Anslut dig till vårt nätverk!

Mellanöstern

"Låt oss inte glömma Gaza", säger Borrell efter att utrikesministrarna diskuterat krisen mellan Israel och Iran

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU:s utrikesministrar har hållit en informell videotelekonferens för att diskutera den senaste utvecklingen i Mellanöstern i ljuset av den senaste attacken med drönare och missiler mot Israel från Iran, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Efter videokonferensen betonade EU:s höge representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik Josep Borrell att den informella ministerdiskussionen visade EU:s enighet i dess starka fördömande av den iranska attacken, dess engagemang för Israels säkerhet, dess vilja att undvika ytterligare eskalering, och i uppmana alla sidor att visa återhållsamhet.

Den höga representanten sa att han ville använda samma ord som FN:s generalsekreterare hade använt, att "regionen är vid kanten av en avgrund, och vi måste gå bort från den". Herr Borrell tillade att ministrarna hade intagit en stark hållning och bett alla aktörer i regionen att flytta bort från avgrunden för att inte hamna i den.

He confirmed that work in the coming weeks will focus on increasing the EU’s outreach with all key partners in the region and beyond, and on restrictive measures. This may entail expanding the scope of the existing regime targeting Iran’s military support of Russia’s war against Ukraine. That is a response to the delivery of Iranian drones to Russia and it could be extended to cover drone deliveries to Iranian proxies in the Middle East. Future deliveries of Iranian missiles to Russia could also be included, though it’s not thought that any have been sent so far.

När det gällde uppmaningar till EU-åtgärder mot Irans revolutionsgarde, genom att förklara det som en terroristorganisation, måste nästa steg komma från EU:s medlemsländer. Deras nationella myndigheter skulle behöva lägga fram bevis för terroristverksamhet.

"Låt oss inte glömma Gaza", tillade Josep Borrell och påpekade att det inte finns någon möjlighet att bygga varaktig fred i regionen om den israelisk-palestinska konflikten inte löses. Av denna anledning sa han att EU måste fortsätta att arbeta för en omedelbar och hållbar vapenvila, frigivning av gisslan av Hamas och ta itu med den katastrofala humanitära situationen i Gaza.

Han observerade att om Israel hade velat göra Gaza till en plats där människoliv var omöjligt, så hade de lyckats i den norra delen av territoriet. Så han misslyckades med att se hur 1.7 miljoner människor nu alla i söder kunde bli tillsagda att åka dit.

Annons

Han har nu rest till G7:s utrikesministerkonferens i Italien men han förväntade sig att krisen i Mellanöstern återigen skulle diskuteras vid ett länge planerat möte med EU:s utrikes- och försvarsministrar på måndag. En sådan diskussion är verkligen en säkerhet när de träffar medlemmar av Gulfstaternas samarbetsråd. Krisen kommer också säkert att diskuteras igen innan dess, när regeringschefer samlas till Europeiska rådet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend