Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

#VATActionPlan: Kommissionen presenterar åtgärder för att modernisera moms i EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

De nuvarande momsreglerna måste snarast uppdateras så att de bättre kan stödja den inre marknaden, underlätta gränsöverskridande handel och hålla jämna steg med dagens digitala och mobila ekonomi.

"Momsgapet", vilket är skillnaden mellan de förväntade intäkterna moms och moms som faktiskt uppbärs i medlemsländerna, var nästan 170 miljarder € i 2013. Gränsöverskridande bedrägerier sig uppskattas vara ansvarig för en momsinkomstförlust på cirka 50 miljarder € per år i EU. Samtidigt förblir det nuvarande momssystemet fragmenterad och skapar betydande administrativa bördor, särskilt för små och medelstora online-företag.

Handlingsplanen innehåller en väg för att modernisera EU: s nuvarande momsreglerna, inklusive:

  • huvudprinciper för en framtida gemensamt europeiskt momssystemet;
  • kortsiktiga åtgärder för att bekämpa momsbedrägeri,
  • uppdatera ramen för momssatser och redogörs för att ge medlemsstaterna större flexibilitet vid fastställandet dem;
  • planerar att förenkla momsreglerna för e-handel inom ramen för den digitala inre marknaden (DSM) Strategi och för ett omfattande paket moms att göra livet lättare för små och medelstora.

Vice ordförande Valdis Dombrovskis, ansvarig för euron och den sociala dialogen, sade: "I dag inleder vi en dialog med Europaparlamentet och medlemsstaterna för ett enklare och mer bedrägerisäkert mervärdesskattesystem i EU. Varje år, tvärgående gränsöverskridande momsbedrägerier kostar våra medlemsstater och skattebetalare cirka 50 miljarder euro. Samtidigt är den administrativa bördan för småföretagare hög och teknisk innovation innebär nya utmaningar för mervärdesskatteuppbörd. , och vi kommer att vara lika avgörande när det gäller att ta itu med momsbedrägerier. "

Pierre Moscovici, kommissionär för ekonomiska och finansiella frågor, beskattning och tull, sade: "Moms är en viktig källa till skatteintäkter för EU: s medlemsstater. Ändå står vi inför en svindlande finanspolitisk klyfta: De mervärdesskatteintäkter som tas ut är 170 miljarder euro mindre än vad de borde vara. Detta är ett enormt slöseri med pengar som kan investeras i tillväxt och arbetstillfällen. Det är dags att få tillbaka pengarna. Vi är också angelägna om att ge medlemsstaterna mer autonomi för hur man definierar sina reducerade mervärdesskattesatser. Vår handlingsplan kommer att leverera på var och en av dessa punkter. "

 

Annons

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend