Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Gas från Azerbajdzjan: Kommissionen välkomnar slutgiltiga investeringsbeslutet att utvinna gas säkerheter för Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

Oil_rig_250108Europeiska kommissionen välkomnade det slutliga investeringsbeslutet (FID) om utvinning av gas från Shah Deniz II-gasfältet i Azerbajdzjan i mitten av december 2013. Med detta efterlängtade beslut bekräftas att Europa kommer att få 10 miljarder kubikmeter (bcm) ) per år från och med slutet av 2019. Alla beslut som tagits hittills - inklusive att välja TAP som rörledning för att föra gas till Europa - var villkorade av detta slutliga investeringsbeslut.

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso sa: "Dagens beslut av Shah-Deniz-II-konsortiet är en strategisk dörröppnare för en starkare europeisk energitrygghet. Baserat på den gemensamma förklaring som jag undertecknade med president Aliyev i januari 2011 kommer detta viktiga steg att ge EU: s direkta tillgång till gas från Kaspiska avrinningsområdet. Detta är en viktig milstolpe för diversifiering av våra energiförsörjningar till förmån för europeiska konsumenter och företag. "

Energikommissionär Günther Oettinger sa: "Detta beslut att öppna södra gaskorridoren är ett verkligt genombrott. Genom dess ytterligare utvidgning kommer korridoren att ha potential att möta upp till 20 procent av EU: s gasbehov på lång sikt."

En officiell signeringsceremoni hölls i Baku i närvaro av Azerbajdzjans president Ilham Aliyev, kommissionär Oettinger och andra. Mer än 18 miljarder euro kommer att investeras i plattformar och undervattensbrunnar för att utvinna 16 bcm gas på 500 meters vattendjup i Kaspiska havet. Efter tidigare avtal, från och med slutet av 2019, kommer 6 bcm att levereras till Turkiet, 10 bcm till Europa.

Beslutet som fattades idag var avgörande - eftersom alla avtal och avsikter som gjorts tidigare var villkorade av FID.

I juni 2013 hade Shah-Deniz-II-Consortium, som har tillstånd att utvinna gasen från gasfältet, valt Trans-Adriatic Pipeline (TAP) för att föra gasen från den turkiska gränsen via Grekland och Albanien till Italien .

Även försäljningsavtalen för 10 bcm pantsatt för Europa har undertecknats redan i september 2013. Nio företag kommer att köpa gasen i Italien, Grekland och Bulgarien: Axpo Trading AG, Bulgargaz EAD, DEPA Public Gas Corporation of Greece SA, ENEL Trade SpA, E.ON Global Commodities SE, Gas Natural Aprovisionamientos SDG SA, GDF SUEZ SA, Hera Trading srl, och Shell Energy Europe Limited.

Annons

Resolutionen att konstruera TAP har också gjorts tidigare i år.

Det hade också beslutats tidigare att gasen kommer att transporteras via den uppgraderade "Sydkaukasusrörledningen" genom Georgien och via TANAP, en helt ny 2000 km lång rörledning, genom Turkiet fram till dess västgränser. SOCAR (Azerbajdzjan) är huvudägaren i TANAP-rörledningen.

Investeringskostnaderna för att bygga och uppgradera alla rörledningar och utvecklingen av gasfältet kommer att vara cirka 30 miljarder euro. Aktieägaren i TAP är: BP, SOCAR Statoil, Fluxys, Total, E.ON och Axpo. En av de största aktieägarna i Shah-Deniz-II-Consortium är BP.

Mer information: IP / 13 / 623

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend