Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska centralbanken (ECB)

Grigory Burenkov: "ECB kommer inte att ta risker"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Enligt Grigorij Burenkov, VD och grundare av Wheelerson Management Ltd., den europeiska tillsynsmyndigheten kan besluta att inte sänka styrräntorna förrän den har full information om löneutvecklingen i euroområdet.

ECB:s strategi för att tackla inflationen

Europeiska centralbanken, i sin kamp mot inflationen, liknar en isbrytare som, trots eventuella hinder, ständigt rör sig mot sitt mål.

Grigory Burenkov, VD och grundare av Wheelerson Management Ltd

Christine Lagardes team är eniga i sin beslutsamhet att slå pristillväxten och ignorerar den stagnerande ekonomi av euroområdet och ihärdiga förfrågningar från företag om billiga krediter.

Nyligen bekräftade ECB sin kurs. För tredje gången i rad sedan september 2023 har regulatorn lämnat alla tre styrräntorna på en rekordhög nivå: basräntan på 4.5 %, utlåningsräntan på 4.75 % och inlåningsräntan på 4 %. Detta steg, enligt Europeiska centralbanken, förväntas hållbart sänka inflationstakten inom euroområdet till 2 %.

I ett försök att tämja pristillväxten, först utlöst av covid-19-pandemin följt av militära aktioner i Ukraina och ett antal andra faktorer, har tillsynsmyndigheten höjt styrräntorna tio gånger sedan juli 2022 och nådde nuvarande rekordnivåer i september 2023. Mycket tack vare till dessa åtgärder från ECB, samt en försvagad ekonomi och avsevärt lägre energipriserföll inflationen i euroområdet från 10.6 % i slutet av 2022 till 2.3 % i november 2023.

ECB:s ordförande Christine Lagarde meddelade vid den sista presskonferensen att beslutet att hålla räntorna på samma nivå var enhälligt. Och alla diskussioner om deras minskning, hur preliminära de än är, är förhastade. Enligt Lagarde behöver ECB tid för att säkerställa att inflationen verkligen konsekvent sjunker. Tillsynsmyndighetens beslut kommer att fattas uteslutande på analys av ekonomiska data, utan någon bilaga till datum. ECB har indikerat att den är beredd att hålla styrräntorna oförändrade och därmed begränsa företagens tillgång till lågkostnadsupplåning, så länge det är nödvändigt för att dämpa inflationen.

Grigory Burenkov Kommentarer till ECB:s beslut

Enligt Grigory Burenkov var ECB:s beslut att behålla räntorna mer än förutsägbart: "Nästan alla analytiker förutspådde fortsättningen av ECB:s restriktiva politik. Jag håller med om påståendet att kampen mot inflationen för närvarande är viktigare för tillsynsmyndigheten än problem med stagnation i ekonomin. ECB förnekar inte att dess åtgärder hindrar återhämtningen av affärsaktiviteten i euroområdet. Men samtidigt är det uppenbart - tillsynsmyndigheten förväntar sig att ekonomin återhämtar sig när inflationen minskar."

Annons

"På frågan om när ECB kommer att besluta sig för att sänka räntorna finns det inget definitivt svar", säger Grigory Burenkov. "Den överväldigande majoriteten av ekonomiska institutioner och analytiker fokuserar på två datum. Det optimistiska - ECB kommer att sänka basräntan i april och det konservativa - juni 2023. Enligt min åsikt kommer tillsynsmyndigheten att vara extremt försiktig i sina handlingar och kommer att inte ta risker i en så smärtsam fråga."

Lagardes Outlook på inflationstrender

Christine Lagarde talade faktiskt mycket försiktigt om detta. ECB-chefen uppmanade till vaksamhet och noterade att det fanns en möjlighet att inflationen skulle kunna stiga igen på kort sikt. Detta hände redan i december 2023, då priserna oväntat steg till 2.9 %. Fru Lagarde noterade att en sådan ökning förväntades och tyder inte på att åtgärder för att minska inflationen är ineffektiva. Men enligt vissa experter var detta kraftiga hopp en av anledningarna till ECB:s försiktighet med att hålla räntorna oförändrade.

Bland de faktorer som kan leda till inflationstillväxt kan enligt Christine Lagarde vara ökningen av geopolitiska spänningar i Mellanöstern. I det här fallet skulle ytterligare ökningar av energipriser och fraktkostnader vara nästan oundvikliga och direkt påverka den redan lidande ekonomin i euroområdet.

Christine Lagarde uttryckte också oro för att trenden mot inflationsminskning 2024 skulle kunna undergrävas av löneökningen. Samtidigt uttryckte ECB-chefen hopp om att företagens vinster skulle kunna neutralisera den negativa effekten av att öka de anställdas inkomster.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend