Det nederländska ordförandeskapet hade identifierat företag och mänskliga rättigheter som en av huvudprioriteringarna för sitt mandat. Slutsatserna återspeglar det nederländska ordförandeskapet och EU:s medlemsstaters erkännande av att de åtgärder som hittills vidtagits för att säkerställa att företag respekterar mänskliga rättigheter och är ansvariga för kränkningar, fortfarande är otillräckliga.

Vi uppskattar de särskilda åtaganden som gjorts om transparens, företagsansvar för att skydda mänskliga rättigheter och tillgång till rättsmedel. Uppmärksamhet ägnas också åt antagandet av handlingsplaner på nationell och europeisk nivå, peer review-lärande och nödvändigheten av att säkerställa bättre politisk samstämmighet, inklusive när det gäller EU:s externa verksamhet.

Hänvisningen i slutsatserna till behovet av bättre tillgång till rättvisa för offer för företagsmissbruk bör vara utgångspunkten för en mycket mer ambitiös färdplan för EU och medlemsstaterna för att ta itu med de rättsliga och praktiska hinder som offren står inför.

Det brådskande med åtgärder på detta område beskrevs nyligen i Resultatet av EU Roadmap Business and Human Rights Conference, gemensamt anordnad av den nederländska regeringen och civilsamhällets organisationer, den 11 maj 2016. Medan både Europarådets senaste Rekommendation om mänskliga rättigheter och företag och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har också erkänt denna framträdande fråga.

”Enbart frivilliga koder kommer inte att göra företag ansvariga; statliga ingripanden är väsentliga i ett område så viktigt som tillgång till rättvisa, säger Filip Gregor, ECCJs styrgruppsmedlem. "I slutsatserna uppmanas Europeiska kommissionen att ta itu med frågan om tillgång till rättsmedel på lagstiftningsnivå. Detta är inte bara viktigt, utan också brådskande, om vi vill skapa rättvisa för offer för övergrepp runt om i världen.”

Förutom att säkerställa effektiv tillgång till rättsmedel, bör EU och medlemsländerna också anta lagstiftning för att kräva och övervaka att företag respekterar mänskliga rättigheter i hela sin globala verksamhet och utför mänskliga rättigheter due diligence för att uppfylla denna skyldighet.

Annons

I detta sammanhang är den politiska överenskommelse som nåddes förra veckan om EU:s förordning om konfliktmineraler första begränsade steget i rätt riktning, men det undantar tyvärr de allra flesta EU-företag som handlar med mineraler från kravet att utöva tillbörlig aktsamhet vid import av mineraler från högrisk- och konfliktområden. Den tvååriga översynsklausulen kommer därför att vara väsentlig för att bedöma dess verkliga fördelar för befolkningar som utsätts för övergrepp nära gruvområden och för att stärka dess räckvidd.

En starkare koppling mellan genomförandet av FN:s mål för hållbar utveckling och UNGP:s, som föreslås i rådets slutsatser, är välkommet – men inte tillräckligt isolerat. Frivilliga och icke-bindande initiativ måste stödjas av robusta ansvarsmekanismer och bindande regler för alla.

Slutsatserna hänvisar också till behovet av att vidareutveckla den internationella rättsliga ramen. EU bör omsätta detta i handling genom konstruktivt deltagande i FN-processen för att utveckla ett rättsligt bindande instrument för företag och mänskliga rättigheter, för att förbättra det globala skyddet av mänskliga rättigheter och företagens ansvar.

"Utöver alla förklaringar om goda avsikter och löften om att söka förbättringar, vad vi behöver är ambitiösa åtgärder som leder till effektiva resultat," avslutade Gregor. "I den 21st århundradet måste företag vara ansvarsfulla och ansvariga. Medlemsstaterna och EU har skyldighet att skapa förutsättningar som gör detta till verklighet och motverka de krafter som driver en kapplöpning mot botten.”