, en del av ett stödpaket på 20 miljoner euro till landets militär för att säkra landet och stabilisera regionen.

EU:s oro är välplacerad, eftersom regional instabilitet i Västafrika har direkta konsekvenser för EU. Efter en avsevärd minskning av antalet irreguljära ankomster till EU under pandemin, växer antalet båtar som korsar Medelhavet lastade med migranter från Nordafrika snabbt. Data från International Organization for Migration (IOM)s Displacement Tracking Matrix registrerar över 246,000 2023 illegala ankomster till Europa hittills 100,000, med Guinea det vanligaste ursprungslandet. Detta kan jämföras med knappt 2020 10 ankomster XNUMX, då Guinea inte ens var bland de XNUMX bästa ursprungsländerna.

Annons

I Ghana kommer nästa val av president att vara avgörande för att bevara stabiliteten. Under sitt tidigare presidentskap prioriterade Mahama, som utbildades i Moskva, relationerna med Iran och andra alliansfria stater. På senare tid hävdade han att den ryska invasionen av Ukraina inte hade någon inverkan på Ghanas ekonomiska tillstånd, trots den direkta inverkan på bränsle- och vetepriserna orsakade av kriget. Han hyllade också Kristalina Georgieva, IMF:s direktör, för att ha sagt att den främsta drivkraften bakom den försvagade ekonomiska situationen var Covid-19 och konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Mahama föredrog istället att politisera frågan genom att hävda att dessa globala händelser var sekundära till misskötsel från NPP.

Mahamas egensinniga påståenden var färgade av ironi. Medan presidenten hade hans egen regering varit föremål för många anklagelser om korruption, inklusive via Airbus, som bötfälldes med rekordhöga 3 miljarder pund av en domstol i London efter att ha erkänt att den hade betalat enorma mutor för att vinna kontrakt i flera länder, inklusive Ghana under Mahamas NDC-administration. Hans regering anklagades för att tilldela överuppblåsta kontrakt till Mahamas bror, samtidigt som han hade överprisat en enskild kraftturbinaffär med 350 miljoner dollar. Den dåvarande presidenten erkände också att han tagit emot ett Fordfordon som en gåva från ett byggföretag som lade bud från ett betydande statligt kontrakt.

Denna populistiska strimma är en ledarskapsstil som regionen inte har råd med. Bawumia, däremot, är en teknokrat – en utbildad ekonom och centralbankman utan kopplingar till några skandaler. Hans initiativ under Akufo-Addo-regeringen – inklusive en stor push mot digitalisering – har applåderats stort. Den ghananska ekonomin, som drabbats av både krig och pandemi, visar tecken på återhämtning, med BNP-tillväxten slår analytikernas förväntningar och inflationen börjar dra sig tillbaka. Skulle detta fortsätta in i nästa år kommer Bawumias ställning hos väljarna att bli starkare.

Vad som är tydligt är att för att hålla Ghana stabil måste det finnas en konsekvent och sammanhängande ekonomisk plan som stärker tillväxt och möjligheter bland den alltmer unga röstbefolkningen. Utan en sådan plan ökar risken för instabilitet, med en negativ inverkan på Ghana och den större regionen som kommer att märkas hårt på gatorna i EU.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend