Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Europeiska kommissionen välkomnar politisk överenskommelse om ett nytt ramverk för ekonomisk styrning som är lämpligt för framtiden

DELA MED SIG:

publicerade

on

The Commission welcomes the agreement between the European Parliament and the Council on the most ambitious and comprehensive reform of the EU’s economic governance framework since the aftermath of the economic and financial crisis.

Kommissionen lade fram sina reformförslag i april 2023.

The main objectives of the framework are to strengthen Member States’ debt sustainability, and promote sustainable and inclusive growth in all Member States through growth-enhancing reforms and priority investments. The framework will help make the EU more competitive and better prepared for future challenges by supporting progress towards a green, digital, inclusive and resilient economy.

Reformerna åtgärdar brister i det nuvarande ramverket. De strävar efter att säkerställa att ramverket är enklare, mer transparent och effektivt, med större nationellt ägande och bättre efterlevnad. De tar hänsyn till behovet av att minska ökade offentliga skuldnivåer, inklusive till följd av covid-19-pandemin, på ett realistiskt, gradvis och varaktigt sätt. Det nya ramverket bygger också på lärdomarna från EU:s politiska svar på finanskrisen där bristande investeringar hämmade en snabb ekonomisk återhämtning.

Starkare nationellt ägande med medelfristiga planer

New medium-term fiscal structural plans are at the centre of the new framework. Member States will design and present plans setting out their fiscal targets, priority reforms and investments, and measures to address any possible macroeconomic imbalances during a fiscal adjustment period. The ‘adjustment period’ refers to the timeframe within which, through a combination of fiscal adjustments, reforms and investments, a Member State’s debt level is put on a sustainable downward path.

Dessa planer kommer sedan att bedömas av kommissionen och godkännas av rådet, baserat på gemensamma EU-kriterier.

Annons

Att integrera skatte-, reform- och investeringsmål i en enda medelfristig plan kommer att bidra till att skapa en sammanhängande och strömlinjeformad process. Det kommer att stärka det nationella ägandet genom att ge medlemsstaterna större spelrum när det gäller att fastställa sina egna finanspolitiska anpassningsvägar och reform- och investeringsåtaganden. Medlemsstaterna kommer att lägga fram årliga lägesrapporter för att underlätta en effektivare övervakning och efterlevnad av genomförandet av dessa åtaganden.

Denna nya finanspolitiska övervakningsprocess kommer att integreras i den befintliga europeiska planeringsterminen, som kommer att förbli den centrala ramen för samordningen av den ekonomiska politiken och sysselsättningspolitiken.

Enklare regler som tar hänsyn till olika finanspolitiska utmaningar

Det nya ramverket inför riskbaserad övervakning som gör skillnad mellan medlemsstaterna baserat på deras individuella finanspolitiska situation. Detta tillvägagångssätt kommer att följa en transparent gemensam EU-ram som stöds av skyddsåtgärder för att säkerställa att skulden hamnar på en nedåtgående väg (garantin för skuldhållbarhet) eller ge en säkerhetsmarginal under fördragets referensvärde för underskott på 3 % av BNP för att skapa finanspolitiska buffertar (skyddet för motståndskraft mot underskott).

En enda operativ indikator – primära nettoutgifter – kommer att fungera som grund för finanspolitisk övervakning och förenklar därigenom finanspolitiska regler.

För medlemsstater med ett offentligt underskott över 3 % av BNP eller offentlig skuld över 60 % av BNP kommer kommissionen att utfärda en landsspecifik "referensbana". Denna bana kommer att ge vägledning till medlemsstaterna för att förbereda sina planer och kommer att säkerställa att skuldsättningen läggs på en rimligt nedåtgående väg eller förblir på en försiktig nivå.

För medlemsstater med ett offentligt underskott under 3 % av BNP och en offentlig skuld under 60 % av BNP kommer kommissionen att tillhandahålla teknisk information för att säkerställa att underskottet hålls under referensvärdet på 3 % av BNP på medellång sikt. Detta kommer att göras på begäran av medlemsstaten.

Främja reformer och investeringar

Both reforms and investment are needed to face new and existing challenges. They are also essential components of credible debt-reduction plans. The new framework will facilitate and encourage Member States to implement the measures needed to secure the green and digital transitions, strengthen economic and social resilience and bolster Europe’s security capacity.

Medlemsstater som åtar sig att genomföra reformer och investeringar för att uppnå dessa mål kommer att dra nytta av en mer gradvis anpassningsperiod, som förlängs från fyra år till upp till sju år. Dessa åtgärder måste överensstämma med specifika kriterier genom att framför allt ta itu med landsspecifika rekommendationer som utfärdas till medlemsstaterna inom ramen för den europeiska terminen eller inrikta sig på att uppnå specifika EU-politiska prioriteringar.

Reformer och investeringsåtaganden i de nationella återhämtnings- och motståndsplanerna kommer att beaktas för en förlängning av anpassningsperioden i den första omgången av planerna.

The Commission will take into account a number of relevant factors when assessing the existence of an excessive deficit. An increase of government investment in defence would be explicitly recognised as one such relevant factor. Other relevant factors include the Member State’s public debt situation, economic and budgetary developments, and the implementation of reforms and investment.

Förbättra verkställigheten

Regler kräver efterlevnad. Även om den nya ramen ger medlemsstaterna mer spelrum över utformningen av sina planer, fastställer den också en förstärkt tillämpningsordning för att säkerställa att medlemsstaterna uppfyller sina åtaganden. Medlemsstaterna kommer att lägga fram årliga lägesrapporter som fokuserar på genomförandet av de åtaganden som anges i deras planer för utvärdering av kommissionen.

The Commission will set up a control account to record deviations from the agreed fiscal path. When the balance of the control account exceeds a numerical threshold and the Member State’s debt is above 60% of GDP, the Commission will prepare a report to assess whether an Excessive Deficit Procedure should be opened. A failure to deliver on agreed reform and investment commitments could result in a fiscal adjustment period being shortened. The rules on opening a deficit-based Excessive Deficit Procedure remain unchanged.

Nästa steg

Europaparlamentet och rådet måste nu formellt anta den politiska överenskommelsen.

Den nya ramen kommer att träda i kraft nästa år, på grundval av planer som kommer att läggas fram senare i år av medlemsstaterna. Detta ger medlemsstaterna tillräckligt med tid att förbereda sina planer för de kommande åren. År 2024 kommer den finanspolitiska övervakningen att baseras på de landsspecifika rekommendationer som redan utfärdats våren 2023.

Bakgrund

The EU’s economic governance framework consists of the EU fiscal policy framework (the Stabilitets- och tillväxtpakten och krav på nationella finanspolitiska ramar) och Makroekonomisk obalansprocedur, som genomförs inom ramen för den europeiska planeringsterminen för politisk samordning, samt ramen för program för makroekonomiskt ekonomiskt stöd.

In line with President von der Leyen’s political guidelines, the Commission presented a review of the effectiveness of the economic surveillance framework and launched a public debate on its future in February 2020. This extensive public debate and consultation process allowed stakeholders to express their views on the key objectives of the framework, its functioning, and new challenges to be addressed. These views fed into the Commission’s legislative reform proposals which were presented in April 2023. In December 2023, the Council adopted a general approach. The European Parliament endorsed the Committee on Economic and Monetary Affairs mandate to enter into negotiations in January 2024. The European Parliament and the Council then reached a political agreement on 10 February 2024.

För mer information

European Commission’s legislative proposals for a reformed EU economic governance framework

Foto: Omid Armin on Unsplash

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend