Anslut dig till vårt nätverk!

Dataskydd

Oleg Boyko vinner rättegången mot Google för kränkning av personuppgifter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den internationella affärsmannen Oleg Boyko (bilden) har framgångsrikt utmanat Googles praxis att indexera en länk till en webbplats som innehåller falsk och kränkande information i Googles sökresultat. Det rättsliga förfarandet av Mr Boyko, som inleddes 2020 av hans juridiska team för att ta bort detta material från internet, kulminerade i att Mr Boyko vann överklagandet av Googles beslut i februari 2024.

Oleg Boyko, som har italienskt medborgarskap, överklagade till den italienska dataskyddsgaranten 2023 efter att ha stött på hinder i Googles process för borttagning av innehåll. I juli 2023 gick borgensmannen med på ansökan och ålade Google LLC att ta bort webbplatsen från dess sökresultat.

Hösten 2023, trots tillsynsmyndighetens beslut, överklagade Google domen. Boyko fortsatte dock och gick till slut segrande i sin juridiska tvist med teknikjätten i februari i år.

Boykos advokat, Alexey Tyndik, tog upp den utbredda frågan om information på nätet som var avsiktligt felaktig och vilseledande, och betonade hur lätt falska berättelser kan smutskasta rykten i dagens digitala landskap. Tyndik underströk den betydande inverkan av sådant innehåll, särskilt på offentliga personer som Oleg Boyko.

Även om Mr. Boykos framgångsrika vädjan belyser möjligheten att bestrida den vilseledande informationen online, understryker den också den pågående kampen som individer möter för att skydda sina personuppgifter i den digitala tidsåldern.

Den senaste tidens juridiska strider har sett individer och företag runt om i världen ta sig an Googles teknikjätte på grund av ärekränkande innehåll. År 2023 avslutade en australiensisk kvinna en 12-årig rättsstrid mot Google och säkrade uppgörelser efter att ha stämt företaget två gånger för att ha publicerat ärekränkande innehåll från RipOff Report på dess sökmotorsida. På samma sätt fick en kanadensisk affärsman samma år en halv miljon dollar i skadestånd från Google för att han inte tog bort ett ärekränkande sökresultat.

2022 beordrades Google att betala en före detta politiker 715,000 XNUMX dollar för ärekränkande YouTube-videor. Videorna, som felaktigt anklagade politikern för olika fel, hade fått tusentals visningar och tjänat Google avsevärda intäkter.

Annons

Fallen belyser den växande juridiska granskningen av onlineinnehåll och teknikföretagens ansvar för att hantera persondatamaterialet på deras plattformar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend