Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Vecka framåt: Det tillstånd vi befinner oss i

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den här veckans stora uppslag blir EU -kommissionens ordförande von der Leyens 'State of the EU' (SOTEU) tal till Europaparlamentet i Strasbourg. Det är en inbillning lånad från USA, när USA: s president talar till kongressen i början av varje år och lägger fram sina (och det har alltid varit ett han hittills) planer för det kommande året. 

Jag är alltid förvånad över amerikanskt självförtroende och nästan oförstörbar tro på att Amerika är den största nationen på jorden. Även om du tycker att du är helt underbar måste vara ett roligt sinnestillstånd, får USA: s parloösa tillstånd på så många nivåer för närvarande mig att tro att det alltför kritiska ögat som européer kastar på sin lott kan vara ett hälsosammare perspektiv. Ibland skulle det dock vara trevligt om vi kunde erkänna EU: s många fördelar och vara lite mer ”europeiska och stolta”.

Det är svårt att bedöma hur stort intresse SOTEU utövar utanför dem som är mest engagerade i EU: s verksamhet. I regel går européer, förutom en liten grupp av de mest fromma, inte och gnäller om hur blommande EU är, eller i allmänhet entusiastiska över sin riktning. Även om vi kanske funderade på kontrafaktiska, har Storbritannien gett varje EU -medborgare ett mycket starkt utseende av "vad händer om?" 

Annons

Tittar på var världen ser ut som om EU är i ett friskare tillstånd än de flesta - detta har också en bokstavlig innebörd i år, vi är förmodligen den mest vaccinerade kontinenten på jorden, det finns en ambitiös plan att turboladda vår ekonomi ur dess pandemiska nedgång och kontinenten har stack ut hakan och bestämde sig för att inte göra något annat än att leda världen mot klimatförändringarna. Jag känner personligen ett stort hopp av att vi verkar ha gemensamt bestämt att tillräckligt är nog för dem inom EU som vill backa på demokratiska värderingar och rättsstatsprincipen. 

Flera förslag kommer från kommissionen denna vecka: Vestager kommer att presentera planen för "Europas digitala decennium"; Borrell kommer att lägga fram EU: s planer för förbindelser med Indo-Stillahavsområdet; Jourova kommer att beskriva EU: s plan för att skydda journalister. och Schinas kommer att presentera EU: s paket om nödsituationer och beredskap för hälsa. 

Det är naturligtvis en plenarsession i parlamentet. Förutom SOTEU kommer den humanitära situationen i Afghanistan och EU: s förbindelser med talibanregeringen att diskuteras. mediefrihet och rättsstatsprincipen i Polen, Europeiska hälsounionen, EU: s blåkort för högutbildade migranter och HBTIQ -rättigheter diskuteras alla.

Annons

EU

Vecka framåt: Förvarnad är underarmad

publicerade

on

Kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič kommer att presentera kommissionens andra årliga strategiska framtidsrapport på onsdagen (8 september). Rapporten kommer en vecka före kommissionens ordförandes årliga ”State of the EU” -tal. Initiativet är en del av ett försök att se till att EU är motståndskraftigt inför utmaningar, men också kan förbereda sig genom att förankra framförhållning i alla aspekter av beslutsfattandet. Rapporten 2021 kommer att titta på strukturella globala megatrender mot 2050 som kommer att påverka EU och kommer att identifiera områden där EU kan öka sitt globala ledarskap. 

På tisdag (7 september) kommer kommissionär Hahn att hålla en presskonferens om antagandet av ramarna för gröna obligationer, EUGBS (European Green Bond Standard) syftar till att vara ett ”robust verktyg för att visa att de finansierar legitima gröna projekt i linje med EU: s taxonomi ”.

Parlamentet

Annons

Europe fit for the Digital Age Executive Vice President och konkurrenskommissionär Margrethe Vestager kommer att träffas (6 september) med ordförandena för fem kommittéer (INGE, ITRE, IMCO, LIBE, AIDA) i parlamentet för att utbyta åsikter om den digitala agendan. 

Kvinnorättskommittén och delegationen för förbindelserna med Afghanistan kommer att träffas för att diskutera situationen för kvinnor och flickors rättigheter.

Specialkommittén för att slå mot cancer kommer att sammanträda på torsdag (9 september) för att diskutera utbyte av hälsodata och digitalisering inom cancerförebyggande och vård samt en uppdatering om genomförandet av EU: s kemikaliestrategi för hållbarhet i sammanhanget av förebyggande av cancer.

Annons

Underkommittén för säkerhet och försvar kommer att diskutera situationen i Afghanistan, samt en studie om 'EU -beredskap och svar på kemiska, biologiska, radiologiska och kärnkraftshot' (CBRN) och Sven Mikser MEP (S&D, EE) utkast till rapport om ' Utmaningar och utsikter för multilaterala vapen för massförstörelse vapenkontroll och nedrustningsregimer '. 

Domstol

Europeiska unionens domstol kommer att yttra sig om återvinning av 2.7 miljarder euro från Storbritannien för dess misslyckande med att införa en riskbaserad strategi för tullkontroll, trots upprepade varningar från OLAF, EU: s oberoende bedrägeribekämpningskontor. Underlåtenheten att ta itu med denna fråga innebar också att EU -tillverkare var tvungna att konkurrera med undervärderade varor som kom till EU via EU. OLAFs siffra omfattar åren 2011-2017. Andra viktiga bedömningar förväntas inom området asyl (C-18/20, C-768/19).

Rådet

Jordbruks- och fiskeministrarna kommer att sammanträda informellt 5-7. Ekonomi- och finansministrarna kommer att ha ett informellt möte genom videokonferens den 6 september och ha ett annat informellt möte den 10-11. Som vanligt kommer Eurogruppen att träffas inför det inkluderande mötet den 10. 

ECB

Europeiska centralbanken kommer att ha sitt ordinarie månatliga möte på torsdag, med inflationen nu överstigande 2%, alla blickar kommer att riktas mot vad ECB ska göra härnäst.

Tunisien

EU: s höga representant Josep Borrell besöker Tunisien på fredagen (10 september). I juli avskedade den tunisiske presidenten Kais Saied premiärministern och misstänkte att parlamentet åberopade nödmakter inför demonstrationer över ekonomiska svårigheter och en ökning av Covid-19-fall. EU har uppmanat Tunisien att respektera dess konstitution och rättsstatsprincipen. . 

Fortsätt läsa

EU

Tillbaka till skolan, EU Reporters blick på veckan som kommer

publicerade

on

Till er som lyckades komma undan för ett återställande sommaruppehåll, bra jobbat, ni behöver det. Nästa term kommer att bli (en annan) upptagen. 

Mycket lagstiftning har startat sin lagstiftningsresa genom EU: s komplexa beslutsfattande maskin, med massor av mycket köttiga förslag på väg att skivas, tärnas och kryddas och slutligen kastas i förlikningskommitténs stekpanna som ska presenteras klockan fem av en blekögd politiker som en hårt vunnit presidentskapstriumf. Bland de stora är de digitala och "Fit for 55" klimatförslagen. Klimatförslagen lovar att bli särskilt blåmärken med tanke på att klimatförpliktelsen för klimatförpliktelser redan har enats; att hitta en slutlig balans mellan förslagen kommer att kräva hästhandel av en hittills okänd skala.

Brysselbanan var ganska vilande i augusti tills de katastrofala händelserna i Afghanistan medförde 20 års västerländskt ingripande till en mindre än triumferande panikfylld och orolig utgång. "Väst" ligger i en trasig röra, med förtroende på en all-time low. Von der Leyen -kommissionen presenterade sig som en "geopolitisk", Bidens administration förklarade "Amerikas tillbaka!" - och ändå är vi här. En sak jag har lärt mig är att saker aldrig är så dåliga att de inte kan bli värre. Talibanernas triumf och den brutala påminnelsen om att ISIS inte försvunnit kommer att ge stöd åt dem som stöder sina ideal någon annanstans. Det är inte en vacker bild, men Europa och det bredare ”väst” måste ha sitt bättre jags mod som försvarar rättigheter, demokrati, rättsstatsprincipen och välstånd både hemma och utomlands. 

Annons

Nästa vecka kommer utrikes- och försvarsministrar att samlas för informella råd för att diskutera efterdyningarna av de senaste händelserna. Den allvarliga instabiliteten närmare hemmet i bland annat Nordafrika, Libanon och Vitryssland - och naturligtvis Afghanistan.

Försvarsministrarna kommer att träffas för att diskutera EU: s strategiska kompass, målet är att ha ett komplett dokument till november; senaste händelser har visat att EU måste ta mer ansvar och samordnade åtgärder inom säkerhet och försvar.

På tisdag (31 augusti) kommer det att finnas ett extra möte med justitieminister och inrikesministrar som kommer att samlas för att diskutera hur de kommer att hantera den oundvikliga rörelsen av människor från Afghanistan, vidarebosättning i EU och även stödja de grannländer som redan har tas emot miljoner flyktingar som kommer att behöva mer ekonomiskt stöd.

Annons

Rättsregel

Det är svårt att vara en ledstjärna för rättsstatsprincipen utomlands, om dina egna beståndsdelar med glädje sliter på normer, vilket leder mig till Polen och Ungern där stasis har förblivit under sommaren.

Von der Leyen motbevisade parlamentsledamöter och juridiska experter i ett brev på fem sidor som listade hur Ungern brutit mot sex av åtta rättsstatsprinciper kopplade till utgifterna för EU-budgeten och bör därför utlösa den nyligen präglade "rättsstatsprincipen" mekanism för att förhindra missbruk av medel. Von der Leyen skrev att parlamentsledamöterna inte hade lämnat tillräckligt med bevis för överträdelserna och att kommissionen ”inte har blivit korrekt uppmanad att agera”.

Polens beräkningsdag den 16 augusti var en icke-händelse, med ytterligare förhandsgranskning från kommissionens huvudkontor. Man kan inte låta bli att tro att det finns någon i kommissionens juridiska tjänst som har citatet Douglas Adams inramat på väggen: ”Jag älskar deadlines. Jag älskar det tjusande ljudet de gör när de går. ”

Kommissionen sparkade burken på vägen när de ”läste och analyserade” Polens svar. Vice president Jourova besöker Polen på måndag (30 augusti). Ljuden från justitieminister Zbigniew Ziobro är inte uppmuntrande, nyligen tweetade att EU är inblandat i ett ”hybridkrig” mot EU. 

Under tiden fortsätter Slovenien att stanna på att nominera åklagare till Europeiska åklagarmyndigheten, medan Slovens premiärminister Jansa blockerar nomineringar.

Fortsätt läsa

Ekonomi

Globalt Europa: 79.5 miljarder euro för att stödja utvecklingen

publicerade

on

EU kommer att investera 79.5 miljarder euro i utveckling och internationellt samarbete i grannländerna och längre fram till 2027. Samhället.

Som en del av sin budget 2021--2027 reviderar Europeiska unionen hur den investerar utanför blocket. Efter a landmärke med EU-länderna i december 2020 kommer ledamöterna att rösta under juniens plenarsession i Strasbourg om inrättande av en global Europa-fond på 79.5 miljarder euro, som slår samman flera befintliga EU-instrument, inklusive Europeiska utvecklingsfonden. Denna effektivisering kommer att göra det möjligt för EU att upprätthålla och främja sina värderingar och intressen över hela världen och reagera snabbare på nya globala utmaningar.

Instrumentet kommer att finansiera EU: s utrikespolitiska prioriteringar under de kommande sju åren och stödja hållbar utveckling i EU: s grannländer, liksom i Afrika söder om Sahara, Asien, Amerika, Stilla havet och Karibien. Globalt Europa kommer att stödja projekt som bidrar till att ta itu med frågor som fattigdomsutrotning och migration och främja EU: s värden som mänskliga rättigheter och demokrati.

Annons

Programmet kommer också att stödja globala multilaterala insatser och se till att EU kan leva upp till sina åtaganden i världen, inklusive målen för hållbar utveckling och klimatavtalet i Paris. Trettio procent av programmets totala finansiering kommer att bidra till att uppnå klimatmål.

Minst 19.3 miljarder euro är öronmärkta för EU: s grannländer med 29.2 miljarder euro som ska investeras i Afrika söder om Sahara. Globala EU-medel kommer också att avsättas för snabba insatser inklusive krishantering och konfliktförebyggande. EU kommer att öka sitt stöd till hållbara investeringar över hela världen under Europeiska fonden för hållbar utveckling Plus, som kommer att utnyttja privat kapital för att komplettera direkt utvecklingsbistånd.

Under förhandlingar med rådet säkerställde parlamentet parlamentsledamöternas ökade engagemang i strategiska beslut om programmet. När den har godkänts kommer förordningen om globalt Europa att tillämpas med retroaktiv verkan från och med den 1 januari 2021.

Annons

Globalt Europa är en av 15 EU-flaggskeppsprogram stöds av parlamentet i förhandlingarna om EU: s budget för 2021--2027 och EU: s återvinningsinstrument, som tillsammans gör det möjligt för unionen att tillhandahålla mer än 1.8 biljoner euro i finansiering under de kommande åren.

global Europe 

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend