Anslut dig till vårt nätverk!

Business Information

Notering på europeiska börser: Rådet och parlamentet enas om en ny rättsakt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Rådet och parlamentet har nått en provisorisk överenskommelse om noteringslagen, ett paket som kommer att göra EU:s offentliga kapitalmarknader mer attraktiva för EU-företag och göra det lättare för företag av alla storlekar, inklusive små och medelstora företag, att notera på europeiska börser.

Avtalet kommer att minska byråkratin och kostnaderna för att hjälpa europeiska företag av alla storlekar, särskilt små och medelstora företag, att få tillgång till fler finansieringskällor.

Detta kommer att uppmuntra företag att bli och förbli noterade på EU:s offentliga marknader. Enklare tillgång till offentliga marknader kommer att göra det möjligt för företag att bättre diversifiera och komplettera tillgängliga finansieringskällor.

"Avtalet om noteringspaketet kommer att minska den administrativa bördan för företag och bidra till att göra EU:s kapitalmarknader mer attraktiva helt i linje med målen för kapitalmarknadsunionen. Det är viktigt att vi fortsätter att uppmuntra företag att notera på börsen samtidigt som vi säkerställer en hög nivå av investerarskydd och marknadsintegritet i hela unionen.”
Vincent Van Peteghem, Belgiens finansminister

Det provisoriska avtalet skapar en balans mellan att mildra pågående krav på offentliggörande och upprätthålla marknadsintegritet och effektivitet i ramverket för marknadsmissbruk genom att begränsa omfattningen av upplysningsskyldigheten i händelse av utdragna processer (händelser i flera steg). Skyldigheten att lämna omedelbar information omfattar inte längre de mellanliggande stegen i den processen, utan emittenterna behöver bara avslöja insiderinformation relaterad till den händelse som fullbordar den utdragna processen.

Det mildrar också reglerna för investeringsforskning för att öka forskningsnivån om små och medelstora företag i EU. Detta är viktigt för att informera potentiella investerare om möjligheterna att investera i små och medelstora företag och förbättrar synligheten för börsnoterade emittenter.

Rådet och parlamentet var överens om att värdepappersföretag måste se till att den emittentsponsrade forskning som de distribuerar produceras i enlighet med EU:s uppförandekod.

Annons

Avtalet tillåter också ompaketering av betalningar för forskning och utförande av order.

Avtalet mellan rådet och parlamentet stärker samarbetet och samordningen mellan Esma och de nationella behöriga myndigheterna, till exempel när det gäller samarbetsavtal med tredjeländer.

Direktivet om andelar med flera röster har också provisoriskt kommit överens mellan rådet och parlamentet.

Nästa steg

Texten till det provisoriska avtalet kommer nu att färdigställas och presenteras för medlemsstaternas företrädare och Europaparlamentet för godkännande. Om de godkänns måste rådet och parlamentet formellt anta texterna.

Bakgrund

Den 7 december 2022 lade kommissionen fram åtgärder för att lindra – genom ett nytt noteringspaket – den administrativa bördan för företag av alla storlekar, särskilt små och medelstora företag, så att de bättre kan få tillgång till offentlig kapitalmarknadsfinansiering, utan att undergräva marknadsintegriteten och investerarskyddet. . Paketet med noteringsakt består av:

  • en förordning om ändring av prospektförordningen, regleringen av marknadsmissbruk och regleringen av marknaderna för finansiella instrument;
  • ett direktiv om ändring av direktivet om marknader för finansiella instrument och om upphävande av noteringsdirektivet.
  • ett direktiv om aktier med flera röster.

Förslaget syftar till att effektivisera reglerna för företag som går igenom en noteringsprocess och företag som redan är noterade på EU:s offentliga marknader i syfte att förenkla för företagen genom att lindra deras administrativa bördor och kostnader, samtidigt som en tillräcklig grad av transparens, investerarskydd och investerarskydd bevaras. marknadens integritet.

Förordning om noteringsakt – mandat för förhandlingar med Europaparlamentet

Förordning om noteringsakt – mandat för förhandlingar med Europaparlamentet – Tillägg

Direktiv om noteringsakt – mandat för förhandlingar med Europaparlamentet

Capital Markets Union (bakgrundsinformation)

Besök hemsidan

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend