Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska centralbanken (ECB)

'The lady's not for tapering' - Lagarde

publicerade

on

Genom att parafrasera den avlidne brittiske premiärministern och monetaristen Margaret Thatcher, i en fras som hon sannolikt inte skulle ha yttrat, meddelade Europeiska centralbankschefen Christine Lagarde idag att "damen inte är för avsmalnande".

Baserat på en gemensam bedömning av finansieringsförhållandena och inflationsutsikterna har centralbankens styrelse beslutat att nettotillgångsköp inom ramen för det pandemiska nödköpsprogrammet (PEPP) kan fortsätta, men i en mer måttlig takt.  

Rådet enades också om att behålla räntorna som de är och sade att de förväntar sig att ECB: s styrräntor ska ligga kvar på sina nuvarande eller lägre nivåer tills inflationen når två procent, men tillåter en övergångsperiod där inflationen kan stiga måttligt över sitt mål.

Annons

Inflationsutsikter

Lagarde erkände att människor i många länder i euroområdet upplever prishöjningar, men hon sa att när banken "tittar under huden på inflationen" får deras utsikter att tro att den kommer att vara 1.5% i slutet av den beräknade horisonten.

Lagarde belyste effekterna av energipriser, men pekade också på att prisökningarna berodde på att flaskhalsar i leveranskedjan kopplade till att ekonomin öppnades igen. Banken räknar med att detta i huvudsak kommer att vara tillfälligt, men medger att det kan leda till att priset pressas uppåt om det fortsätter längre än väntat. 

Annons

Om lönerna sa Lagarde att ECB ännu inte hade sett tecken på en betydande prisökning, men kommer att vara uppmärksam på detta när förhandlingar äger rum under hösten. Hon förväntar sig i alla fall att löneökningen ska vara måttlig och gradvis.

Europeiska centralbanken (ECB)

ECB måste skärpa politiken om det behövs för att motverka inflationen, säger Weidmann

publicerade

on

By

Huvudkontoret för Europeiska centralbanken (ECB) fotograferas under solnedgången, medan spridningen av coronavirus-sjukdomen (COVID-19) fortsätter i Frankfurt, Tyskland, 28 april 2020. REUTERS/Kai Pfaffenbach

Huvudkontoret för Europeiska centralbanken (ECB) fotograferas under solnedgången, medan spridningen av coronavirus-sjukdomen (COVID-19) fortsätter i Frankfurt, Tyskland, 28 april 2020. REUTERS/Kai Pfaffenbach

Europeiska centralbanken måste skärpa penningpolitiken om den behöver motverka inflationstrycket och inte kan avskräcks från finansieringskostnaderna för eurozonstater, ECB: s beslutsfattare Jens Weidmann (avbildad) berättade Welt am Sonntag tidningen, skriver Paul Carrel, Reuters.

Euroländerna har ökat sin upplåning för att klara coronapandemin, vilket kan leda till att de utsätts för ökade kostnader för skuldservice om centralbanken skärper politiken för att motverka prispress.

Annons

"ECB är inte där för att ta hand om staternas solvensskydd", säger Weidmann, vars roll som president för Tysklands Bundesbank ger honom en plats i ECB: s beslutsfattande ECB -råd.

Skulle inflationsutsikterna stiga hållbart måste ECB agera i linje med sitt prisstabilitetsmål, sade Weidmann. "Vi måste göra det klart och om igen att vi kommer att skärpa penningpolitiken om prisutsikterna kräver det.

"Vi kan då inte ta hänsyn till finansieringskostnaderna för staterna", tillade han.

Annons

Efter sitt politiska möte den 22 juli lovade ECB att hålla räntorna på rekordnivåer ännu längre för att öka den tröga inflationen och varnade för att den snabbt spridande Delta -varianten av coronaviruset utgjorde en risk för euroområdets återhämtning. Läs mer.

"Jag utesluter inte högre inflationstakt", citerade tidningen Weidmann. "Jag kommer i alla fall att insistera på att hålla noga koll på risken för en alltför hög inflationstakt och inte bara på risken för en alltför låg inflationstakt."

Eurozonens ekonomi växte snabbare än väntat under andra kvartalet och drog sig ur en pandemiinducerad lågkonjunktur, medan lättnaderna i koronavirusbromsen också hjälpte inflationen att skjuta förbi ECB: s 2% -mål i juli och nå 2.2%. Läs mer.

När ECB beslutar att det är dags att skärpa policyn, förväntade Weidmann att centralbanken först skulle avsluta sitt program för nödköp av PEPP -nödlån innan han minskar sin APP -köpplan.

"Sekvensen skulle då vara: först avslutar vi PEPP, sedan skalas appen tillbaka och sedan kan vi höja räntorna", sa han.

Fortsätt läsa

Digitala ekonomin

Digital euro: Kommissionen välkomnar ECB: s lansering av projektet för digital euro

publicerade

on

Kommissionen välkomnar beslutet från ECB-rådet för Europeiska centralbanken (ECB) att starta det digitala europrojektet och inleda sin utredningsfas. Denna fas kommer att titta på olika designalternativ, användarkrav och hur finansiella mellanhänder kan tillhandahålla tjänster som bygger på en digital euro. Den digitala euron, en digital form av centralbankpengar, skulle erbjuda större valmöjligheter för konsumenter och företag i situationer där fysiska kontanter inte kan användas. Det skulle stödja en välintegrerad betalningssektor för att svara på nya betalningsbehov i Europa.

Med hänsyn till digitalisering, snabba förändringar i betalningslandskapet och uppkomsten av kryptotillgångar skulle den digitala euron vara ett komplement till kontanter, som bör förbli allmänt tillgängliga och användbara. Det skulle stödja ett antal politiska mål som anges i kommissionens bredare digital ekonomi och betalningsstrategier för detaljhandeln inklusive digitalisering av den europeiska ekonomin, öka eurons internationella roll och stödja EU: s öppna strategiska autonomi. Baserat på det tekniska samarbetet med ECB som inleddes i januari kommer kommissionen att fortsätta att arbeta nära ECB och EU-institutionerna under hela utredningsfasen för att analysera och testa de olika designalternativen mot bakgrund av politiska mål.

Annons

Fortsätt läsa

Europeiska centralbanken (ECB)

ECB kommer att ändra policyriktlinjen vid nästa möte, säger Lagarde

publicerade

on

By

Europeiska centralbanken kommer att ändra sina riktlinjer för nästa politiska steg vid sitt nästa möte för att återspegla sin nya strategi och visa att det är seriöst med att återuppliva inflationen, sade ECB: s ordförande Christine Lagarde i en intervju som sändes på måndagen (12 juli). skriver Francesco Canepa, Reuters.

Tillkännagav förra veckan tillåter ECB: s nya strategi att den tolererar inflation högre än sitt 2% -mål när räntorna ligger nära botten, som nu.

Detta är avsett att försäkra investerare om att politiken inte kommer att skärpas i förtid och öka deras förväntningar om framtida pristillväxt, vilket har legat under ECB: s mål under större delen av det senaste decenniet.

Annons

"Med tanke på den uthållighet som vi behöver för att uppfylla vårt åtagande kommer framtida vägledning säkert att ses över", sa Lagarde till Bloomberg TV.

ECB: s nuvarande vägledning säger att den kommer att köpa obligationer så länge som nödvändigt och hålla räntorna på sina nuvarande rekordlåga nivåer tills den har sett inflationsutsikterna "kraftigt konvergera" till sitt mål.

Lagarde utarbetade inte hur budskapet kunde förändras, utan sa bara ECB: s mål kommer att vara att hålla krediten lätt.

Annons

"Min känsla är att vi kommer att fortsätta att bestämmas genom att upprätthålla gynnsamma finansieringsförhållanden i vår ekonomi", sa hon.

Hon tillade att detta inte var rätt tidpunkt för att prata om återuppringning och att ECB: s Pandemic Emergency Purchase Program, som är värt upp till 1.85 biljoner euro, skulle kunna "övergå till ett nytt format" efter mars 2022, det tidigaste slutdatumet. .

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend