Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

European Road Freight Rate Benchmark Q4 2023: Kontraktsmarknaden håller i sig men spotmarknaden rasar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Upply x Ti x IRU europeiska fraktränteindex för vägtransporter visar att spotränteindexet för fjärde kvartalet sjönk med 4 punkter från år till år. Fallet från kvartal till kvartal i avtalsränteindex var dock begränsat till 14.8 poäng på grund av höga kostnader och i synnerhet vägtullsökningarna under fjärde kvartalet 0.9.Spotindexet sjönk 4.5 punkter kvartal över kvartal (QoQ) till 123.8 punkter.

Den är nu ned 14.8 poäng från år till år. Kontraktsindex steg för andra kvartalet i rad, upp 1.7 punkter QoQ till 129.4. Nedgången på årsbasis var bara 0.9 poäng. Det europeiska referensindexet för spotränteindex för vägfrakt för fjärde kvartalet 4 låg på 2023, 123.8 poäng lägre än under tredje kvartalet 4.5 och 3 poäng ned jämfört med föregående år. poäng högre än under Q2023 14.8 och 4 poäng lägre än Q2023 129.4.

Höjda vägtullar i Tyskland i december förra året bidrog till en ökning med 8.3 punkter i det tyska inrikesprisindexet. I Tyskland uppskattar IRU att merkostnaden för vägtullar kommer att bli 6,700 730 euro per lastbil och år, medan kostnaden för de nya vägtullarna som införs kommer att vara 2024 EUR per lastbil och år i Österrike. Låg efterfrågan kommer sannolikt att hålla fraktsatserna dämpade XNUMX.

De nya vägtullarna som införs utöver den höga kostnadsbasen kommer dock att hålla ett uppåtriktat tryck på priserna under det första halvåret. Detta kommer sannolikt att upprätthålla kontraktsräntorna och begränsa ytterligare fall i spoträntetillväxten.Svag och fallande efterfrågan på vägfrakt i Europa har dragit ned spotpriserna, medan kontraktspriserna förblev höga på grund av kostnadspressen.

Spotindexet ligger nu 5.5 punkter under kontraktsindexet, vilket innebär att spoträntorna nu är närmare sin basnivå än kontraktsräntorna. En kombination av spotfall drivna av minskande industriell efterfrågan, förutom kontraktsökningar orsakade av nya utsläppsavgifter och allmän kostnadsökning, resulterade i att kontraktspriserna klättrade över spotpriserna från tyska städer till Paris, Birmingham, Milano, Lille, Madrid, Rotterdam, och Antwerpen.

 Sedan räntorna steg under första halvåret 2022, har sjunkande konsumtion till följd av stigande priser varit den primära katalysatorn för konsekventa spoträntefall. Men i ett nytt klimat med minskad inflation har konsumtionen nu lagt sig på lägre nivåer, vilket resulterat i lägre vägtransportvolymer.

Thomas Larrieu, Upplys verkställande direktör, kommenterar: "I början av 2024 har avsändare nu tillgång till avistapriser som är lägre än avtalspriser. I år kommer vägtransportoperatörer att behöva klara av en minskning av den europeiska efterfrågan, som redan har pågått i flera månader, och med oförutsägbarheten i deras kostnader. Nu är det dags att påskynda införandet av digitala verktyg, som ger synlighet och möjliggör intäktsoptimering.

”Kostnaderna har ökat över hela linjen under de senaste tre åren. Arbetskraft (+28.2%), underhåll och reparation (+20.4%), däck (+21.6%), reservdelar (+13.5%) och försäkringar (+8.7%) har alla ökat avsevärt och bidragit till en särskilt uppsvälld kostnadsbas . Detta är resultatet av att inflationen passerar genom systemet, vilket ökar räntornas tryck uppåt och förhindrar räntefall.

Tysklands nya utsläppsbaserade vägtullar trädde i kraft den 1 december 2023, vilket i praktiken ökar vägtullarna för tunga fordon på tyska vägar med cirka 80 %. Enligt GVN, Lower Saxony Carrier Association, kommer denna ökning att resultera i ytterligare 300,000 8.3 euro i månadskostnad för några av dess medlemmar. Detta är mätbart i Tysklands inhemska fraktprisindex för vägar, som visade att priserna steg med XNUMX enheter i december.

IRU uppskattar att de nya vägtullarna inför ytterligare 6,700 60 euro årlig kostnad per lastbil i Tyskland. Detta förutsätter att tyska lastbilar utför 55 % av de nationella vägtransporterna på ett avgiftsbelagt vägnät, med vetskapen om att 30 % av godsvolymerna transporteras med ledade fordon med mer än fem axlar och som uppfyller EURO VI-standarderna, och att dessa fordon representerar 1 % av den tyska flottan. Medan de nya vägtullarna i Österrike, som infördes den 2024 januari 730, kommer att öka de årliga kostnaderna per lastbil med XNUMX euro.

Vincent Erard, IRU:s Senior Director för strategi och utveckling, tillägger: "Den europeiska vägtransportsektorn står inför en fallande industriell efterfrågan, vilket drar ned spoträntorna. Men kontraktssiffrorna är fortfarande höga på grund av kostnadspress som drivs av nya CO₂-avgifter och allmänna kostnadsökningar. Transportföretag anpassar sig till operativa, finansiella och miljömässiga utmaningar för att möta framtida transportefterfrågan. Deras ansträngningar måste backas upp av ekonomiskt stöd för den gröna omställningen, utbyggnaden av ladd- och tankningsinfrastruktur, säkrare parkeringsplatser, förbättrade arbetsvillkor för förare och en omfattande digitalisering av transportdokument. Vi kan också förvänta oss en växande efterfrågan på förare under de kommande åren, med uppskattningsvis 745,000 2028 obesatta lastbilschaufförstjänster till XNUMX, och därmed potentiellt högre förarkostnader. Vägtransportbranschens oumbärliga bidrag till hela ekonomin och samhället bör inte underskattas.

"Michael Clover, Tis chef för kommersiell utveckling, säger: "Vägkostnadspressen fortsätter bara att komma eftersom bränsle- och arbetskostnadsökningar nu läggs till nya vägtullar som träder i kraft över hela Europa. Som uppgifterna för Tyskland visar kan vi förvänta oss att dessa nya vägtullar kommer att leda till reella ökningar av transaktionsavgifter för vägfrakter eftersom de implementeras i olika länder under loppet av 2024, vilket sätter en ny prisbaslinje.” Industriproduktionen minskar och fallande nya order ser ut att ta över deflationsmanteln från en nu avgjord konsumentefterfrågan. Detta kommer sannolikt att ge ytterligare räntefall, särskilt på spotmarknaden. Utvidgningen av det nya utsläppsbaserade vägtullsystemet till andra europeiska länder kommer dock att ytterligare blåsa upp en redan förhöjd kostnadsbas för vägtransporter. Detta kan sätta press uppåt på kontraktsräntorna samtidigt som det begränsar prisfall och pressar marginalerna på spotmarknaden.
Om European Road Freight Rate Benchmark
European Road Freight Rate Benchmark-rapporten är utformad för att ge större synlighet av fraktprisernas utveckling i hela Europa.Klicka här för att ladda ner en kopia av hela benchmark-rapporten.Om Transport Intelligence (Ti)
Ti är världens ledande källa till marknadsinformation för logistik- och vägfraktsindustrin, och tillhandahåller data och analyser genom sin europeiska rapportserie för Road Freight Transport, Global Supply Chain Intelligence (GSCi) databas och expertkonsulttjänster.
www.ti-insight.com 

Om Upply
Upply, teknisk plattform som betjänar godstransportproffs, designar och utvecklar lösningar för att hjälpa speditörer, transportörer och speditörer att utnyttja digitaliseringens fulla potential för att tjäna sin verksamhet. Genom att kombinera transportexpertis och Data Science har Upply sedan 2018 utvecklat sin smarta lösning dedikerad till benchmarking, övervakning och analys av fraktpriser. Som ledare inom benchmarking för europeisk vägfrakt hjälper Smart leverantörer av leverantörer att fatta beslut med full kunskap om marknaden och optimera sina transportinvesteringar. Företaget är baserat i Paris och har för närvarande över 60 anställda dedikerade till att utveckla sina unika tekniska lösningar.
www.upply.comOm IRU
IRU är världsorganisationen för vägtransporter som främjar ekonomisk tillväxt, välstånd och säkerhet genom hållbar rörlighet för människor och varor. Som röst för mer än 3.5 miljoner företag som driver mobilitets- och logistiktjänster i alla globala regioner, leder IRU lösningar för att hjälpa världen att röra sig bättre.
www.iru.org 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend