Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

Högre utbildning: Göra EU:s universitet redo för framtiden genom djupare transnationellt samarbete

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Det europeiska samhället behöver bidrag från universitet och andra högre utbildningsinstitutioner mer än någonsin. Europa står inför stora utmaningar som klimatförändringar, den digitala omvandlingen och en åldrande befolkning, i en tid då det drabbas av den största globala hälsokrisen på ett sekel och dess ekonomiska följder. Universiteten och hela den högre utbildningssektorn har en unik position i korsvägen mellan utbildning, forskning och innovation, för att forma hållbara och motståndskraftiga ekonomier och för att göra Europeiska unionen grönare, mer inkluderande och mer digital.

De två nya initiativ antogs, kommer en europeisk strategi för universiteten och ett förslag från kommissionen till rådets rekommendation om att bygga broar för effektivt europeiskt samarbete inom högre utbildning stödja universiteten i denna strävan.

Marknadsföring av det europeiska sättet att leva Vicepresident Margaritis Schinas sa: "Europeiska universitet för excellens och inkludering är både ett villkor och en grund för vårt europeiska sätt att leva. De stöder öppna, demokratiska och rättvisa samhällen samt hållbar tillväxt, entreprenörskap, integration och sysselsättning. Med våra förslag idag försöker vi ta transnationellt samarbete inom högre utbildning till en ny nivå. Delade värderingar, mer rörlighet, bredare räckvidd och synergier för att bygga en genuint europeisk dimension i vår högre utbildning.”

Innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomskommissionär Mariya Gabriel sa: "Dessa förslag kommer att gynna hela högre utbildningssektorn, först och främst våra studenter. De behöver moderna transnationella campus med enkel tillgång till rörlighet utomlands för att möjliggöra en verklig europeisk studieväg och erfarenhet. Vi är redo att gå samman med medlemsstaterna och högre utbildningsinstitutioner i hela Europa. Tillsammans kan vi föra närmare utbildning, forskning och innovation i tjänst för samhället. De europeiska universitetsallianserna banar väg; i mitten av 2024 kommer den europeiska budgeten att stödja upp till 60 europeiska universitetsallianser med mer än 500 universitet över hela Europa."

Den europeiska strategin för universiteten

Europa är hem för närmare 5,000 17.5 högre utbildningsinstitutioner, 1.35 miljoner studenter på högre utbildning, 1.17 miljoner människor som undervisar inom högre utbildning och XNUMX miljoner forskare. Denna strategi syftar till att stödja och göra det möjligt för alla universitet i Europa att anpassa sig till förändrade förhållanden, att frodas och att bidra till Europas motståndskraft och återhämtning. Den föreslår en uppsättning viktiga åtgärder för att stödja Europas universitet för att uppnå fyra mål:

  • Stärka den europeiska dimensionen av högre utbildning och forskning;
  • konsolidera universiteten som fyrar av vårt europeiska sätt att leva med stödåtgärder som fokuserar på akademiska karriärer och forskarkarriärer, kvalitet och relevans för framtidssäkra färdigheter, mångfald, inkludering, demokratisk praxis, grundläggande rättigheter och akademiska värderingar;
  • stärka universiteten som nyckelaktörer för förändring i den dubbla gröna och digitala övergången, och;
  • stärka universiteten som drivkrafter för EU:s globala roll och ledarskap.

Bygga broar för effektivt europeiskt samarbete inom högre utbildning

Kommissionens förslag till rådets rekommendation syftar till att göra det möjligt för europeiska institutioner för högre utbildning att samarbeta närmare och djupare, för att underlätta genomförandet av gemensamma transnationella utbildningsprogram och aktiviteter, slå samman kapacitet och resurser eller tilldela gemensamma examina. Det är en inbjudan till medlemsstaterna att vidta åtgärder och skapa lämpliga förutsättningar på nationell nivå för att möjliggöra ett sådant närmare och hållbart transnationellt samarbete, ett effektivare genomförande av gemensamma utbildnings- och forskningsaktiviteter och verktyg för det europeiska området för högre utbildning (Bologna).. Det kommer att underlätta kunskapsflödet och bygga en starkare länk mellan utbildning, forskning och innovativa industrisamhällen. Målet är särskilt att stödja tillhandahållandet av livslångt lärande av hög kvalitet för alla med fokus på de mest nödvändiga färdigheterna och kompetenserna för att möta dagens ekonomiska och samhälleliga krav.

Annons

Att få det att hända: Fyra flaggskeppsinitiativ

Den europeiska dimensionen inom högre utbildning och forskning kommer att förstärkas av fyra flaggskeppsinitiativ i mitten av 2024:

  • Utöka till 60 europeiska universitet med mer än 500 högre utbildningsinstitutioner i mitten av 2024, med en vägledande budget för Erasmus+ på totalt 1.1 miljarder euro för 2021–2027. Syftet är att utveckla och dela ett gemensamt långsiktigt strukturellt, hållbart och systemiskt samarbete om utbildning, forskning och innovation, skapa europeiska interuniversitetscampus där studenter, personal och forskare från alla delar av Europa kan njuta av sömlös mobilitet och skapa ny kunskap tillsammans, över länder och discipliner.
  • Arbeta mot en lagstadga för allianser av högskolor för att låta dem slå samman resurser, kapacitet och deras styrkor, med ett Erasmus+-pilot från 2022.
  • Arbeta mot en gemensam europeisk examen till erkänna värdet av transnationella erfarenheter i högskoleexamen får studenterna och minskar byråkratin för att leverera gemensamma program.
  • Skala upp European Student Card-initiativet genom att distribuera en unik European Student Identifier tillgänglig för alla mobila studenter 2022 och för alla studenter vid universitet i Europa i mitten av 2024, för att underlätta rörlighet på alla nivåer.

Nästa steg

Samordning av insatser mellan EU, medlemsstaterna, regionerna, det civila samhället och sektorn för högre utbildning är nyckeln för att europeisk strategi för universiteten en verklighet. Kommissionen uppmanar rådet, medlemsstaterna och universiteten att diskutera denna politiska agenda och arbeta gemensamt för framtidssäkra universitet.

Du har nu möjlighet Kommissionens förslag till rådets rekommendation om att bygga broar för effektivt europeiskt samarbete inom högre utbildning kommer att diskuteras med medlemsstaterna. När den väl har antagits av rådet kommer kommissionen att stödja medlemsstaterna och relevanta partner i genomförandet av denna rådsrekommendation.

Bakgrund

Kommissionen tillkännagav sin avsikt att inleda samskapandet av en omvandlingsagenda för högre utbildning i sin Meddelande om att uppnå det europeiska utbildningsområdet 2025 och dess meddelande om ett nytt europeiskt forskningsområde. De Rådets slutsatser om det nya europeiska området för forskningsverksamhet, som antogs den 1 december 2020, betonar "att starkare synergier och sammankopplingar mellan ERA, EHEA och de högre utbildningsrelaterade delarna av det europeiska utbildningsområdet (EEA), ska utvecklas". I sitt Resolution av den 26 februari 2021 om "en strategisk ram för europeiskt samarbete inom utbildning och yrkesutbildning mot det europeiska utbildningsområdet och därefter (2021-2030)", har rådet identifierat upprättandet av en agenda för omvandling av högre utbildning som en konkret åtgärd inom det prioriterade området högre utbildning.

Den politiska agendan för ERA som bifogas rådets slutsatser om den framtida styrningen av det europeiska forskningsområdet, som antogs den 26 november 2021, stöder åtgärder som är relevanta för universitet, inklusive en särskild åtgärd för att ge högre utbildningsinstitutioner möjlighet att utvecklas i linje med det europeiska forskningsområdet och i synergi med det europeiska utbildningsområdet.

Mer

Kommissionens meddelande om en europeisk strategi för universiteten

Kommissionens förslag till rådets rekommendation om att bygga broar för effektivt europeiskt samarbete inom högre utbildning

Meddelande om att uppnå ett europeiskt utbildningsområde till 2025

Meddelande om ett nytt ERA för forskning och innovation

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend