Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Alla ombord för en ny Adriatiska och Joniska makroregionen: Kommissionen för länder närmare varandra

DELA MED SIG:

publicerade

on

visual_1_0Europeiska kommissionen har idag (18 juni) officiellt lanserat en ny EU-strategi för Adriatiska havet och Joniska regionen i form av ett meddelande och en handlingsplan, för att hjälpa dess 70 miljoner invånare att dra nytta av ett närmare samarbete inom områden som t.ex. som att främja den maritima ekonomin, bevara den marina miljön, fullborda transport- och energiförbindelser och främja hållbar turism.

Strategin kommer också att ge ett värdefullt tillfälle för blivande EU-medlemmar och kandidater att arbeta tillsammans med EU-medlemmar, i synnerhet genom att bidra till integrationen av västra Balkan i Europeiska unionen.

Detta är EU:s första "makroregionala strategi" med en så stor andel icke-EU-länder (Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro och Serbien) som samarbetar med EU-medlemmar (Kroatien, Grekland, Italien och Slovenien). Strategin kretsar främst kring den maritima ekonomins möjligheter – ”blå tillväxt”, land-sjötransporter, energianslutning, skydd av miljön och hållbar turism – sektorer som kommer att spela en avgörande roll för att skapa jobb och öka den ekonomiska tillväxten i område. Utgångspunkten för detta är Maritim strategi för Adriatiska havet och Joniska havet, antagen av kommissionen den 30 november 2012 och nu införlivad i strategin.

Johannes Hahn, kommissionär för regionalpolitik, sa: "Att arbeta tillsammans för att ta itu med gemensamma utmaningar och främja delad potential är väldigt vettigt. Joniska Adriatiska havet blir Europas tredje makroregionala strategi. De inblandade länderna bör dra lärdom av Östersjö- och Donaustrategierna, nämligen vikten av att fokusera på ett fåtal prioriteringar med starkt politiskt ledarskap, om det ska få ett verkligt genomslag. I en region som har upplevt några av Europas allvarligaste konflikter på senare tid, skulle den adriatiska joniska strategin, med dess samarbete mellan EU och grannländer utanför EU, också kunna spela en viktig roll för att hjälpa västra Balkans integration i Europeiska unionen. ”

Maria Damanaki, kommissionsledamot för havsfrågor och fiske, sa: "De maritima utmaningarna vi står inför i Adriatiska havet och Joniska regionen är inte unika för något land: från överfiske till föroreningar, trafikstockningar, transportförbindelser och säsongsbetonad turism: det enda sättet som är vettigt att ta itu med dessa problem är det enade, sammanhängande sättet . Eftersom det finns tillväxtpotential i många av dessa områden, kan handlingsplanen för Joniska havet i Adriatiska havet hjälpa till att driva regionen ur krisen och få ekonomin tillbaka på rätt spår.”

Ett par länder – ett EU-medlemsland och ett icke-EU-land – samordnade utvecklingen av varje del av handlingsplanen:

 • Grekland och Montenegro om "Blue Growth;

  Annons
 • Italien och Serbien om "Ansluta regionen" (transport- och energinät);

 • Slovenien och Bosnien och Hercegovina om ”Miljökvalitet och;

 • Kroatien och Albanien om "hållbar turism".

Dessutom är kapacitetsuppbyggnad såväl som forskning, innovation och små och medelstora företag tvärgående aspekter. Begränsning och anpassning av klimatförändringar samt katastrofriskhantering är horisontella principer som är relevanta för alla fyra pelarna.

Bakgrund

Smakämnen Europeiska rådet 13-14 December 2012 uppmanade kommissionen att lägga fram en EU-strategi för Adriatiska havet och Joniska regionen före slutet av 2014, med utgångspunkt i erfarenheterna från Donau och Östersjön Regioner. Den nyligen lanserade strategin tar hänsyn till resultaten av de offentliga samråd med intressenter online som genomfördes mellan september 2013 och januari 2014 samt diskussionerna från avslutandet. Intressentkonferens i Aten den 6-7 februari 2014. Den överlämnas till rådet i dag och det förväntas att EU:s ledare i Europeiska rådet, under det italienska ordförandeskapet, kommer att godkänna strategin senare i år.

In 2013 års utvärderingsrapport, Kommissionen betonade att nya makroregionala strategier bör fokusera på ett begränsat antal väldefinierade mål och att dessa mål bör genomföras genom en tydlig handlingsplan.

A 2014 års rapport om styrningen av makroregionala strategier har gett rekommendationer för att stärka det politiska ledarskapet och ägandet av länderna och intressenterna.

EUSAIR-strategin kommer inte med extra EU-finansiering, men den bör mobilisera och anpassa befintlig EU-finansiering och nationell finansiering samt attrahera privata investeringar. I synnerhet kommer de europeiska struktur- och investeringsfonderna (ESIF) samt instrumentet för föranslutningsinträde (IPA) att bidra till genomförandet av strategin.

Exempel på vägledande projekt som ska utvecklas under varje pelare:

1) Blå tillväxt

2) Koppla ihop regionen

 • Uppgradering av Adriatic Traffic Reporting System (ADRIREP).

 • Förbättra tillgängligheten för de närliggande kustområdena och öarna.

 • Ta bort hinder för gränsöverskridande investeringar i energinät.

3) Miljökvalitet

 • Utbyte av bästa praxis mellan förvaltningsmyndigheter genom Adriatic Protected Areas Network – AdriaPAN.

 • Att bygga på CleanSea projekt, vidareutveckla kostnadseffektiva förvaltningsåtgärder och politiska alternativ för att hålla europeiska hav rena, friska och produktiva.

4) Hållbar turism

 • Underlätta tillgången till finansiering för nystartade turismföretag.

Mer information

Kommunikation och handlingsplan om EU:s strategi för Adriatiska och Joniska regionen
Mot en EU-strategi för Adriatiska och Joniska regionen
EU makroregionala strategier

Studie om samarbetet mellan Adriatiska havet och Joniska havet
Broschyr om Blue Growth (data per land och havsområde)
Twitter: EU_RegionalJHahnEU - @MariaDamanakiEU
#EUSAIR

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend